Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Har den marknadsekonomiska expansionen gått för långt? – Sandel, ekonomi och rätt

Oker-Blom, Max

JFT 4/2013 s. 261–274
7.3.2014
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

I sin rätt nyligen publicerade bok »What Money Can’t Buy, The Moral Limits of Markets» slår den kände Harvardprofessorn Michael J. Sandel inledningsvis fast att ända fram till finanskrisens början i september 2008 kännetecknades samhällsutvecklingen av ett triumftåg för marknadstänkandet. Marknadsekonomin hade förbytts i ett marknadssamhälle. Enligt honom handlade finanskrisen och den efterföljande recessionen bara delvis om att girigheten lett till för stort risktagande och ett behov av att stävja det genom strängare lagstiftning.

Syftet med denna artikel är att redogöra för Sandels resonemang och hans grundteser. Avsikten är också att peka på några föregångare, som i sin kritik av rättsekonomin, ventilerat liknande tankegångar, men kanske inte med en sådan emfas och åtminstone inte med en sådan filosofisk förankring som Sandel.

Enligt artikeln ligger styrkan i Sandels resonemang i hans förmåga att genom en mängd exempel peka på att marknaderna inte alla gånger är neutrala, utan premierar dem som uttryckligen har betalningsförmåga. Sandel verkar alltså att acceptera marknadsekonomin som sådan, men argumenterar för att den i vissa avseenden belastas av skevheter och därtill ibland går eller gått för långt. Det framgår i och för sig att hans syn på utilitarismen är rätt kritisk, men han verkar inte att förkasta den som sådan.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.