Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 93/2008
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esitys koskee tietyistä fluoratuista kasvi-huonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen edellyttämiä kansallisia lainsäädäntötoimia. Lisäksi esityksellä pantaisiin täytäntöön epäpuhtauksien päästöjä ja siirtoja koskevan eurooppalaisen rekisterin perustamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus siltä osin kuin siinä edellytetään säädettäväksi seuraamuksista asetuksen rikkomistilanteissa.

Ympäristönsuojelulakia muutettaisiin siten, että fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevissa tehtävissä toimivaltaiseksi viranomaiseksi säädettäisiin Suomen ympäristökeskus. Kylmäaineita tai liuottimia sisältävien laitteiden sekä niitä sisältävien sammutus- ja torjuntalaitteiden huoltohenkilökunnan pätevyyttä koskevaa säännöstä täydennettäisiin niin, että se koskisi kaikkia EY:n fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevan asetuksen tarkoittamia fluorattuja kasvihuonekaasuja (fluorihiilivetyjä, perfluorihiilivetyjä ja rikkiheksafluoridia), toimialoja ja käyttösovelluksia. Lakiin lisättäisiin säännökset viranomaisen velvollisuudesta pitää rekisteriä fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien laitteiden asennus-, kunnossapito- tai huoltotoimintaa suorittavan tai niissä käytettyjen aineiden käsittelyä tai jätehuoltoa suorittavan henkilön ja toiminnanharjoittajan pätevyydestä sekä pätevyyden osoittamisesta Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa myönnetyllä pätevyystodistuksella. Ympäristönsuojelulain valvonta- ja hallintopakkosäännöksiä täydennettäisiin koskemaan myös EY:n fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevan asetuksen valvontaa. Lisäksi ympäristönsuojelulain rangaistus-säännöksiä täydennettäisiin siten, että molempien EY:n asetusten rikkominen säädettäisiin rangaistavaksi.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.


PERUSTELUT

1 Nykytila

1.1 Fluoratut kasvihuonekaasut ja niiden säätely EU:ssa

Fluoratut kasvihuonekaasut (jäljempänä F-kaasut) aiheuttavat ilmastonmuutosta, minkä vuoksi tiettyjen F-kaasujen päästöjä valvo-taan ilmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkirjalla (SopS 13/2005, jäljempänä Kio-ton pöytäkirja).

F-kaasujen päästöt Euroopan yhteisössä olivat vuonna 1995 noin 65 miljoonaa hiili-dioksidiekvivalenttitonnia eli kaksi prosenttia yhteisön kasvihuonekaasujen päästöjen kokonaismäärästä. F-kaasuilla tarkoitetaan fluorihiilivetyjä, perfluorihiilivetyjä ja rikkihek-safluoridia. Fluorihiilivetyjä eli HFC-yhdisteitä käytetään pääasiassa kylmäaineina, puhdistusliuottimina sekä aerosolien ja solu-muovien ponneaineina. Perfluorihiilivetyjä eli PFC-yhdisteitä käytetään puolijohteiden valmistuksessa prosessi- ja puhdistuskaasuina. Rikkiheksafluoridia eli SF6-yhdistettä käytetään puolestaan suurjännitekytkinlaitteissa sekä magnesiumin painevalussa. On arvioitu, että ilman rajoituksia F-kaasujen päästöt lisääntyisivät Euroopan yhteisössä vuoteen 2010 mennessä noin 98 miljoonaan hiilidioksidiekvivalenttitonniin, joka olisi 2-4 prosenttia kasvihuonekaasupäästöjen arvioidusta kokonaismäärästä.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista (EY) N:o 842/2006, jäljempänä F-kaasu-asetus, annettiin 17 päivänä toukokuuta 2006 ja se tuli voimaan 4 päivänä heinäkuuta 2006. Pääosaa asetuksesta on noudatettu 4 päivästä heinäkuuta 2007 alkaen. Asetuksen mukaisessa komiteamenettelyssä 4 päivänä heinäkuuta 2007 mennessä päätettäväksi tarkoitetut velvoitteet kuten esimerkiksi henkilöstön ja yritysten vähimmäispätevyysvaatimukset, standardoidut laitteiden ja laitteistojen tarkastusvaatimukset, tietojen ilmoittamisvelvollisuudet ja laitteiden sekä tuotteiden merkinnän muoto saatiin päätettyä vasta vuoden 2007 lopulla.

