Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Schablonkompensation till flygpassagerare – och till oss andra

Sisula-Tulokas, Lena

JFT 5–6/2013 s. 396–423
13.3.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Denna artikel har sin utgångspunkt i HD 2013:46, som handlar om flygpassagerarens rätt till schablonkompensation enligt EU:s s.k. flygpassagerarförordning då ett flyg ställts in p.g.a. markpersonalens strejk.

Artikeln är klart tudelad. Den första delen börjar med att presentera HD-fallet och unionsdomstolens bakomliggande förhandsavgörande i målet C-22/11 Finnair mot Lassooy. Formellt handlar det om tolkning av flygpassagearförordningen men framför allt exemplifierar fallet spänningen mellan EU-rätten och väletablerade internationella konventioner. Artikelns andra del kommer in på frågan om det möjligen pågår en försiktig förskjutning i vår allmänna ersättningsrätt från skadestånd mot schablon kompensation. Och vad är egentligen den lagstadgade schablonkompensationen? Vilken roll har kompensationsformen i vårt generella ersättningssystem? Går schablonkompensationen att tvinga in i traditionella fållor, är det ens värt att försöka? Eller är det fråga om en ny självständig påföljdstyp?

En lagstadgad schablonkompensation kan i vissa typer av massavtal vara ett ändamålsenligt instrument vid sidan av det traditionella prisavdraget och skadeståndet. Vid ett avtalsbrott ger schablonkompensationen snabbt och enkelt en moderat ersättning för sannolika vanliga olägenheter. Men påföljdstypen ska byggas upp så att den på ett balanserat sätt tar hänsyn till motstridiga intressen. Den delikata balansen ska finnas både i ersättningsförutsättningarna och i schablonbeloppen.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.