Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

YLEISOHJE ulkomaanrahan määräisten saamisten sekä velkojen ja muiden sitoumusten muuttamisesta euromääräiseksi 13.12.2005

1 JOHDANTO

1.1 Yleisohjeen tarkoitus

Tämän yleisohjeen tarkoituksena on opastaa kirjanpitovelvollisia ulkomaanrahan määräisten saamisten sekä velkojen ja muiden sitoumusten muuttamisessa Suomen rahaksi. Tämä yleisohje korvaa 15.11.1999 annetun yleisohjeen ulkomaanrahan määräisten saamisten sekä velkojen ja muiden sitoumusten muuttamisesta Suomen rahaksi.

Jo edellisessä kirjanpitolain uudistuksessa on omaksuttu periaate, jonka mukaan yksittäisiin kysymyksiin voidaan saada johtoa kansainvälisistä tilinpäätösstandardeista siltä osin, kuin kysymystä ei ole nimenomaisesti ratkaistu Suomen lainsäädännössä tai sen perusteella annetussa määräyksessä tai suosituksessa taikka Euroopan unionin tilinpäätösdirektiivissä (78/660/ETY) tai konsernitilinpäätösdirektiivissä (83/349/ETY). Kansainvälisillä tilinpäätösstandardeilla tarkoitetaan International Accounting ja International Financial Reporting -standardeja (IAS/IFRS-standardit). Tässä yleisohjeessa on IAS/IFRS-standardeihin viitattu suojaamista koskevassa kohdassa.

Ohjeistus, joka koskee ulkomaisen tytäryrityksen tilinpäätöserien muuntamista konsernitilinpäätökseen yhdistelemistä varten ja muuntoerojen käsittelyä, sisältyy konsernitilinpäätöksen laatimista käsittelevään yleisohjeeseen.

1.2 Ulkomaanrahan määräisiä eriä koskevat säännökset

Kirjanpitolaissa (1336/1997; jäljempänä myös "KPL") ei ole erityisiä säännöksiä ulkomaanrahan määräisten liiketapahtumien merkitsemisestä kirjanpitoon. Siihen liittyvien erityiskysymysten ratkaisuperustan muodostaa hyvä kirjanpitotapa.

KPL 5:3.1 §:ssä säädetään ulkomaanrahan määräisten saamisten sekä velkojen ja muiden s...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.