Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Turun HO 05.12.2007 2382

Lähde: Juhani-tietokanta

Asunto-osakeyhtiö - Yhtiökokouksen päätöksen moittiminen - Asunto-osakeyhtiölain vastainen päätös - Asunto-osakeyhtiö - Yhtiökokouksen päätöksen moittiminen - Osakkeenomistajien yhdenvertaisuus

Diaarinumero:S06/2044
Antopäivä:05.12.2007

Asunto-osakeyhtiölain 46 §:n mukaan yhtiökokouksessa ei saa tehdä päätöstä, joka on omansa tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella. Asunto-osakeyhtiölain 46 §:ää koskevassa hallituksen esityksessä (216/1990 vp., s. 43) on todettu, että säännös saattaisi tulla sovellettavaksi esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa yhtiöjärjestyksen mukainen yhtiövastikkeen maksuvelvollisuus ja osakkeenomistajan saama hyöty ovat huomattavassa epäsuhteessa keskenään. Lain 5 §:n kohdalla esityksessä (s. 19) on todettu, että yhdenvertaisuusperiaatetta on noudatettava myös päätettäessä yhtiövastikkeella kustannettavista hankkeista. Koska yhtiövastikkeen perimisessä noudatettava peruste on kuitenkin aina jossain määrin kaavamainen, eivät osakkeenomistajien suorittamat maksut ja kullekin tuleva hyöty voi yleensä koskaan olla täysin toisiaan vastaavat. Osakkeenomistajien yhdenvertainen kohtelu ei näin ollen voi asunto-osakeyhtiössä yleensä toteutua täydellisesti. Ks. myös KKO 1998:20.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.