Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Besvärsförbudet i 44 § i konkurrenslagen – en kränkning av företagens grundläggande och mänskliga rättigheter?

Eklund, Mira

JFT 4/2016 s. 458–484
17.10.2016
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Konkurrensrätten är ett område där flera olika intressen möts och ska sammanjämkas. En av EU-rättens äldsta och mest centrala målsättningar är en välfungerande inre marknad. Fri konkurrens är en förutsättning för en välfungerande marknadsekonomi, och därför jobbar man aktivt både nationellt och på EU-nivå för att förebygga och upptäcka förbjudna konkurrensbegränsningar som t.ex. karteller.

Trots att fri konkurrens är i det allmännas intresse kan det uppstå intressekonflikter och motsättningar mellan olika rättigheter då konkurrensmyndigheterna utnyttjar sina utredningsbefogenheter. Näringsidkares grundläggande och mänskliga rättigheter, såsom rätten till ett effektivt rättsskydd och rätten till hemfridsskydd, kan ibland stå i konflikt med de åtgärder som myndigheterna vidtar i syfte att verkställa

konkurrenspolitiken och se till att marknaden fungerar.

Till följd av den färska rättspraxisen på området väcktes intresset för forskningsfrågorna i denna artikel. Det verkar nämligen finnas en diskrepans mellan den finska lagstiftningen och europadomstolarnas rättspraxis gällande konkurrensmyndigheternas inspektioner. Syftet med denna artikel är därför att granska hur väl den nationella lagstiftningen uppfyller de krav som ställs i människorättskonventionen och i grundstadgan. Fokus ligger framför allt på det ovan nämnda besvärsförbudet i 44 § i konkurrenslagen och dess förhållande till europadomstolarnas rättspraxis. (Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.