Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Vaasan HO 11.3.2021 116

Lähde: Finlex-tietokanta

Sakko
Sakon muuntorangaistus
Lievemmän lain periaate

Ratkaisunumero:116
Diaarinumero:R 21/147
Antopäivä:11.3.2021
Asianumero:VaaHO:2021:3

RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ

Konkurssin tehnyt yrittäjä, joka oli vailla tuloja, vaati sakon muuntorangaistuksen tuomitsemista laissa säädettyä lyhyemmäksi. Sakotetun taloudellisia olosuhteita ja elatusvelvollisuutta sekä toisaalta muuntorangaistuksen tarkoitusta ja rangaistusjärjestelmän uskottavuutta punnittuaan hovioikeus katsoi, että muuntorangaistuksen lyhentämiselle oli edellytykset. Arvioinnissa otettiin huomioon myös lievemmän lain periaate sakon muuntosuhteen muututtua käräjäoikeuden ratkaisun antamisen jälkeen vastaajalle edullisemmaksi. Ks. KKO 1993:110.

ETELÄ-POHJANMAAN KÄRÄJÄOIKEUDEN PÄÄTÖS 8.12.2020 ASIASSA MR 20/225

Syyttäjä B

Vastaaja A

Asia Muuntorangaistuksen määrääminen

TUOMIOLAUSELMA

Muunnettavana olevan 60 päiväsakon sijasta kaksikymmentä (20) päivää vankeutta.

Perustelut

Vastaaja on toimittanut käräjäoikeudelle 7.12.2020 lausuman, jossa vastaaja on pyytänyt, että käräjäoikeus määräisi muuntorangaistuksen säädettyä lyhyemmäksi, 4 päivän mittaiseksi rikoslain 2 a luvun 5 §:n 5 momentin perusteella. Muunnettavana oleva 2.640 euron suuruinen sakko on tuomittu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa 29.10.2019. Päiväsakkoja on tuomittu 60 ja päiväsakon rahamääräksi on vahvistettu 44 euroa.

Vastaaja on lausuman mukaan toiminut yrittäjänä X Oy -nimisessä yhtiössä, mutta yritys on asetettu konkurssiin vuonna 2018, minkä myötä hakija on menettänyt toimeentulonsa. Tämän jälkeen vastaaja on ollut vain satunnaisesti yhteensä pari k...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.