Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Marknadsföring som står i strid med god sed eller som är otillbörlig – En klar separering eller skör balansgång?

Enkvist, Joachim

JFT 5–6/2013 s. 371–395
13.3.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Konsumentskyddslagen stiftades i slutet av 1970-talet när marknadsföring såg betydligt annorlunda ut än vad den gör i dag. Många nya marknadsföringsformer har uppkommit sedan KSL stiftades. Lagstiftaren var medveten om att en sådan utveckling troligtvis skulle ske, vilket var ett av skälen till att man tog in en generalklausul i lagen (KSL 2:1) med följande lydelse: ”Vid marknadsföring får icke användas förfarande, som strider mot god sed eller eljest är otillbörligt mot konsumenterna.”. En betydande nackdel med en generalklausul med en så allmän utformning såsom den i KSL 2:1 är uppkomsten av rättsosäkerhet. En viss förutsebarhet uppnås endast gradvis efter uppkomsten av betydande domstolspraxis.

I drygt 30 års tid förblev bestämmelserna i KSL 2 kap. näst intill intakta. År 2008 genomfördes däremot en omfattande revidering av kapitlet. Revideringen skedde i samband med implementeringen av direktivet om otillbörliga affärsmetoder. I samband med revideringen skedde även en utvidgning av generalklausulens tillämpningsområde. Det mer intressanta ur föreliggande artikels synvinkel var en uppdelning av marknadsföring som står i strid med god sed och marknadsföring som är otillbörlig.

Syftet med föreliggande artikel är att föra en diskussion kring ovan nämnda separering mellan marknadsföring som står i strid med god sed och marknadsföring som är otillbörlig. Ur rättssäkerhetssynpunkt betraktat är det viktigt att det finns en klar skillnad mellan vilka förfaranden som hör till respektive kategori.

Enligt artikeln finns det behov av en närmare utredning huruvida Finland har införlivat direktivet om otillbörliga affärsmetoder på korrekt sätt, och i synnerhet innebörden och den praktiska betydelsen av transaktionstestet. En sådan utredning skulle emellertid spränga ramarna för föreliggande artikel, och utredningen lämnas därför kvarliggandes för att senare behandlas i framtida forskning.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.