Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

31.1.2006YLEISOHJE kiinteiden menojen lukemisesta hyödykkeen hankintamenoon

1. JOHDANTO

1.1 Yleisohjeen tarkoitus

Tämä yleisohje opastaa voimassa olevan kirjanpitolain (1336/1997, KPL) ja kirjanpitoasetuksen (1339/1997, KPA) hyödykkeen hankintamenon määrittämistä koskevien säännösten soveltamisessa. Tämä yleisohje korvaa kirjanpitolautakunnan 4.9.2000 samassa asiassa antaman yleisohjeen.

Kirjanpitolaki nojautuu periaatteeseen, jonka mukaan hyvän kirjanpitotavan tulkinnassa yksittäisiin kysymyksiin voidaan saada johtoa kansainvälisistä tilinpäätösstandardeista siltä osin, kuin kysymystä ei ole nimenomaisesti ratkaistu Suomen lainsäädännössä tai sen perusteella annetussa määräyksessä taikka Euroopan yhteisöjen tilinpäätösdirektiivissä (78/660/ETY) tai konsernitilinpäätösdirektiivissä (83/349/ETY). Kansainvälisillä tilinpäätösstandardeilla tarkoitetaan International Accounting ja International Financial Reporting -standardeja (IAS/IFRS-standardit). Tässä yleisohjeessa on viitattu IAS/IFRS-standardeihin hankintamenoon luettavien korkomenojen määrittämistä koskevassa kohdassa.

1.2 Hyödykkeen hankintamenoa koskevat säännökset

KPL 4:5.1-3 §:ssä säädetään hyödykkeen hankintamenon määrittämisestä seuraavasti:

"Hankintamenoon luetaan hyödykkeen hankinnasta ja valmistuksesta aiheutuneet muuttuvat menot.

Jos hyödykkeen hankintaan ja valmistukseen liittyvien kiinteiden menojen määrä on olennainen 1 momentissa tarkoitettuun hankintamenoon verrattuna, saadaan myös niiden osuus lukea hankintamenoon.

Jos pysyviin vastaaviin kuuluvan hyödykkeen valmistamiseen kohdistettavissa olevan lainan korkomenot valmistusajalta ja 2 momentin mukaisen osuuden yhteismäärä on olennainen 1 momentissa tarkoitettuun h...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.