Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2020/19Elinkeinotulon verotus – Tappion siirtyminen sulautumisesta – Poikkeuslupa

Diaarinumero:VH/387/02.05.04/2020
Antopäivä:16.6.2020

A Oy oli aiemmin kuulunut D-konserniin, jonka tietyt toiminnot C-konserni oli ostanut vuonna 2018. Yhtiön emoyhtiö oli B Oy, jonka emoyhtiö oli ollut vuodesta 2017 lähtien C Ltd. B Oy:n tilikausi oli kalenterivuosi, ja yhtiölle oli verovuoden 2018 verotuspäätöksellä vahvistettu elinkeinotoiminnan tulolähteen tappio. Osana konsernirakenteen uudelleenjärjestelyä A Oy:n osake-enemmistö oli tarkoitus siirtää C Ltd:n suoraan omistukseen, jolloin A Oy:stä tulisi C Ltd:n suoraan omistama tytäryhtiö ja B Oy:n sisaryhtiö. Tämän jälkeen B Oy:n oli tarkoitus sulautua A Oy:öön elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 52 a §:n mukaisesti.

Esitetyn selvityksen perusteella kyseessä ollut B Oy:n verovuoden 2018 tappio oli syntynyt aikana, jolloin yhtiö oli kuulunut samaan intressipiiriin emoyhtiönsä C Ltd:n kanssa, ja keväällä 2018 konsernin toimintaa oli laajennettu hankkimalla liiketoimintaa harjoittava A Oy osaksi konsernia. Kun B Oy:n oli tarkoitus sulautua konsernin sisäisesti A Oy:öön, sulautumisessa ei siten ollut kysymys tilanteesta, jossa sulautuvan yhtiön tappio voisi kyseisen sulautumisen seurauksena tulla jonkin ulkopuolisen tahon hyödyntämäksi. Kun tämän lisäksi otettiin huomioon tuloverolain 123 §:n 2 momentin säännöksen sanamuoto sekä se, että hakemuksessa esitetyn perusteella B Oy:llä oli itsellään oikeus kyseessä olevan verovuodelta 2018 vahvistetun tappion vähentämiseen, keskusverolautakunta katsoi, että hakemuksessa kuvatuissa olosuhteissa B Oy:n verovuodelta 2018 vahvistettu elinkeinotoiminnan tappio siirtyi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 52 a §:n mukaisesti toteutettavan sulautumisen myötä vähennettäväksi A Oy:n verotuksessa.

Keskusverolautakunta totesi, että tuloverolain 122 §:n 1 momentissa viitataan yhteisön tappion vähentämisen rajoittamiseen tappiovuoden aikana tai sen jälkeen tapahtuneen omistajanvaihdoksen perusteella. Kun sulautuva ja vastaanottava yhteisö ovat sulautumiseen asti erillisiä yhteisöjä, ei sillä, että A Oy:ssä oli ennen sulautumisvuotta tapahtunut omistajanvaihdoksia, ollut merkitystä B Oy:ltä siirtyvän tappion myöhempään vähentämiseen A Oy:n verotuksessa. Mikäli A Oy:ssä kuitenkin tapahtui sulautumisvuonna tai sen jälkeen tuloverolain 122 §:n 1 momentissa tarkoitettu omistajanvaihdos, saattoi A Oy vähentää sille sulautumisessa siirtyneen tappion vain, mikäli Verohallinto myönsi yhtiölle tuloverolain 122 §:n 3 momentissa tarkoitetun luvan. Ennakkoratkaisu verovuosille 2020-2021.

Äänestys 4-4

Tuloverolaki 122 § 1 mom. ja 3 mom. sekä 123 § 2 mom.; Laki elinkeinotulon verottamisesta 52 a §

KHO 4.8.2021 H 2742 vuosikirja (kumottu)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.