Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Grundläggande rättigheter – till skydd för vem? Något om EU-stadgans skyddsobjekt i gränslandet mellan privat och offentligt

Lebeck, Carl

JFT 4/2013 s. 275–313
7.3.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Grundläggande rättigheter är en central rättsfigur i EU-rätten, men också i Europarätten generellt genom EKMR, och i medlemsstaternas rättsordningar. För de grundläggande rättigheternas praktiska betydelse är frågan om vem som kan åberopa skydd under dem central.

Syftet med denna uppsats är att diskutera rättighetsskyddets tillämpning på offentligrättsliga juridiska personer och på privaträttsliga juridiska personer som har offentligrättsliga uppgifter, eftersom ett antal domar och förslag till avgöranden från EU-domstolen och Tribunalen under senare aktualiserar dessa frågor, samtidigt som de inte behandlats uttömmande i doktrinen.

Grunden till problemet är att en persons rättighet i de flesta fall också är någon annans skyldighet, vilket innebär att ett växande rättighetsskydd för juridiska personer med olika slag av offentliga funktioner kan leda till begränsningar av andras rättigheter.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.