Asetus kattaa Kioton pöytäkirjassa mainitut F-kaasut eli HFC- ja PFC-yhdisteet sekä SF6:n. Asetuksessa säädetään laitteiden tar-kastusvelvoitteesta, F-kaasujen talteenotto-velvoitteesta niiden asianmukaisen kierrätyksen, regeneroinnin tai hävittämisen varmis-tamiseksi, henkilöstön ja yritysten vähimmäispätevyysvaatimuksista, tietojen ilmoittamisvelvollisuudesta, laitteiden ja tuotteiden merkintävaatimuksista sekä F-kaasujen käytön rajoituksista ja kielloista eräissä teollisuusprosesseissa ja käyttökohteissa, esimerkiksi autojen renkaissa ja jalkineissa.

Kiinteästi asennetut jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumppulaitteet sekä sammutuslaitteistot on tarkastettava vuotojen varalta sään-nöllisesti. Vähintään kolme kiloa F-kaasua sisältävä laite on tarkastettava kerran vuodessa, vähintään 30 kiloa sisältävä laite kerran kuudessa kuukaudessa ja vähintään 300 kiloa sisältävä laite kerran kolmessa kuukaudessa. Tarkastusvälin voi pidentää kaksinkertaiseksi, jos käytössä on vuotojen havaitsemisjärjestelmä. Yli 300 kiloa F-kaasua sisältävälle laitteelle vuotojen havaitsemisjärjestelmä on pakollinen. Tarkastusvelvoite ei koske ilma-tiiviisti suljettuja, alle kuusi kiloa F-kaasuja sisältäviä laitteita. Laitteet on tarkastettava yhden kuukauden kuluessa vuodon korjaamisesta sen varmistamiseksi, että korjaus on onnistunut. Tarkastusvelvoite tuli voimaan 4 päivänä heinäkuuta 2007. Standardoidut vaatimukset laitteiden ja laitteistojen tarkastuksille annettiin joulukuussa 2007 komission asetuksella (EY) N:o 1497/2007 palontorjuntalaitteistoille ja (EY) N:o 1516/2007 jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumppulaitteistoille.

F-kaasut on otettava talteen kierrätystä, regenerointia tai hävittämistä varten seuraavista laitteista: jäähdytys-, ilmastointi- ja läm-pöpumppulaitteiden jäähdytyspiirit, F-kaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävät laitteet, sammutuslaitteistot ja palosammuttimet sekä suurjännitekytkinlaitteet. Myös muista tuotteista ja laitteista, mukaan lukien liikkuvista laitteista F-kaasut on otettava talteen kierrätyksen, regeneroinnin ja hävittämisen varmistamiseksi. Sotilaallisiin tarkoituksiin käytettäviä laitteita tämä velvoite ei koske.

Komiteamenettelyssä päätettiin vähimmäispätevyysvaatimukset henkilöstölle, joka asentaa, pitää kunnossa, huoltaa tai tarkastaa asetuksen tarkoittamia laitteita ja laitteistoja taikka ottaa niistä talteen F-kaasuja. Vaatimukset koskevat kaikkea henkilöstöä, joka näitä tehtäviä suorittaa. Vähimmäispätevyys-vaatimukset annettiin myös jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumppulaitealan sekä sammutuslaitealan yrityksille. Jäsenmaiden on mukautettava nykyisin voimassa olevat järjestelmänsä yhteisön vaatimuksiin ja ryhdyttävä soveltamaan niitä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2008. Jäsenmaiden on tunnustettava toisissa jäsenvaltioissa annetut pätevyystodistukset eivätkä ne saa rajoittaa palvelujen tarjoamisen vapautta tai sijoittautumisvapautta toisissa jäsenvaltioissa annettuihin pätevyystodistuksiin liittyvistä syistä. Heinäkuun 4 päivästä 2009 lähtien laitteiden tarkastusta ja F-kaasujen talteenottoa suorittavat yritykset saavat ottaa vastaan F-kaasuja vain, jos niiden henkilöstöllä on vaadittava pätevyys.

