Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

YLEISOHJE konsernitilinpäätöksen laatimisesta 28.3.2017

1. YLEISTÄ

1.1 Säännökset ja muutokset aikaisempaan yleisohjeeseen

Tämä kirjanpitolautakunnan (KILA) antama yleisohje ohjaa kirjanpitovelvollisia kirjanpitolain (1336/1997) ja kirjanpitoasetuksen (1339/1997) sekä osakeyhtiölain (624/2006) konsernitilinpäätöstä koskevien säännösten soveltamisessa. Ohjeessa on otettu huomioon kirjanpitolakiin tämän yleisohjeen antamispäivään mennessä tehdyt muutokset. Tämä yleisohje korvaa kirjanpitolautakunnan 7.11.2006 antaman yleisohjeen konsernitilinpäätöksen laatimisesta.

Yleisohje ohjeistaa niitä kirjanpitovelvollisia, jotka eivät laadi KPL 7a luvussa tarkoitettujen kansainvälisten tilinpäätösstandardien mukaista konsernitilinpäätöstä.

Konserni muodostaa taloudellisen kokonaisuuden, jossa emoyrityksellä on määräysvalta. Konsernitilinpäätöksen ensisijaisena tavoitteena on antaa oikea ja riittävä kuva konsernin toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta siten kuin konserniyritykset olisivat yksi kirjanpitovelvollinen.

Merkittäviä konsernitilinpäätöstä koskevia muutoksia kirjanpitolaissa, säätiölaissa ja osakeyhtiölaissa aikaisempaan lainsäädäntöön verrattuna ovat mm. seuraavat:

• Säätiön konsernin emoyrityksenä (2.2)

• Konsernitilinpäätöksen laatimisvelvollisuutta koskevien kokorajojen nostaminen (luku 2.3)

• Alakonsernitilinpäätöksen laatimatta jättämisen perusteiden laajentuminen (2.4)

• Olennaisuuden huomioiminen tytäryhtiön yhdistelyvelvollisuudessa (4.2) ja konsernitilinpäätöksen laatimatta jättäminen (2.4 )

• Kirjanpitolain 5:5c §:n mukaisen pääomalainan huomioiminen hankintamenolaskelmassa (6.2.3)

• Konserniliikearvon poistoaika (6.2.5)

• Yhdistelymenetelmän (pooling) poistaminen yhdistelymenetelmistä

• Omistusyhteisy...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.