Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2018/30Arvonlisävero – Sosiaalihuolto – Sosiaaliviranomaisen valvonta

Diaarinumero:A96/8210/2017
Antopäivä:15.6.2018

A tuotti kunnille perheryhmäkotipalveluja, tukiasuntolapalveluja ja tuettuja asumispalveluja sekä kotiin annettavia palveluja. Palvelujen antaminen perustui kotouttamisen edistämisestä annettuun lakiin (1386/2010). Palvelut annettiin oleskeluluvan saaneille ilman huoltajaa Suomeen saapuneille lapsille ja nuorille. A:ta ei ollut merkitty yksityisten palvelujen antajien rekisteriin.

Kotoutumisen edistämisestä annetun lain 28 §:n 2 momentin mukaan perheryhmäkodin tai muun asumisyksikön toimitiloista ja kasvuolosuhteista, yhdessä hoidettavien lasten ja nuorten määrästä ja henkilöstöstä on voimassa mitä lastensuojelulain 58-60 §:ssä säädetään. Keskusverolautakunnan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta saaman lausunnon mukaan aluehallintovirasto valvoo perheryhmäkoteja ja muita asumisyksikköjä erityisesti lastensuojelulain 58-60 §:ssä säädettyjen edellytysten toteutumisen osalta.

Vaikka A:ta ei ollut merkitty perheryhmäkotipalvelujen, tukiasuntolapalvelujen ja tuettujen asumispalvelujen tuottamisesta yksityisten palvelujen antajien rekisteriin, oli palvelujen sisältönä kuitenkin lasten ja nuorten huollosta huolehtiminen AVL 38 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Kun aluehallintovirasto valvoi palveluja lastensuojelulain 58-60 §:ssä säädettyjen edellytysten täyttymisen osalta, olivat palvelut myös sosiaaliviranomaisen valvonnassa siten kuin AVL 38 §:ssä edellytetään. Keskusverolautakunta katsoi, että näissä olosuhteissa perheryhmäkotipalveluja, tukiasuntolapalveluja ja tuettuja asumispalveluja voitiin pitää AVL 38 §:ssä tarkoitettuna sosiaalihuoltona, josta ei AVL 37 §:n perusteella suoritettu arvonlisäveroa.

Lastensuojelulain 58-60 §:ää ei sovelleta silloin, kun kyse on kotiin annettavista tukipalveluista. Kun A:ta ei ollut merkitty kotiin annettavien tukipalvelujen tuottamisesta yksityisten palvelujen antajien rekisteriin eikä palvelujen voitu muutoinkaan katsoa olevan sosiaaliviranomaisen valvonnassa siten kuin AVL 38 §:ssä edellytetään, kyse ei ollut AVL 38 §:ssä tarkoitetusta sosiaalihuollosta. Keskusverolautakunta katsoi, että kyse oli kunnalle alihankintana myydystä arvonlisäverollisesta palvelusta.

Ennakkoratkaisu ajalle 15.6.2018-31.12.2019.

Arvonlisäverolaki 1 § 1 momentti 1 kohta, 4 §, 37 § ja 38 §; Arvonlisäverodirektiivi (2006/112/EY) 132 artikla 1 kohta g alakohta; EUT asiassa C-594/13 ("go fair" Zeitarbeit OHG)

KHO 9.4.2019 T 1413 vuosikirja (osittain kumottu)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.