Henkilöstön vähimmäispätevyysvaatimuksista annettiin komission asetukset (EY) N:o 303/2008 jäähdytys-, ilmastointilaite- ja läm-pöpumppualalle, (EY) N:o 304/2008 sammutuslaitealalle, (EY) N:o 305/2008 suurjännitekytkinlaitealalle, (EY) N:o 306/2008 liuot-timia sisältäviä laitteita käsittelevälle alalle ja (EY) N:o 307/2008 ajoneuvojen ilmastointi-laitealalle huhtikuussa 2008. Koska komissi-on asetusten anto viivästyi alkuperäisestä aikataulusta, on jäsenmaille annettu lisäaikaa pätevyysvaatimusten toimeenpanoon. Ennen 4 päivää heinäkuuta 2008 toimineille henkilöille ja yrityksille on alasta riippuen annettu 1 - 3 vuotta lisäaikaa pätevyysvaatimusten täyttämiseksi. Siihen saakka he voivat toimia väliaikaisen pätevyystodistuksen turvin.

Tietojen ilmoittamisvelvollisuus koskee yrityksiä, jotka tuottavat, tuovat Euroopan yhteisöön tai vievät Euroopan yhteisöstä F-kaasuja vähintään 1 tonnia kalenterivuodessa. Tiedot annetaan vuosittain komissiolle ja kyseisen jäsenmaan toimivaltaiselle viran-omaiselle. Ensimmäinen ilmoitus oli määrä antaa 31 päivään maaliskuuta 2008 mennessä vuoden 2007 tiedoista. Tiedot on annettava kokonaistuotannon määrästä, yhteisöön tuodun, markkinoille luovutetun tai yhteisöstä viedyn F-kaasun määristä, mukaan lukien kierrätetyt, regeneroidut ja hävitetyt F-kaasut. Lisäksi on mainittava tärkeimmät kohteet, esimerkiksi ajoneuvojen ilmastointi ja jäähdytys, joissa kyseistä ainetta todennäköisesti käytetään. Ilmoitusten muodosta annettiin komission asetus (EY) N:o 1493/2007 joulukuussa 2007.

Merkitsemisvaatimus koskee F-kaasuja sisältäviä jäähdytys- ja ilmastointituotteita ja -laitteita, lämpöpumppuja, sammutuslaitteistoja ja palosammuttimia, suurjännitekytkin-laitteita sekä F-kaasuja sisältäviä säiliöitä. Edellä lueteltuja tuotteita ja laitteita tai F-kaasuja sisältäviä säiliöitä ei saa saattaa markkinoille, ellei kyseisten F-kaasujen kemiallista nimeä ole yksilöity merkinnöin. Merkinnän tulee sisältää selvä maininta siitä, että tuote tai laite sisältää F-kaasuja, ja sen on oltava selkeästi ja pysyvästi merkitty kyseiseen laitteeseen tai tuotteeseen. Merkinnän muodosta annettiin komission asetus (EY) 1494/2007 joulukuussa 2007.

F-kaasujen käyttöä rajoitetaan magnesiumin painevalussa ja käyttö kielletään esimerkiksi ajoneuvojen renkaissa, kertakäyttösäiliöissä, ikkunoissa, jalkineissa sekä pilailu- ja koristeluaerosoleissa. Suurin osa käyttökielloista tuli voimaan 4 päivänä heinäkuuta 2007.

Asetuksen säännösten rikkomiseen sovellettavia seuraamuksia koskevat säännöt on vahvistettava kansallisesti. Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia.

