Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Helsingin HO 12.11.2021 1508

Lähde: Finlex-tietokanta

Takuu - Takuusitoumus muulle kuin sopimuskumppanille tai kuluttajalle - Takuusitoumuksen antaminen asennusohjeessa
Virheen korjaaminen
Vahingonkorvaus

Ratkaisunumero:1508
Diaarinumero:S 20/413
Antopäivä:12.11.2021
Asianumero:HelHO:2021:14

Asiassa oli ratkaistava, oliko valmistajan katsottava myöntäneen valmistamilleen katelevyille asennusohjeessa olevalla maininnalla yleisen takuun, joka olisi tullut voimaan myös levyjä kattoremonttiinsa kolmannelta osapuolelta hankkineen asunto-osakeyhtiön hyväksi.

Hovioikeus katsoi mahdolliseksi, että tuotteen valmistaja antaa itseään sitovan yleisen ja rajoituksettoman takuusitoumuksen niillekin tuotteen loppukäyttäjille, jotka eivät ole valmistajan sopimuskumppaneita, ilman ennalta määrättyä muotoa ja erityistä menettelyä kuten takuun saajien rekisteröintiä. Takuusitoumuksen olemassaolo tulee ratkaistavaksi siitä esitetyn selvityksen ja asiassa ilmenneiden olosuhteiden perusteella. Koska takuu merkitsee vapaaehtoisesti annettua lisävakuutta tuotteen virheettömyydestä ja käyttökelpoisuudesta ja koska se siten poikkeaa oikeudelliselta luonteeltaan sopimuksesta, takuun perusteeksi esitettyä asiakirjaa ei voida samalla tavoin kuin sopimusta tulkita laatijansa vahingoksi. Takuun olemassaoloa arvioitaessa ei voida antaa suojaa takuuseen vetoavan osapuolen perustelluille odotuksille tai vilpittömälle mielelle vastaavasti kuin sopimuksesta aiheutuneita riitoja ratkaistaessa.

Hovioikeus punnitsi tapauksessa sekä takuusitoumuksen myöntämisen puolesta että sitä vastaan puhuvia seikkoja ratkaisusta ilmenevin tavoin. Hovioikeus katsoi, ette...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.