Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

6.5.2008YLEISOHJE arvonlisäveron kirjaamisesta

1JOHDANTO

Arvonlisäverolain (1501/1993, AVL) 209 §:n mukaan kirjanpitovelvollisen verovelvollisen on järjestettävä kirjanpitonsa sellaiseksi, että siitä saadaan veron määräämistä varten tarvittavat tiedot.

Tämä yleisohje korvaa 3.4.2000 annetun yleisohjeen. Sen tarkoituksena on yhtenäistää tuloslaskelmalla ja taseella annettavaa taloudellista informaatiota sekä tilikauden aikaisia arvonlisäverojen kirjauskäytäntöjä. Yleisohjeen tavoitteena on myös yhdenmukaistaa suoritettavan, vähennettävän ja tilitettävän veron kirjausmenettelyjä ja varmentaa sitä, että kirjanpidosta saadaan veron määräämistä varten tarpeelliset tiedot.

Yleisohjeessa on otettu huomioon AVL:iin, arvonlisäveroasetukseen (50/1994, AVA), kirjanpitolakiin (1336/1997, KPL) ja kirjanpitoasetukseen (1339/1997, KPA) kevään 2000 jälkeen tehdyt muutokset. Lainsäädäntömuutoksia on seurattu ohjeen antamispäivään saakka. Ohjeessa on myös joitakin viittauksia verohallituksen ohjeisiin. Käyttäjien on aina syytä tarkistaa www.vero.fi-osoitteesta, ovatko nämä ohjeet vielä voimassa.

Yleisohjeen kannalta olennaisimpia muutoksia ovat 1.1.2004 voimaan tulleet AVL:n entistä yksityiskohtaisemmat tositevaatimukset sekä 1.1.2008 voimaan tullut uusi kiinteistöinvestointia koskevan vähennyksen tarkistusmenettely sekä tavaran ja palvelun omaan käyttöön ottamista koskevat uudistetut säännökset.

2KÄSITTEIDEN MÄÄRITTELY

Suoritettava vero

AVL 1 §:n mukaan arvonlisäveroa on suoritettava muun muassa liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta tavaran ja palvelun myynnistä, jona pidetään myös tavaran ja palvelun omaan käyttöön ottamista (AVL 20 §), ja täällä tapahtuvasta tavaran maahantuonnista ja yhteisöhankinnasta.

Suoritettavalla verolla tarkoitetaan...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.