1.2 Suomen lainsäädäntö ja käytäntö fluorattujen kasvihuonekaasujen osalta

Ympäristönsuojelulain (86/2000) 108 a §:ssä säädetään otsonikerrosta heikentäviä aineita ja fluorihiilivetyjä sisältävien laitteiden huoltoa ja jätehuoltoa suorittavan henkilöstön pätevyysvaatimuksista. Valtioneuvoston asetuksella voidaan lisäksi säätää fluori-hiilivedyn talteenottovelvoitteesta. Pätevyys-vaatimuksista on säädetty tarkemmin otsonikerrosta heikentäviä aineita ja eräitä fluorihiilivetyjä sisältävien laitteiden huollosta sekä huoltotoimintaa ja jätehuoltoa suorittavien pätevyysvaatimuksista annetulla valtioneuvoston asetuksella (1187/2001, muut. 1239/2003), jäljempänä pätevyysasetus. Pätevyysasetus sisältää vaatimukset kylmälaitteiden, sammutus- ja palontorjuntalaitteiden, kulkuvälineiden ja työkoneiden kylmälaitteiden asennusta ja huoltoa harjoittaville sekä jätteenkäsittely- ja hyödyntämisalalle. Pätevyysvaatimukset eivät koske rikkiheksafluoridia sisältäviä laitteita. Nykyiset säännökset eivät täysin vastaa F-kaasuasetuksen mukaisia henkilöstön ja yritysten vähimmäispätevyysvaatimuksia.

Jätteinä F-kaasuihin ja niitä sisältäviin laitteisiin sovelletaan jätelakia (1072/1993) ja sen nojalla annettuja tarkempia säännöksiä kuten kaatopaikoista annettua valtioneuvoston päätöstä (861/1997) ja jätteen polttamisesta annettua valtioneuvoston asetusta (362/2003). Jätteiden siirtoihin maan rajojen yli sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston antamaa asetusta jätteiden siirrosta (EY) N:o 1013/2006. F-kaasuja sisältäviin sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin sovelletaan sähkö- ja elektroniikkaromusta annettua valtioneuvoston asetusta (852/2004).

Ympäristöministeriön asetuksen yleisimpien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta (1129/2001) mukaan HFC- ja PFC-yhdisteet sekä niitä sisältävät sähkö- ja elektroniikkalaitteet luokitellaan ongelmajätteiksi. Niihin sovelletaan ongelmajätteiden käsittelyä ja kuljetusta koskevaa lainsäädäntöä. Ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä, kuten kuljetuksen mukaan liitettävästä siirtoasiakirjasta, on annettu erilliset säännökset ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä annetussa valtioneuvoston päätöksessä (659/1996). Ongelmajätteitä saa kaatopaikoista annetun valtioneuvoston päätöksen mukaan sijoittaa vain niitä varten suunnitellulle erityiselle ongelmajätteen kaatopaikalle.

Kemikaalilaki (744/1989) velvoittaa merkitsemään ympäristölle vaaralliset kemikaalit sekä laatimaan niistä ja niiden valmisteista käyttöturvallisuustiedotteen. Ympäristölle vaarallisten kemikaalien valmistukseen, käyttöön, varastointiin ja käsittelyyn sovelletaan vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annettua lakia (390/2005). Vaarallisten kemikaalien teollinen käsittely ja varastointi edellyttää joko ilmoitusta pelastusviranomaisille tai luvan hakemista turvatekniikan keskukselta toiminnan laadusta ja laajuudesta riippuen.

F-kaasuja koskeva rikoslain muutos on käsitelty jätelain ja rikoslain 48 luvun 1 §:n muuttamisesta annetun hallituksen esityksen (HE 30/2007) yhteydessä säädösteknisistä syistä, jotta vältytään saman säännöksen muuttamisesta lyhyin väliajoin. Rikoslain muutos (748/2007) tuli voimaan 12 päivänä heinäkuuta 2007.

1.3 Fluorattujen kasvihuonekaasujen käyttö Suomessa

Suomessa F-kaasuja käytetään lähinnä kylmälaitteissa, lämpöpumpuissa ja ilmastointilaitteissa jäähdytysaineena sekä vähäisessä määrin myös aerosoleissa ja sauma-vaahdoissa, sähkönjakelulaitteissa, sammutuslaitteistoissa ja solumuoveissa. Useita EY:n F-kaasuasetuksen käyttörajoitusten kohteena olevia tuotteita ei Suomessa enää käytetä tai valmisteta. EY:n otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun asetuksen (EY) N:o 2037/2000, jäljempänä otsoniasetus, toimeenpanon yhteydessä ulotettiin laite-tarkastuksiin, aineiden talteenottoon ja jäte-huoltoon liittyvät henkilöstön pätevyysvaatimukset myös HFC- ja PFC-yhdisteitä käsittelevään henkilöstöön.

