Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 89/2010
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vakuutusedustuksesta annetun lain 28 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vakuutusedustuksesta annettua lakia.

Euroopan parlamentin ja neuvoston vakuutusedustusta koskevan direktiivin mukaan vakuutusmeklarilta edellytettävän vastuuvakuutuksen euromääriä tulee tarkistaa Euroopan yhteisöjen tilastotoimiston Eurostatin julkaisemassa Euroopan kuluttajahintaindeksissä tapahtuneiden muutosten johdosta viiden vuoden välein.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Vakuutusedustuksesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/92/EY 4 artiklan 3 kohdan mukaan vakuutusmeklarilla on oltava ammatillisesta virheestä aiheutuvan korvausvastuun kattamiseksi koko yhteisön alueella voimassa oleva ammatillinen vastuuvakuutus tai muu vas-taava vakuus, jonka määrä on vähintään 1 000 000 euroa kutakin vahinkoa kohden ja yhteensä 1 500 000 euroa kaikkien vahinkojen osalta vuotta kohden.

Direktiivin 4 artiklan 7 kohdan mukaan 3 kohdassa tarkoitettuja määriä tarkistetaan viiden vuoden määräajoin Eurostatin julkaisemassa Euroopan kuluttajahintaindeksissä tapahtuneiden muutosten ottamiseksi huomioon.

Määriä mukautetaan ilman eri toimenpiteitä korottamalla peruseuromäärää Euroopan kuluttajahintaindeksissä direktiivin voimaantulon ja ensimmäisen tarkistuspäivän tai viimeisen tarkistuspäivän ja uuden tarkistuspäivän välisenä aikana tapahtuneen prosentuaa-lisen muutoksen verran ja pyöristämällä se ylöspäin lähimpään euroon.

Direktiivin 7 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on nimettävä toimivaltaiset viranomaiset, joiden tehtävänä on huolehtia tämän direktiivin täytäntöönpanosta. Vakuutusedustuksesta annetun lain (570/2005), myöhemmin vakuutusedustuslaki, 37 §:n mukaan lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista valvoo Finanssivalvonta. Lain 28 §:n mukaan vakuutusmeklarin on ilmoitettava Finanssivalvonnalle vakuutuksenantajan vaihdoksesta ja toimitettava virastolle viimeistään kuukautta ennen uuden vakuutuksen alkamista selvitys ehdoista ja vakuutusmääristä.

Vakuutusmeklareilta edellytettävän vastuuvakuutuksen euromääristä säädetään vakuutusedustuslain 28 §:n 1 momentissa. Sen mukaisesti vastuuvakuutuksen korvausmäärän on oltava vähintään 1 000 000 euroa vahinkoa kohti ja yhteensä 1 500 000 euroa kaikkien vahinkojen osalta vuotta kohti.

Euroopan unionin on ilmoittanut kirjeellään kesäkuussa 2008, että esityksessä tarkoitettu kuluttajahintaindeksi on noussut kuluneiden viiden vuoden aikana 12,02 prosenttia. Euromäärät ovat siten nousseet vahinkoa kohden 1 120 200 ja yhteensä 1 680 300 euroon kaikkien vahinkojen osalta vuotta kohti.

Esityksessä ehdotetaan, että lakia muutettaisiin tarkistettuja euromääriä vastaavasti.

Vakuutusmeklarien tulisi saattaa voimassa olevat vastuuvakuutuksensa vastaamaan korotettuja vakuutusmääriä lain voimaantuloa seuraavan vakuutuskauden alusta.

Samalla ehdotetaan, että pykälässä oleva Vakuutusvalvontavirasto muutettaisiin Finanssivalvonnaksi, koska Vakuutusvalvontaviraston toiminta on Finanssivlvonnasta annetulla lailla (878/2008) siirretty Finanssivalvontaan.

2 Esityksen taloudelliset vaikutukset

Esityksellä ei ole valtiontaloudellisia vaikutuksia eikä vaikutuksia kuntien talouteen.

Vakuutusmeklarien pakollisen vastuuva-kuutuksen määrä nousee noin 12 prosentilla. Korotuksella saattaa olla vähäisiä vaikutuksia vastuuvakuutuksen maksuihin.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä. Esityksestä on pyydetty lausunnot oikeusministeriöltä, Finanssivalvonnalta, Finanssialan keskusliitto-Finansbranschens Centralförbund ry:ltä ja Suomen Vakuutusmeklariliitto ry:ltä.

Erityisesti oikeusministeriö ja Finanssialan keskusliitto viitaten perustuslakivaliokunnan lausuntoon (PerVL 9/2005) katsoivat, että muutos tulisi toteuttaa lain tasolla.

4 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Vakuutusmeklarin tulisi saattaa voimassa oleva vastuuvakuutuksensa vastaamaan korotettuja vakuutusmääriä lain voimaantuloa seuraavan vakuutuskauden alusta.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

              
Lakiehdotus

Laki vakuutusedustuksesta annetun lain 28 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan vakuutusedustuksesta annetun lain (570/2005) 28 § seuraavasti:

28 §
Vastuuvakuutus

Vakuutusmeklarilla on oltava Finanssivalvonnan hyväksymä, koko Euroopan talousalueella voimassa oleva vastuuvakuutus niiden vahinkojen korvaamiseksi, joista vakuutusmeklari on tämän lain mukaan vastuussa. Vastuuvakuutuksen määrän on oltava vähintään 1 120 200 euroa vahinkoa kohti ja yhteensä 1 680 300 euroa kaikkien vahinkojen osalta vuotta kohti.

Vastuuvakuutuksen on lisäksi täytettävä seuraavat ehdot:

1) vakuutuksenantaja ilmoittaa viipymättä Finanssivalvonnalle, jos vakuutuskauden aikana vakuutuksenantajalle esitetyt perustellut korvausvaatimukset käsittävät vähintään puolet vakuutuskautta koskevasta vakuutusmäärästä;

2) vakuutus päättyy aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua siitä, kun Finanssivalvonta on saanut vakuutuksenantajalta asiasta ilmoituksen;

3) jos vakuutukseen sisältyy omavastuu, vakuutuksenantaja suorittaa vakuutuskorvauksen vahingon kärsineelle omavastuuta vähentämättä;

4) vakuutuksenantajan kotipaikka on Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa, jollei Finanssivalvonta hakemuksesta myönnä tästä poikkeusta;

5) vakuutuksesta korvataan vahinko, joka on syntynyt vakuutuskauden aikana tapahtuneen teon tai laiminlyönnin seurauksena ja jonka korvaamisesta on esitetty kirjallinen vaatimus vakuutusmeklarille tai vakuutuk-senantajalle vakuutuksen voimassaoloaikana tai 36 kuukauden kuluessa vakuutuksen päättymisestä.

Vakuutusmeklarin on ilmoitettava viipymättä Finanssivalvonnalle jokaisesta vastuuvakuutuksen perusteella korvatusta vahingosta ja sen suuruudesta. Vakuutusmeklarin on lisäksi ilmoitettava virastolle vakuutuksenantajan vaihdoksesta ja toimitettava virastolle viimeistään kuukautta ennen uuden vakuutuksen alkamista selvitys vakuutuksen ehdoista ja vakuutusmääristä.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Vakuutusmeklarin tulee saattaa voimassaoleva vastuuvakuutuksensa vastaamaan korotettuja vakuutusmääriä lain voimaantuloa seuraavan vakuutuskauden alusta.


Helsingissä 11 päivänä kesäkuuta 2010

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Peruspalveluministeri
Paula Risikko

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.