Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Skadeståndslagens taleförbud, grundlagen och europarätten ‒ och HD 2016:20

Sisula-Tulokas, Lena

JFT 6/2016 s. 595–616
7.2.2017
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vår skadeståndslags bestämmelser om det allmännas ansvar har fått stå så gott som orörda alltsedan lagens tillkomst. I doktrinen har ansvarsstrukturen ifrågasatts men kritiken har inte lett till lagändringar. Det processuella taleförbudet i skadeståndslagen 3 kap. 5 §, som under vissa förutsättningar förbjuder väckande av en skadeståndstalan mot ett myndighetsbeslut, har hittills klarat sig utan större uppmärksamhet. Men det nya fallet från Högsta domstolen, HD 2016:20, visar att taleförbudet varken är betydelselöst eller ointressant.

I dag kan taleförbudet få radikala effekter. Det delar vår skadeståndsrätt i ett ”nationellt” och ”europeiskt” ersättningssystem. När vår skadeståndslag blir tillämplig gäller förbudet men vid en överträdelse av europarätten har det ingen verkan. På likande sätt torde förbudet sakna verkan när i grundlagen skyddade rättigheter har överträtts. Det tillämpliga normsystemet påverkar möjligen också ersättningsbeloppen.

Navigeringen mellan de olika systemen kräver i dag resursstarka aktörer. Mot bakgrunden av de divergerade systemhelheterna förestås i artikeln en noggrann översyn av vår skadeståndslags bestämmelser.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.