Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Itä-Suomen HO 6.7.2021 21/129817

Lähde: Finlex-tietokanta

Liikenneturvallisuuden vaarantaminen - Liikennerikkomus
Tieliikennelainsäädännön soveltaminen

Ratkaisunumero:21/129817
Diaarinumero:R 21/86
Antopäivä:6.7.2021
Asianumero:I-SHO:2021:5

RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ

A oli 8.1.2020 kuljettaessaan henkilöautoa yleisesti liikenteeseen käytettävällä pysäköintialueella menettänyt ajoneuvonsa hallinnan ja törmännyt pysäköitynä olleeseen henkilöautoon sillä seurauksella, että ajoneuvoihin oli tullut vaurioita. Käräjäoikeus oli tuominnut A:n liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkorangaistukseen. Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että A:n menettely olisi ollut omiaan aiheuttamaan vähäistä suurempaa vaaraa toisen turvallisuudelle, joten A:n menettely ei täyttänyt liikenneturvallisuuden vaarantamisen tunnusmerkistöä.

A:n menettely olisi tullut tekoaikana voimassa olleiden tieliikennelain 3 §:n 1 momentin ja 103 §:n 1 momentin (567/2005) nojalla rangaistavaksi liikennerikkomuksena. Liikennerikkomuksesta tuomitseminen ei ole tuolloin edellyttänyt yksilöidyn liikennesäännön rikkomista, vaan yleisen huolellisuusvelvoitteen rikkominen on ollut riittävä peruste rangaistusvastuulle. Tekoajankohtana voimassa ollut tieliikennelaki (267/1981) on kumottu 1.6.2020 voimaan tulleella uudella tieliikennelailla (729/2018).

Vastaava yleistä huolellisuusvelvoitetta osoittava säännös on nyt voimassa olevan tieliikennelain 3 §:n 1 momentissa, jonka mukaan vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta. Säännös sijaitsee t...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.