Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Vaasan HO 18.07.1980 413/80

Lähde: Finlex-tietokanta

Vahingonkorvaus - Alaikäisen aiheuttama vahinko - Räjähdysaineiden varomaton säilyttäminen - Huoltajan korvausvastuu - Korvausten sovittelu

Ratkaisunumero:413/80
Diaarinumero:R 1977/940
Esittelypäivä:--
Antopäivä:18.07.1980
Asianumero:--

A oli säilyttänyt dynamiittia käytöstä poistetun saunarakennuksen välikaton ja ulkokaton välillä olleessa tilassa, johon ei ollut ollut nimenomaista kulkutietä, mutta johon oli voinut päästä pienestä säpillä suljetusta luukusta. Dynamiitit olivat olleet paikassa noin viisi vuotta. A:n 14-vuotias poika B, alettuaan isältään salaa purkaa saunarakennusta, oli löytänyt dynamiitit. B:n ilmoitettua löydöstään yli 15-vuotiaalle koulutoverilleen C:lle C oli pyytänyt B:tä antamaan hänelle dynamiittia paukkupommien tekemistä varten. B oli isänsä tietämättä toimittanut C:lle noin 15 cm:n mittaisen kappaleen dynamiittia.
Kun C oli kotonaan pari viikkoa tämän jälkeen alkanut valmistaa dynamiitista pommia, aine oli räjähtänyt, jolloin C oli menettänyt vasemman kätensä kaikki sormet. A:n katsottiin rikkoneen räjähdysaineiden säilyttämisestä annettuja määräyksiä ja laiminlyöneen asianmukaisesti valvoa alaikäistä poikaansa ja hänet tuomittiin maksamaan C:lle korvauksia. Korvausmääriä soviteltiin, koska C:n oli ikänsä puolesta pitänyt jo ymmärtää dynamiitin käsittelyn vaarallisuus.

Lainvoimainen

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.