Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Helsingin HO 30.04.1986 1260

Lähde: Finlex-tietokanta

Formaldehydi - Vahingonkorvaus - Tuottamus

Ratkaisunumero:1260
Diaarinumero:S 1984/1022
Esittelypäivä:16.10.1985
Antopäivä:30.04.1986
Asianumero:--

Kaksi lastulevyjä valmistavaa yhtiötä velvoitettiin suorittamaan vahingonkorvausta, koska niiden katsottiin tuottamuksellaan aiheuttaneen A:lle terveydellistä haittaa sekä A:lle ja B:lle näiden asunnon kunnostamisesta johtuneita kustannuksia vastaavan vahingon käyttämällä asuinhuoneiston seinä- ja lattiamateriaaliksi tarkoitetun lastulevyn valmistuksessa liiman aineosana ureaformaldehydiä, jota yhtiöiden tieten haihtui levyistä huoneilmaan. Yhtiöillä oli jo vuosina 1972 ja 1974, jolloin A ja B olivat ostaneet yhtiöiden valmistamia lastulevyjä, ollut syytä kiinnittää huomiota lastulevyistä haihtuvan formaldehydin mahdollisesti aiheuttamiin terveydellisiin haittoihin.

A ja B olivat kanteessaan vaatineet, että yhtiöt velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan niiden valmistamista lastulevyistä haihtuneen formaldehydin aiheuttamina vahinkoina A:n ja B:n sairauskulut, A:n ja B:n talossa suoritettujen korjaustöiden kustannukset, korvausta A:n ansionmenetyksestä, korvausta VTT:n asunnossa tekemien formaldehydipitoisuusmittausten kustannuksista, korvausta asian A:lle ja B:lle aiheuttamista muista kustannuksista sekä korvausta A:n kivusta ja särystä.

Raastuvanoikeus on päätöksessään 6.9.1984 katsonut jääneen näyttämättä, että yhtiöt olisivat myydessään kanteessa tarkoitettuja valmistamiaan lastulevyjä osoittaneet välinpitämättömyyttä huomioon ottaen siihen aikaan tiedossa olleet formaldehydin haittavaikutukset tai...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.