Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Helsingin HO 31.12.2020 151754

Lähde: Finlex-tietokanta

Käräjänotaari - Toimivalta
Ulkomaalainen - Maahanmuutto - Elinkeinon harjoittaminen - Oleskelulupa - Ulkomaalaisrikkomus
Euroopan unionin oikeus - ETA-sopimus - Sijoittamisoikeus

Ratkaisunumero:151754
Diaarinumero:R 17/2038
Antopäivä:31.12.2020
Asianumero:HelHO:2020:18

Hovioikeus arvioi käräjänotaarin toimivaltaa ja ulkomaalaisen oikeutta harjoittaa elinkeinoa Suomessa.

RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ

Käräjänotaari oli ratkaissut asian, joka tuomioistuinharjoittelusta annetun lain 15 §:n nojalla kuului käräjänotaarin toimivaltaan ilman eri määräystä. Lain 16 §:n 1 ja 2 momentissa on puolestaan säädetty niistä asioista, jotka käräjänotaari sai käsitellä laamannin erikseen antaman määräyksen nojalla. Hovioikeus katsoi, että viimeksi mainitun pykälän 3 momentissa oleva kielto, jonka mukaan käräjänotaaria ei saa määrätä käsittelemään yksin tai käräjäoikeuden puheenjohtajana asiaa, jota laatunsa tai laajuutensa vuoksi on pidettävä vaikeana ratkaista, koski myös lain 15 §:n mukaan käräjänotaarin toimivaltaan suoraan lain nojalla kuuluvia asioita, vaikka kiellosta oli säädetty ainoastaan lain 16 §:ssä.

Nigerian kansalaiselle A:lle oli myönnetty oleskelulupa Itävallassa, jossa hän myös asui. A oli tullut Suomeen ja harjoitti Suomessa elinkeinotoimintaa ilman siihen vaadittavaa oleskelulupaa, minkä vuoksi hänelle vaadittiin rangaistusta ulkomaalaislain 185 §:n nojalla ulkomaalaisrikkomuksesta. A vetosi siihen, että elinkeinon harjoittamisesta annetun lain (elinkeinolaki) 1 §:n 1 momentin mukaan elinkeinoa sai harjoittaa Suomessa luonnollinen henkilö, jolla on as...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.