1.4 Päästötietojen keräämisen ja rekisteröinnin säätely EU:ssa

Ilmaan ja veteen johdettavia päästöjä koskevien tietojen keräys perustui aikaisemmin Euroopan Unionin komission 17 päivänä heinäkuuta 2000 tekemään päätökseen Euroopan epäpuhtausrekisterin laatimisesta ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämisestä annetun neuvoston direktiivin 91/61/EY 15 artiklan mukaisesti, jäljempänä EPER-päätös. Päästö-tiedot on tähän mennessä kerätty vuosilta 2001 ja 2004.

Epäpuhtauksien päästöjä ja siirtoja koskeva eurooppalaisen rekisterin perustamisesta ja neuvoston direktiivien 91/689/ETY ja 96/61/EY muuttamisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 166/2006, jäljempänä EPRTR-asetus, annettiin 18 päivänä tammikuuta 2006 ja se tuli voimaan 24 päivänä helmikuuta 2006. EPRTR-asetuksen mukaan komissio julkaisee eurooppalaisen rekisterin, jossa tiedot epäpuhtauksien päästöistä ja siirroista esitetään sekä kootussa että eritellyssä muodossa.

EPRTR-asetuksen piiriin kuuluvan laitos-kokonaisuuden toiminnanharjoittajan on ilmoitettava toimivaltaiselle viranomaiselle kynnysarvon ylittävät päästöt ilmaan, veteen ja maaperään ja se, perustuvatko tiedot mittaukseen, laskentaan vai arvioon. Lisäksi on ilmoitettava sellaiset vaarallisten jätteiden siirrot laitoskokonaisuuden ulkopuolelle, joiden määrä on yli kaksi tonnia vuodessa, tai sellaiset muut kuin vaarallisten jätteiden siirrot laitoskokonaisuuden ulkopuolelle, joiden määrä on yli 2000 tonnia vuodessa. Jätteet on merkittävä R- tai D- kirjaimella sen mukaan, onko jäte tarkoitettu hyödynnettäväksi (Recovery) vai käsiteltäväksi (Disposal). Vaarallisten jätteiden rajat ylittävistä siirroista on ilmoitettava jätteen hyödyntäjän tai käsittelijän nimi ja osoite sekä varsinainen hyödyntämis- tai käsittelypaikka. Lisäksi asetuksen soveltamisalaan kuuluvien epäpuhtauksien siirrot laitoskokonaisuuden ulkopuolelle jäteveden käsittelyyn tarkoitetussa jätevedessä on ilmoitettava.

Jäsenvaltioiden on asetettava määräaika, johon mennessä toiminnanharjoittajien on toimitettava tiedot toimivaltaiselle viran-omaiselle. Jäsenvaltioiden on tarkistettava tiedot ja toimitettava ne asetuksen mukaisesti sähköisessä muodossa komissiolle asetuksessa säädettynä määräaikana.

Jäsenvaltioiden on vahvistettava säännöt seuraamuksista, joita sovelletaan EPRTR-asetuksen säännösten rikkomiseen, ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että säännökset pannaan täytäntöön. Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varottavia.

1.5 Päästötietojen kerääminen ja rekisteröinti Suomessa

Laitokset toimittavat sähköisesti EPER-päätöksen edellyttämät tiedot laitoksilta ilmaan ja veteen johdettavista päästöistä alueellisille ympäristökeskuksille. Ympäristö-keskuksissa asianomaisten laitosten valvonnasta vastaavat virkamiehet tarkastavat tiedot ennen ympäristönsuojelun tietojärjestelmään kirjaamista. Ympäristönsuojelun tietojärjestelmää ylläpitävät ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaan alueelliset ympäristökeskukset ja Suomen ympäristökeskus. Ympäristönsuojelulain 16 §:n mukaan valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää Euroopan yhteisön asianomaisten säädösten täytäntöönpanemiseksi toiminnanharjoittajan velvollisuudesta luovuttaa tietoja asetuksessa säädettävälle viranomaiselle ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavassa toiminnassa käytettävistä kemikaaleista, syntyvistä päästöistä ja jätteistä sekä vastaanotetuista jätteistä.

