Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 100/2015
Hallituksen esitys eduskunnalle ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain muuttamiseksi

HaVM 4/2015 vp HE 100/2015 vp

esityksen pääasiallinen sisältö

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi 1 päivänä joulukuuta 2015 voimaan tulevan ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöstä, joka koskee ampuma-aseen säilyttämistä turvakaapissa tai poliisin hyväksymässä säilytystilassa. Voimaantulosäännöstä ehdotetaan muutettavaksi niin, että viiden vuoden siirtymäaika koskisi yli viiden ampuma-aseen säilyttämistä silloin, kun henkilö tulee tämän säilytyssäännöksen piiriin suoraan lakimuutoksen johdosta. Nykyisessä siirtymäsäännöksessä viitataan virheellisesti muiden, kuin yli viiden ampuma-aseen säilyttämiseen.

Ehdotettu muutos on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä joulukuuta 2015.

perustelut

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain (764/2015) voimaantulosäännöstä. Ampuma-aselain muutoksella, joka tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2015, on muutettu ampuma-aseen säilyttämistä koskevaa 106 §:ää. Voimassaolevan ampuma-aselain (1/1998) 106 §:n mukaan erityisen vaaralliset ampuma-aseet taikka yli viisi kappaletta eräitä muita ampuma-aseita tulee säilyttää joko sisäministeriön asetuksella määritellyssä turvakaapissa tai poliisin hyväksymässä säilytystilassa. Muutetun ampuma-aselain 106 §:n 3 momentin mukaan erityisen vaaralliset ampuma-aseet tai yli viisi ampuma-asetta tulee säilyttää joko sisäministeriön asetuksella määritellyssä turvakaapissa tai poliisin hyväksymässä säilytystilassa. Turvakaappivaatimusta on laajennettu koskemaan nykyistä merkittävästi useampaa luvanhaltijaa ja jotta markkinoille saadaan riittävästi turvakaappeja, on säännökselle ollut tarkoitus antaa viiden vuoden siirtymäaika. Siirtymäaika koskisi vain tapauksia, joissa turvakaappipakko tai vaatimus poliisin hyväksymästä säilytystilasta on suoranainen seuraus lakimuutoksesta. Tarkoituksena on välttää tilanne, jossa poliisi joutuisi hyväksymään suuren määrän säilytystiloja siksi, että markkinoilla ei ole saatavissa turvakaappeja. Ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain (764/2015) voimaantulosäännöksen 8 momentissa liittyen ampuma-aseiden säilyttämiselle annettavaan siirtymäaikaan viitataan virheellisesti ampuma-aselain 106 §:n 2 momenttiin, vaikka siinä on ollut tarkoitus viitata ampuma-aselain 106 §:n 3 momenttiin. Muutetun ampuma-aselain 106 §:n 2 momentti koskee yleisesti ampuma-aseen ja aseen osan säilyttämistä turvakaapissa, lukitussa paikassa tai muuten lukittuna siten, että ampuma-ase tai aseen osa ei ole helposti anastettavissa tai otettavissa luvattomasti käyttöön. Voimaantulosäännöstä ehdotetaan korjattavaksi niin, että siinä viitataan ampuma-aselain 106 §:n 3 momenttiin.

2 Esityksen vaikutukset

Voimassaolevan ampuma-aselain 106 §:n säännökset edellyttävät hyväksytyn turvakaapin hankkimista alle 10 000 luvanhaltijalta. Ampuma-aselain joulukuussa 2015 voimaan tulevalla muutoksella koskien 106 §:n 3 momenttia tiukennetaan säilyttämistä koskevaa sääntelyä niin, että sekä erityisen vaaralliset ampuma-aseet että enemmän kuin viisi ampuma-asetta on säilytettävä sisäministeriön asetuksen mukaisessa turvakaapissa tai poliisin erikseen hyväksymissä säilytystiloissa. Säännös koskee noin 68 000 luvanhaltijaa, eli velvoitteen piiriin tulee noin 60 000 luvanhaltijaa. Turvakaapin hinta voidaan arvioida vähintään 400 euroksi, jolloin jos kaikki velvoitteen piiriin tulevat hankkisivat turvakaapin, on luvanhaltijoiden kokonaiskustannus viiden vuoden siirtymäkauden kuluessa vähintään 24 miljoonaa euroa. Osalla säilytysvelvollisuuden piiriin tulevista luvanhaltioista on jo vaatimusten mukainen turvakaappi ja osa säilyttää aseensa poliisin hyväksymissä säilytystiloissa. Jotta markkinoille saadaan riittävästi turvakaappeja, on säännökselle tarpeellista antaa viiden vuoden siirtymäaika.

Siirtymäsäännöksen viittaus ampuma-aselain joulukuussa 2015 voimaan tulevaan muutettuun 106 §:n 2 momenttiin tarkoittaisi, että edellä mainitun momentin turvakaapissa säilyttämistä koskeva lisäys sekä aseen osan säilyttämistä erillään koskevat tarkennukset tulisivat voimaan viiden vuoden siirtymäajan jälkeen. Nyt ehdotettu muutos rajaisi siirtymäajan koskemaan vain velvollisuutta säilyttää yli viisi ampuma-asetta turvakaapissa tai poliisin erikseen hyväksymissä säilytystiloissa.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu sisäministeriössä virkatyönä.

4 Voimaantulo

Muutos ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä joulukuuta 2015.

Edellä esitetyn perusteella annetaan eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan ampuma-aselain muuttamisesta annetun lain (764/2015) voimaantulosäännöksen 8 momenttia, seuraavasti:

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä joulukuuta 2015.


Sen, jolle tämän lain voimaan tullessa syntyy velvollisuus säilyttää ampuma-aseensa 106 §:n 3 momentissa säädetyllä tavalla, on säilytettävä ampuma-aseensa mainitussa momentissa tarkoitetulla tavalla viimeistään viiden vuoden kuluttua tämän lain voimaantulosta.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


Helsingissä 29 päivänä lokakuuta 2015

Pääministerin estyneenä ollessa, perhe- ja peruspalveluministeri
Juha Rehula

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri
Lenita Toivakka

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.