Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Itä-Suomen HO 17.5.2021 21/121288

Lähde: Finlex-tietokanta

Vangin karkaaminen

Ratkaisunumero:21/121288
Diaarinumero:R 21/88
Antopäivä:17.5.2021
Asianumero:I-SHO:2021:1

RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ

A oli otettu kiinni poliisilain nojalla päihtymyksen johdosta ja sijoitettu poliisiauton takatilaan. A oli karannut takatilasta B:n avattua A:lle takatilan oven. A:n menettelyä voitiin arvioida vangin karkaamista koskevan säännöksen nojalla, koska säännös ei koskenut pelkästään rikosperusteella viranomaisen huostassa olevia kiinniotettuja, vaan myös poliisilain nojalla kiinniotettuja päihtyneitä. A syyllistyi menettelyllään vangin karkaamiseen.

KYMENLAAKSON KÄRÄJÄOIKEUDEN TUOMIO 25.11.2020

Syyttäjän rangaistusvaatimus

1. Vangin karkaaminen
Rikoslaki 16 luku 16 §
03.07.2020 Kotka

A, ollessaan kiinniotettuna poliisiauton takatilassa, karkasi sieltä häntä kuljettavan poliisipartion huostasta B:n avattua hänelle poliisiauton takaoven.

- - - - - - - - - - - -

Tuomion perustelut

Syyksilukeminen perusteluineen

Vastaaja A on menetellyt syytteessä kuvatulla tavalla ja syyllistynyt siihen rikokseen, josta syyttäjä on vaatinut hänelle rangaistusta.

Vastaajan menettely täyttää vangin karkaamisen tunnusmerkistön. Hän on ollut viranomaisen huostassa kiinniotettuna poliisiauton takatilassa ja karannut sieltä häntä kuljettavan poliisipartion huostasta toisen henkilön avattua hänelle oven ulkopuolelta. Käräjäoikeus katsoo A:n olleen kuljetettavana, vaikka poliisiauto ei ollut vielä lähtenyt liikkeelle. Lain esitöistä tai oikeuskäytännöstä ei ilmene, että juopumuspidätykset olisi ollut tarkoitus rajata säännöksen ulkopuolelle t...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.