Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 88/2009
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annetun lain 6 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annettua lakia siten, että yrityksen kehittämisavustusta voitaisiin jatkossa myöntää myös maataloustuotteiden ensiasteen jalostamiseen ja markkinointiin liittyviin hankkeisiin silloin, kun kyseessä on tutkimus- ja kehittämistoimenpiteiden valmisteluhanke.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan syksyllä 2009.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annetun lain (1336/2006) 6 §:ssä säädetään avustuksen saajista. Pykälän 2 momentissa luetellaan ne toimialat, joille yrityksen kehittämisavustusta ei voida myöntää. Eräänä lain soveltamisalan ulkopuolelle rajattuna toimialana on nykyisin maataloustuotteiden jalostus ja markkinointi, jonka rahoitus siirtyi maa- ja metsätalousministeriön tukijärjestelmän piiriin samassa yhteydessä, kun valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annettu laki tuli voimaan. Ainoana poikkeuksena tästä rajoituksesta ovat olleet liikennekäyttöön tarkoitetun bioetanolin tuotantoon liittyvät investoinnit. Nykyinen toimialarajaus on toiminut hyvin, eikä rajanveto-ongelmia työ- ja elinkeinoministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön tukijärjestelmien välillä juuri ole ollut.

Maataloustuotteiden jalostuksella tarkoitetaan valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annettua lakia sovellettaessa Euroopan yhteisön perustamissopimuksen liitteessä I tarkoitettujen maataloustuotteiden sellaista lajittelua, pakkaamista, säilyttämistä, jalostamista tai muuta käsittelyä, jonka jälkeen tuote on edelleen maataloustuote.

Valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annetun lain nojalla on annettu valtioneuvoston asetus valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi (675/2007). Asetuksessa säädetään tarkemmin muun muassa avustuksen myöntämisen ja maksamisen perusteista, hyväksyttävistä menoista ja tukitasoista sekä valtiontukien yhteenlasketuista enimmäismääristä. Asetusta on muutettu useampaan kertaan sen voimaantulon jälkeen. Syyskuun 9 päivänä vuonna 2008 voimaan tulleen muutoksen mukaisesti yrityksen kehittämisavustusta on voitu myöntää tutkimus- ja kehittämistoimenpiteiden valmisteluhankkeisiin niin sanottuna valmistelurahoituksena. Muutoksen taustalla oli Tekes – teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen aiemmin myöntämän pienten ja keskisuurten yritysten tutkimus- ja kehittämistoimenpiteiden valmistelurahoituksen siirtäminen työvoima- ja elinkeinokeskusten myönnettäväksi.

Tekesin myöntäessä valmistelurahoitusta sillä ei ollut vastaavaa maataloustuotteiden jalostusta ja markkinointia koskevaa toimialarajoitusta, joka on valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annetussa laissa.

Jotta valmistelurahoitusta maataloustuotteiden jalostukseen ja markkinointiin voitaisiin jatkossa myöntää vastaavassa laajuudessa kuin Tekesin myöntäessä sitä, ehdotetaan valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annetun lain 6 §:ää muutettavaksi siten, että yrityksen kehittämisavustusta maataloustuotteiden ensiasteen jalostamiseen ja markkinointiin liittyviin hankkeisiin voitaisiin myöntää myös silloin, kun kyseessä on valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen 19 a §:ssä tarkoitettu tutkimus- ja kehittämistoimenpiteiden valmisteluhanke.

Samassa yhteydessä ehdotetaan tehtäväksi tekninen muutos 6 §:n 2 momenttiin. Myös pykälätekstissä mainittaisiin, että maataloustuotteiden jalostuksen ja markkinoinnin toimialarajoitus koskee vain maataloustuotteiden ensiasteen jalostusta ja markkinointia. Muutoksella ei olisi asiallista vaikutusta pykälän soveltamiseen.

2 Esityksen vaikutukset

Esityksen tarkoituksena on mahdollistaa yrityksen kehittämisavustuksen myöntäminen valmistelurahoituksena myös maataloustuotteiden ensiasteen jalostamiseen ja markkinointiin liittyvissä hankkeissa.

Tämän toimialarajoituksen muuttaminen lisäisi jonkin verran valmistelurahoituksena myönnettävän yrityksen kehittämisavustuksen käyttöä. Jos vertailukohtana pidetään Tekesin aiemmin maataloustuotteiden ensiasteen jalostukseen ja markkinointiin myöntämän valmistelurahoituksen määrää, voidaan arvioida, että valmistelurahoitusta myönnettäisiin jatkossa vuodessa noin 100 000 – 150 000 euroa enemmän kuin tähän asti. Nyt esitetty muutos ei kuitenkaan lisäisi valtion menoja, koska lainmuutoksen tultua voimaan Tekes luopuisi tämän tyyppisten hankkeiden rahoittamisesta omien tukiohjelmiensa puitteissa.

Ehdotetulla muutoksella ei arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia viranomaisten toimintaan.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä. Esityksestä on pyydetty valtiovarainministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön innovaatio-osaston sekä Tekes – teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen lausunto. Esityksestä lausuntokierroksella saatu palaute oli myönteistä. Lisäksi lakiesitystä on käsitelty yritystukineuvottelukunnassa.

4 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan syksyllä 2009.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annetun lain 6 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi 22 päivänä joulukuuta 2006 annetun lain (1336/2006) 6 § seuraavasti:

6 §
Avustuksen saajat

Yrityksen kehittämisavustusta myönnetään vain pienille ja keskisuurille yrityksille, jollei jäljempänä toisin säädetä.

Avustusta ei voida myöntää kalatalouteen, maatalouteen eikä metsätalouteen. Avustusta ei voida myöntää myöskään maataloustuotteiden ensiasteen jalostukseen tai markkinointiin, lukuun ottamatta liikennekäyttöön tarkoitetun bioetanolin tuotantoon liittyviä 8 §:n 1 kohdan mukaisia investointeja sekä 11 §:n nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa tarkoitettuja tutkimus- ja kehittämistoimenpiteiden valmisteluhankkeita.

Avustuksen myöntämisessä on otettava huomioon myös Euroopan yhteisön toimialakohtaiset rajoitukset.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


Helsingissä 5 päivänä kesäkuuta 2009

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Ministeri
Liisa Hyssälä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.