Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2017/21Elinkeinotulon verotus – Myyntisaamisen arvonalennus – Escrow-tilisaaminen

Diaarinumero:A25/8210/2017
Antopäivä:31.3.2017

A Ky oli kommandiittiyhtiömuotoinen pääomarahasto, jonka äänettöminä yhtiömiehinä oli noin 200 sijoittajaa. A Ky ja B Oy olivat allekirjoittaneet vuonna 2016 kauppasopimuksen, jolla A Ky luovutti B Oy:lle useista kohdeyhtiöistä muodostuvan yrityskokonaisuuden yhteensä noin 40 miljoonan euron kauppahintaa vastaan.

B Oy oli vuoden 2016 aikana esittänyt useita reklamaatioita kaupan kohteeseen liittyen. Lisäksi B Oy oli toimittanut tammikuussa 2017 A Ky:lle kirjallisen vaatimuksen, jossa oli vaadittu yhteensä noin 10 miljoonan euron korvausta, koska B Oy:n käsityksen mukaan kaupan kohde ei ollut vastannut A Ky:n kauppakirjassa antamia vakuutuksia.

Yhteensä noin 4 miljoonan euron osuus kauppahinnasta oli talletettu ns. escrow-tilille, eikä A Ky näin ollen ollut saanut kyseistä osaa kauppahinnasta hallintaansa. Kyseiset varat voitiin vapauttaa A Ky:lle vain molempien osapuolten suostumuksella tai välimiesoikeuden päätöksellä. A Ky oli käsitellyt escrow-tilille talletettua kauppahinnan osaa kirjanpidossaan myyntisaamisena, joka oli kirjattu kuluksi saamiseen liittyvän epävarmuuden johdosta.

Kun otettiin huomioon, että A Ky oli pääomarahasto, jolle sijoituskohteina olevista yrityksistä irrottautuminen oli osa rahaston varsinaista toimintaa, keskusverolautakunta katsoi, että escrow-tilille talletettua osaa kauppahinnasta voitiin hakemuksessa kuvatuissa olosuhteissa pitää EVL 17 §:n 2 kohdassa tarkoitettuna myyntisaamisena. Kun lisäksi otettiin huomioon hakemusasiakirjoissa esitetty selvitys kyseessä olevan yrityskaupan kohdeyhtiöissä ilmenneistä seikoista ja B Oy:n tekemä reklamointi sekä kauppahinnan kirjanpidollisesta käsittelystä saatu selvitys, keskusverolautakunta katsoi, että A Ky:llä oli oikeus vähentää myyntisaamisen arvonalentuminen hakemuksessa kuvatun escrow-tilisaamisen osalta EVL 17 §:n 2 kohdan mukaisesti verovuonna 2016. Ennakkoratkaisu verovuosille 2016 ja 2017.

Laki elinkeinotulon verottamisesta 17 §:n 2 kohta ja 22 §:n 2 mom.

Päätös julkaistaan vain lyhennelmänä.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.