Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Helsingin HO 01.02.2007 291

Lähde: Finlex-tietokanta

Huumausainerikos - Kieltoerehdys - Postitse toisesta EU-jäsenvaltiosta tilattu lääke

Ratkaisunumero:291
Diaarinumero:R 06/1700
Esittelypäivä:--
Antopäivä:01.02.2007
Asianumero:HelHO:2007:4

KÄRÄJÄOIKEUDEN RATKAISU

HOVIOIKEUSKÄSITTELY

RATKAISUN KESKEINEN SISÄLTÖ

VANTAAN KÄRÄJÄOIKEUS TUOMIO 10.2.2005

Rangaistusvaatimus

A on laittomasti postin välityksin 15.8.2004 tuonut ulkomailta Suomeen 120 kappaletta huumausaineeksi luokiteltavaa kodeiinia 50 mg/tabletti sisältävää Perduretas Codeina -merkkistä lääkevalmistetta. Menettelyllään A on syyllistynyt huumausainerikokseen.

Vastaus

A on, myöntäen teonkuvauksen oikeaksi kiistänyt syytteen, koska hän ei voinut tietää, että Espanjasta ilman reseptiä saatavaa lääkettä ei voi tuoda Suomeen. A on katsonut, että tuontiluvan epääminen häneltä on syrjivää ja että lääkkeiden tuontikielto on vastoin EU:ssa noudatettavaa tavaroiden vapaan liikkumisen periaatetta.

Perustelut ja syyksilukeminen

Lääkevalmisteiden henkilökohtaisesta tuonnista Suomeen annetun valtioneuvoston asetuksen 5 §:n 4 momentin mukaan huumausainetta sisältävää lääkevalmistetta ei saa lainkaan hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta. Näin ollen se seikka, että A:lla kertomansa mukaan on Suomessa jatkuvasti resepti näihin lääkkeisiin, ei oikeuta tuomaan niitä postitse mistään maasta. Se, ettei asianosainen tunne lainsäädäntöä, ei pääsääntöisesti vapauta häntä rangaistusvastuusta. Tämän tyyppisiin tapauksiin, joita alioikeuskäytänössä on varsin runsaasti, ei yleensä ole sovellettu rikoslain 4 luvun 2 §:n mukaista rangaistusvastuusta vapauttavaa kieltoerehdystä koskevaa säännöstä.

Lääkelain...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.