Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Grundläggande rättigheter, EU-rättens företräde och nationell konstitutionalism – något om Art. 53 EU-stadgan efter Melloni

Lebeck, Carl

JFT 4/2014 s. 238–270
15.9.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Frågorna om förhållandet mellan EU-rättens företräde och nationellt konstitutionellt skydd för grundläggande rättigheter har aktualiserats på nytt efter det att Lissabonfördraget. Förhållandet mellan EU-rättens anspråk på företräde i rättstillämpningen i förhållande till regler i medlemsstaternas rättsordningar har varit ett konstitutionellt dilemma alltsedan företrädesprincipen etablerades i (den dåvarande) EG-rätten.

Artikeln sätter sig in på tolkningen av Art. 53 EU-stadgan. Art. 53 EU-stadgan är problematisk eftersom den till sin ordalydelse förefaller föreskriva att EU-rättens tillämpning i vissa fall skall modifieras av nationella regler till skydd för enskildas rättigheter. Det är oklart hur långt denna modifikation av EU-rättens företräde sträcker sig, eftersom Art. 53 EU-stadgan föreskriver att de grundläggande rättigheter som inte får inskränkas syftar på rättigheter som gäller inom de nationella rättsordningarnas och unionsrättens respektive tillämpningsområden.(Muokannut Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.