Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Turun HO 20.2.2019 140

Lähde: Finlex-tietokanta

Osakeyhtiö
Vaikutusvallan väärinkäyttö
Osakkeiden lunastaminen

Ratkaisunumero:140
Diaarinumero:S 17/1559
Antopäivä:20.2.2019
Asianumero:THO:2019:6

RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ

Kysymys osakkeenomistajan vaikutusvallan väärinkäyttöön perustuvan lunastusvelvollisuuden tapauskohtaisista edellytyksistä osakeyhtiössä.

VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUDEN TUOMIO 2.8.2017

Selostus asiasta käräjäoikeudessa

Vaatimukset

A on vaatinut, että B ja C velvoitetaan yhteisvastuullisesti lunastamaan A:n omistamat E Oy:n 33 osaketta 330.000 eurolla. Perusteinaan A on esittänyt, että B ja C olivat E Oy:n osakkeenomistajina väärinkäyttäneet hallituksen jäseninä vaikutusvaltaansa yhtiössä seuraavasti.

1) B ja C olivat laiminlyöneet kutsua A:n viiteen yhtiökokoukseen yhtiöjärjestyksen edellyttämällä tavalla.

2) B ja C olivat hallituksen jäseninä laiminlyöneet toimittaa A:n pyytämät selvitykset sekä hallituksen ja yhtiökokousten pöytäkirjat laillisessa ajassa. A:n hallituksen jäsenille tekemiin muihin yhtiön asioita koskeviin tiedusteluihin ei ollut joko vastattu tai vastaukset olivat olleet puutteellisia.

3) B oli syrjäyttänyt A:n yhtiön päätöksenteosta, kun A:ta ei ollut kutsuttu useisiin hallituksen kokouksiin. Kokouksissa oli tehty merkittäviä päätöksiä, jotka oli dokumentoitu puutteellisesti, ja joista ei jälkikäteenkään ollut kerrottu A:lle. Lisäksi A:n tilalle hallitukseen oli yhtiökokouksessa valittu C ilman, että A oli saanut tietoa asiasta. Päätösten puutteellisen dokumentoinnin vuoksi vahingonkorvauskanteen nostaminen tai muiden oikeussuojakeinojen käyttö on mahdotonta.

4) B ja C olivat osakkeenomistajina osallisena päätö...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.