Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Skeppsbyggnadsavtalets rättsliga karaktär och särdrag

Sandvik, Björn

JFT 4/2016 s. 417–445
17.10.2016
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Skeppsbyggnadsavtal kan visserligen ses som en mycket speciell avtalstyp som förhållandevis få praktiskt verksamma jurister någonsin kommer i kontakt med. Men det förminskar inte avtalstypens betydelse för de många aktörer som trots allt har anknytning till skeppsbyggnadsbranschen. Skeppsbyggnadsavtal är synnerligen komplexa och även heterogena. Eftersom skeppsbyggnadsavtal tidigare i stort inte har behandlats i finsk doktrin vill jag dock här närmast behandla denna avtalstyp utifrån några särdrag. Av särskilt intresse blir för det första skeppsbyggnadsavtalets rättsliga karaktär som närmast hybrid mellan köp och entreprenad. För det andra redogörs för viktigare standardavtal för skeppsbyggnad och den rättsliga miljön i övrigt för denna avtalstyp. Slutligen vill jag för det tredje ta fasta på typiska lösningar i skeppsbyggnadsavtal och några särfrågor

utifrån praktiska problemsituationer. Det är närmast avtalsbrott på varvets sida och påföljdssystemet som upplyfts till närmare granskning. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.