Laitosten päästötiedot toimitetaan komissiolle sähköisesti.

2 Ehdotetut muutokset

15 § sekä 22 §. Aineet, valmisteet ja tuotteet sekä Valvontaviranomaiset. Lain 15 §:n 2 momentin ja 22 §:n 2 momentin viittaukset tuoteturvallisuuslakiin muutettaisiin viittaukseksi kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annettuun lakiin (75/2004), koska tuoteturvallisuuslaki on kumottu ja korvattu mainitulla lailla.

20 §. Valtion viranomaiset. Pykälän 3 momenttia täydennettäisiin säännöksellä, jonka mukaan Suomen ympäristökeskus toimisi F-kaasuasetuksen mukaisena toimivaltaisena viranomaisena. Suomen ympäristökeskuksella on jo nykyään F-kaasuja koskevia tehtäviä Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen mukaiseen raportointiin liittyen. Lisäksi F-kaasuja käytetään korvaamaan otsonikerrosta heikentäviä aineita useissa käyttökohteissa, joten asetuksen toimialat ja tehtävät liittyvät kiinteästi otsoniasetukseen, jonka mukaisena toimivaltaisena viranomaisena Suomen ympäristö-keskus jo toimii. Toimivaltaisella viranomaisella on oikeus saada tiedot laitetarkastusten kirjanpidosta. Se kerää myös tietoja valmistetun, maahantuodun ja maasta viedyn F-kaasun määristä, jos kaasumäärä ylittää yhden tonnin sekä osallistuu yhdessä komission ja muiden jäsenmaiden kanssa F-kaasuasetuksen täytäntöönpanon ohjeistamiseen ja seurantaan. Toimivaltaisen viran-omaisen tehtävät on lueteltu F-kaasuasetuksen 3 artiklan 6 ja 7 kohdissa, 5 artiklan 1 kohdassa, 6 artiklan 1 ja 2 kohdissa, 7 artiklan 3 kohdassa ja 12 artiklan 1 kohdassa.

22 §. Valvontaviranomaiset. Työsuojeluviranomaiset poistettaisiin 2 momentista nykyisin voimassa olevan 108 a §:n nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen valvontaviranomaisista, koska asetuksen mukaisten valvontatehtävien hoito ei kuulu työsuojelu-viranomaisten normaaleihin tehtäviin. Elin-tarvikevalvontaviranomaiset lisättäisiin 108 d §:n nojalla annettavan valtioneuvoston asetuksen valvojiksi, koska elintarvikkeiden valvonta on siirtynyt terveydensuojeluviran-omaisilta kuntien elintarvikevalvontaa hoitaville viranomaisille elintarvikkeista annetus-sa laissa (23/2006). Terveydensuojeluviran-omaisilla säilyisi valvontatehtäviä esimerkiksi rakennusten ilmanvaihdossa käytettyjen kiinteiden ilmastointilaitteiden valvonnassa. Yleisvalvonta säilyisi ympäristönsuojelulain mukaisilla valvontaviranomaisilla.

87 §. Aineita, valmisteita, tuotteita, laitteita ja koneita koskeva kielto- tai velvoittamis-päätös. Suomen ympäristökeskukselle sää-dettäisiin oikeus käyttää hallintopakkoa F-kaasuasetuksen noudattamisen valvonnassa lisäämällä pykälän 3 momenttiin viittaus asetukseen. Säännös vastaa aikaisemmin otsoniasetuksen täytäntöönpanossa omaksuttua sääntelyä.

97 a §. Muutoksenhaku eräissä tapauksissa. Pykälän 1 momenttia muutettaisiin siten, että siihen lisättäisiin turvatekniikan keskuksen 108 c §:n nojalla antaman todistuksen tai sen peruuttamisen valitusmenettely hallinto-lainkäyttölain säätämällä tavalla. Pykälään lisättäisiin 3, 4 ja 5 momentti, joilla säädettäisiin 108 a §:n mukaisen pätevyydenarvioinnin muutoksenhausta.

