Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

YLEISOHJE laskennallisista veroveloista ja -saamisista 12.9.2006

1. JOHDANTO

Tämä kirjanpitolautakunnan (jäljempänä myös "KILA") antama yleisohje ohjaa kirjanpitolain (1336/1997; jäljempänä myös "KPL"), viimeksi muutettuna lailla 1312/2004, ja kirjanpitoasetuksen (1339/1997; jäljempänä myös "KPA"), viimeksi muutettu asetuksella 1313/2004, laskennallisia verovelkoja ja -saamisia koskevien säännösten soveltamisessa. Tämä yleisohje korvaa KILA:n 11.1.1999 antaman yleisohjeen laskennallisista veroveloista ja -saamisista.

Kirjanpitolain muutosta koskevan hallituksen esityksen 126/2004 mukaan lakiuudistuksen keskeisenä tavoitteena on ollut lainsäädännön tarkistaminen kansainvälisen tilinpäätöskäytännön kehitystä vastaavaksi. Merkittävä laskennallisia veroja koskeva muutos aikaisempaan lainsäädäntöön verrattuna on se, että laskennallisen veron määritelmää on laajennettu vastaamaan IAS 12 -standardin (Tuloverot) mukaista määritelmää. Uudistuneiden säännösten mukaisesti myös arvostamisesta johtuvat väliaikaiset erot tulee ottaa huomioon, kun aikaisemmin KPL:n säännökset edellyttivät ainoastaan jaksottamisesta johtuvien väliaikaisten erojen käsittelyn tilinpäätöksessä.

Kirjanpitolautakunta katsoo KPL:n säännösten tarkoittavan sitä, että vastaisuudessa kirjanpitovelvollisella ei enää ole mahdollisuutta soveltaa tilinpäätöksessään suppeampaa, ainoastaan jaksottamisesta johtuvat väliaikaiset erot käsittävää esitystapaa. Ennen lainuudistusta oli mahdollista esittää tilinpäätöksessä ainoastaan jaksottamisesta johtuvat erot ja haluttaessa voitiin esittää myös arvostamisesta johtuvat erot.

Lakimuutos merkitsee käytännössä sitä, että erillistilinpäätöksen laatijalla on käytettävissään kaksi vaihtoehtoista tapaa esittää laskennallise...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.