Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2021/21Läheiset rahoitukselliset suhteet – Arvonlisävero – Verovelvollisuusryhmä

Diaarinumero:VH/2633/02.05.04/2019
Antopäivä:26.8.2021

Asiassa oli kyse siitä, oliko B Oy:llä, C Oy:llä ja D Oy:llä oikeus muodostaa keskenään arvonlisäverolain 13 a §:ssä tarkoitettu verovelvollisuusryhmä hakemuksessa kuvatuissa olosuhteissa.

Hakemuksen mukaan B Oy harjoitti pääasiassa arvonlisäverotonta sijoitusrahastotoimintaa toimien A-konserniin kuuluvien sijoitusrahastojen hallinnointiyhtiönä, C Oy ainoastaan arvonlisäverotonta vakuutusasiamiestoimintaa ja D Oy pääasiallisesti arvonlisäverotonta toimintaa välittämällä sijoitusrahasto-osuuksia sekä vakuutuspalveluita. Kyseiset yhtiöt kuuluivat rahoitus- ja vakuutustoimintaa harjoittavaan A-konserniin, jonka emoyhtiö oli A Oyj. A Oyj omisti B Oy:n, C Oy:n ja D Oy:n osakekannat ja yhtiöiden hallintoelimissä toimi samoja henkilöitä muun muassa toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Keskusverolautakunta totesi, että arvonlisäverolain 13 a §:ää koskevan hallituksen esityksen (HE 76/1994 vp) mukaan ryhmään kuuluvien yritysten ei tarvitsisi muodostaa kirjanpitolaissa (655/73) tarkoitettua konsernia. Riittävää olisi, että ryhmän jäsenillä olisi toisiinsa 3 momentissa tarkoitetut läheiset rahoitukselliset, taloudelliset ja hallinnolliset suhteet. Yrityksillä voitiin katsoa olevan läheiset rahoitukselliset suhteet esimerkiksi silloin, kun yritys omisti merkittävän osan toisen yrityksen osakkeista.

Keskusverolautakunta katsoi, että A Oyj:n omistaessa B Oy:n, C Oy:n ja D Oy:n osakekannat, edellytys riittävän läheisistä rahoituksellisista suhteista ei B Oy:n, C Oy:n ja D Oy:n kesken täyttynyt. Näin ollen B Oy:llä, C Oy:llä ja D Oy:llä ei ollut oikeutta muodostaa keskenään arvonlisäverolain 13 a §:ssä tarkoitettua verovelvollisuusryhmää hakemuksessa kuvatuissa olosuhteissa.

Ennakkoratkaisu ajalle 26.8.2021-31.12.2022.

Arvonlisäverolaki 13 a §; Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annettu neuvoston direktiivi 2006/112/EY 11 artikla

KHO 18.3.2022 H 844 (ei muutosta)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.