Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry päätökseen

Puutteelliset hakuehdot

KKO:1996:118

Perinnönjako - Korko - Työhyvitys

Diaarinumero:S95/1867
Esittelypäivä:31.7.1996
Taltio:3744
Antopäivä:7.10.1996

Perilliselle määrättiin perintökaaren 8 luvun 5 §:n nojalla suoritettavaksi perinnönjaossa hyvitystä hänen perittävän hyväksi tekemästään työstä. Tällainen pesän varoista osana perintöosuutta maksettava hyvitys ei ollut korkolain 1 §:n 1 momentissa tarkoitettua rahavelkaa, jolle olisi ollut maksettava viivästyskorkoa.

PK 8 luku 5 §
KorkoL 1 § 1 mom

ASIAN KÄSITTELY ALEMMISSA OIKEUKSISSA

Kanne Iisalmen käräjäoikeudessa

A kertoi B:tä vastaan ajamassaan kanteessa muun muassa, että Pielaveden kihlakunnanoikeus oli 6.10.1992 määrännyt asianajaja X:n pesänselvittäjäksi ja pesänjakajaksi C:n ja D:n kuolinpesiin, jonka osakkaana A:n ja B:n lisäksi oli E. A oli perintökaaren 8 luvun 5 §:n perusteella vaatinut D:n hyväksi tekemästään maataloustyöstä hyvitystä korkoineen, mutta pesänjakaja oli 20.9.1993 hylännyt vaatimuksen. Pesän varoista pesän osakkaille muutoin maksettavat rahasuoritukset pesänjakajan oli määrä maksaa osituksen ja perinnönjakojen saatua lainvoiman.

Tämän vuoksi A vaati, että pesänselvitys- ja perinnönjakopäätöstä muutetaan siten, että hänelle määrätään työhyvitystä D:n hyväksi tehdystä työstä 16 prosentin korkoineen pesänselvityksen ja perinnönjaon loppuunsaattamispäivästä 20.9.1993 lukien.

Käräjäoikeuden tuomio 7.9.1994

Käräjäoikeus määräsi A:lle työhyvitystä yhteensä 40 000 markkaa. Ositus ja perinnönjako kumottiin. Asia palautettiin pesänjakajalle oikaisua varten. Tämän tuli, palautuspäätöksen saatua lainvoiman, ilmoituksetta kuukauden kuluessa tuomion lainvoimaiseksi tulosta ottaa asia uudelleen käsiteltäväkseen.

Asian on ratkaissut kihlakunnantuomari Nurmi.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio 30.6.1995

A ja E yhdessä sekä B erikseen valittivat hovioikeuteen.

Tuomiossaan lausumillaan perusteilla hovioikeus jätti käräjäoikeuden tuomion lopputuloksen pysyväksi työhyvityksen määrän osalta. A:n sille vaatiman koron osalta hovioikeus lausui, että pesän varoista perintökaaren säännösten nojalla maksettava työhyvitys ei ollut sellainen korkolain 1 §:n 1 momentissa tarkoitettu rahavelka, jolle olisi ollut maksettava viivästyskorkoa.

Ositus- ja perinnönjakokirjaan tehtäväksi määrättyjen muutosten johdosta asia palautettiin pesänjakajalle osituksen ja perinnönjaon uudelleen toimittamista varten.

Asian ovat ratkaisseet hovioikeuden jäsenet Ollikainen, Laakso ja Hyartt, joka on myös esitellyt asian.

MUUTOKSENHAKU KORKEIMMASSA OIKEUDESSA

A:lle myönnettiin valituslupa työhyvitykselle maksettavan koron osalta.

Valituksessaan A vaati työhyvitykselle viivästyskorkoa 16 prosenttia osituksen, pesänselvityksen ja perinnönjaon loppuunsaattamispäivästä 20.9.1993 lukien.

E:lle määrätty uskottu mies asianajaja Y ja B antoivat erikseen hakemuksen johdosta vastaukset.

KORKEIMMAN OIKEUDEN RATKAISU 7.10.1996

Perustelut

Perintökaaren 8 luvun 5 §:ssä tarkoitettu työhyvitys lisää saajansa perintöosuutta. Työhyvitys suoritetaan saajalleen perinnönjaossa kuolinpesän varoista. Kuolinpesän ja työhyvityksen saajana olevan perillisen välillä ei ole sellaista velkasuhdetta, että työhyvitystä voitaisiin pitää korkolain 1 §:n 1 momentissa tarkoitettuna rahavelkana, jolle olisi maksettava viivästyskorkoa.

Tuomiolauselma

Hovioikeuden tuomion lopputulosta ei muuteta.

Asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Nikkarinen, Tulenheimp-Takki, Raulos, Möller ja Palaja. Esittelijä Marja-Leena Honkanen.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.