Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

31.10.2017Yleisohje arvonlisäveron kirjaamisesta

1JOHDANTO

1.1

Tämä yleisohje korvaa 6.5.2008 annetun yleisohjeen otsikkoasiassa. Yleisohjeen tarkoituksena on yhtenäistää tilinpäätösinformaatiota arvonlisäverosta sekä tilikauden aikaisia arvonlisäverojen kirjauskäytäntöjä. Tavoitteena on myös varmentaa, että kirjanpidosta saadaan veron määräämistä varten tarpeelliset tiedot.

1.2

Vuoden 2017 alussa on tullut voimaan laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä (768/2016, OVML), joka sisältää muun muassa yleiset säännökset arvonlisäveron ja muiden oma-aloitteisten verojen kuten arvonlisäveron ilmoittamisesta Verohallinnolle, Tämän lisäksi yleisohjeessa on otettu huomioon arvonlisäverolakiin (1501/1993, AVL), kirjanpitolakiin (1336/1997, KPL) ja kirjanpitoasetukseen (1339/1997, KPA) tehdyt muutokset samoin kuin pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksestä annettu asetus (1753/2015, PMA). Niin ikään vuoden 1994 arvonlisäveroasetus on kumottu ja sen tilalle on säädetty uusi asetus arvonlisäverosta (1356/2016, AVA).

1.3

Lainsäädäntömuutoksia on seurattu ohjeen antamispäivään saakka. Ohjeessa on myös joitakin viittauksia Verohallinnon ohjeisiin. Käyttäjien on aina syytä tarkistaa www.vero.fi-osoitteesta, ovatko nämä ohjeet vielä voimassa.

2KÄSITTEIDEN MÄÄRITTELY

Suoritettava vero

AVL 1 §:n mukaan arvonlisäveroa on suoritettava muun muassa liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta tavaran ja palvelun myynnistä, jona pidetään myös tavaran ja palvelun omaan käyttöön ottamista (AVL 20 §), ja täällä tapahtuvasta tavaran maahantuonnista ja yhteisöhankinnasta.

Suoritettavalla verolla tarkoitetaan sitä verokannan mukaista arvonlisäveroa, joka myynnistä, omaan käyttöön ottamisesta, tavaran maahantuonnista ja yhteisöhankinnasta o...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.