Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2020/45Arvonlisävero – Komissiokauppa – Sähköverkkopalvelu

Diaarinumero:VH/3649/02.05.04/2020
Antopäivä:18.12.2020

Asiassa oli kyse tilanteesta, jossa sähkönmyyjänä toimivan hakijan lasku sisälsi sähkön lisäksi myös jakeluverkonhaltijan sähköverkkopalvelun osuuden. Sähköverkkopalvelun laskutuksesta ja perinnästä vastasi yksin hakija. Hakija vastasi yksin myös luottotappioista, jotka olivat seurausta loppuasiakkaan maksukyvyttömyydestä.

Ennakkoratkaisuhakemuksen ja esitetyn hakijan ja jakeluverkonhaltijan välisen sopimuksen ehtojen perusteella jakeluverkonhaltijan ja loppuasiakkaan välillä oli sähköverkkopalvelua koskeva oikeussuhde ja sähköverkkopalvelua koskeneen edelleenveloituksen edellytyksenä oli loppuasiakkaan antama kirjallinen suostumus. Lisäksi esitetyllä esimerkkilaskulla ilmoitettiin sähkönsiirtoa koskeneessa kohdassa erittelytietoina muun ohella jakeluverkonhaltijan nimi ja sopimuksen ehtojen mukaan jakeluverkonhaltija maksoi mahdolliset vakiokorvaukset edelleenveloituksen voimassaollessa suoraan asiakkaalle asiakkaan niin vaatiessa. Nämä seikat puolsivat tulkintaa, jonka mukaan kyse olisi ollut tilanteesta, jossa hakija veloitti sähkönsiirron osuuden jakeluverkonhaltijan puolesta ja nimissä eikä kyse siten olisi ollut komissiokaupan muodossa tapahtuneesta myynnistä. Asian arvioinnissa oli kuitenkin otettava huomioon asian olosuhteet kokonaisuudessaan.

Kun otettiin huomioon kaikki asiassa esitetyt seikat sekä sähkömarkkinalainsäädännöstä johtuneet sähköverkkopalvelun myyntiä koskeneet velvoitteet, hakijan oli ennakkoratkaisuhakemuksessa esitetyissä olosuhteissa katsottava myyvän jakeluverkonhaltijan suorittaman sähköverkkopalvelun komissiokaupan muodossa omissa nimissään jakeluverkonhaltijan lukuun. Näin ollen hakijaa oli arvonlisäverotuksessa pidettävä jakeluverkonhaltijan suorittaman sähköverkkopalvelun myyjänä ja siten arvonlisäverolain 2 §:n 1 momentin mukaisena verovelvollisena.

Hakijalla oli näissä olosuhteissa oikeus vähentää veron perusteesta verollisena ilmoitettua sähköverkkopalvelun myyntiä koskenut luottotappio arvonlisäverolain 78 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisesti.

Ennakkoratkaisu ajalle 18.12.2020-31.12.2021.

Arvonlisäverolaki 1 § 1 mom 1 kohta, 2 § 1 mom, 18 § 2 mom, 19 § 1 mom ja 78 § 1 mom 3 kohta; Arvonlisäverodirektiivi 2006/112/EY 2 artiklan 1 kohdan c alakohta, 24 artiklan 1 kohta, 28 artikla ja 90 artikla 1 kohta; Sähkömarkkinalaki 3 § 10 kohta, 57 § 1 mom, 69 § 1 mom ja 88 § 1 mom; Energiaviraston määräys sähkön myyntiä ja sähkön jakelua koskevien laskujen erittelystä 4 §

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.