Pykälän uuden 3 momentin mukaan näyttö-tutkinnossa 108 a §:n mukaan jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpöpumppualalla osoitetun pätevyyden arviointiin tyytymätön opiskelija voi hakea muutosta arviointiin kirjallisesti tutkintotoimikunnalta siten kuin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) säädetään. Viitatun lain 16 §:n 1 momentin mukaan tässä laissa tarkoitettuun koulutukseen ja tutkintoihin sovelletaan lisäksi eräissä tapauksissa ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) säännöksiä. Momentin 6 a kohdan (sellaisena kuin laissa 602/2005) mukaan viimeksi mainitun lain 25 c §:n säännöksiä arvioinnin oikaisemisesta sovelletaan myös näyttötutkinnon ja sen osan arvioinnin oikaisemiseen, mutta asiasta päättää laissa 631/1998 tarkoitettu tutkintotoimikunta. Saman momentin 6 kohdan mukaan ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 44 §:n säännöksiä muutoksenhausta sovelletaan myös ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaisiin päätöksiin.

Pykälän uudessa 4 momentissa säädettäisiin muutoksenhausta opetussuunnitelmape-rusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa osoitetun pätevyyden arviointiin. Muutoksenhaku tapahtuisi kuten ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (630/1998) säädetään. Lain 25 c §:n (sellaisena kuin laissa 601/2005) mukaan opinto-, näyttö- ja tutkintosuorituksensa arviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää siihen suullisesti tai kirjallisesti oikaisua rehtorilta tai arvioinnin suorittaneelta opettajalta taikka muulta arvioinnista päätöksen tehneeltä henkilöltä. Oikaisupyyntö on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä ajan-kohdasta, jolloin opiskelijalla on ollut tilaisuus saada arvioinnin tulokset sekä arviointi-perusteiden soveltaminen omalta kohdaltaan tietoonsa. Tähän päätökseen tyytymättömällä opiskelijalla on edelleen 14 päivän kuluessa oikeus hakea kirjallisesti oikaisua tutkinto-toimikunnalta. Tutkintotoimikunta voi, jos päätös on ilmeisesti virheellinen, velvoittaa toimittamaan uuden arvioinnin. Edellä mainittujen muutoksenhakusäännösten perusteella tällaiseen päätökseen ei myöskään saa hakea valittamalla muutosta. Muutoksenhaku-säännösten (lain 630/1998 44 §:n 5 momentti sellaisena kuin laissa 601/2005) muotoilu on kuitenkin sikäli ongelmallinen, että valitus-kielto viittaa nimenomaisesti vain ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 25 §:ään, ei siis sen 25 c §:ään. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 25 c § kuuluu kuitenkin saman lain 25 §:ään kuuluvaan kokonaisuuteen ja laissa 631/1998 on selkeä viittaus-säännös muutoin juuri 25 §:ään. Tähän nähden valituskiellon ulottuvuus ei liene tulkinnallisesti ongelmallista, vaikka valituskiellon viittaussäännöstä ei olekaan tarkennettu muutoksenhakusäännöksiä muutoin uudistettaessa.

Pykälän uudessa 5 momentissa riittävän asiantuntevan tahon tekemään pätevyydenarviointiin sammutuslaitteistoalalla, suurjänni-tekytkinlaite- ja ajoneuvojen ilmastointilaitealoilla sekä F-kaasuihin pohjautuvia liuot-timia sisältävien laitteiden alalla haettaisiin oikaisua päätöksen tekijältä. Päätökseen olisi liitettävä ohje oikaisuvaatimuksen tekemisestä. Oikaisua olisi haettava kirjallisesti 14 päi-vän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen hylkäämiseen haettaisiin muutosta siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään. Lisäksi ehdotetaan, että hallinto-oikeuden päätökseen saisi hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta vain lu-vanvaraisesti. Asian sisältö ja merkitys sekä se seikka, että kyseessä ei ole valituskielto, huomioon ottaen tätä voidaan pitää vähäisenä poikkeuksena muutoksenhakuoikeuden ase-maan pääsääntönä.

108 a §. Otsonikerrosta heikentäviä aineita ja tiettyjä fluorattuja kasvihuonekaasuja käsittelevien pätevyyden osoittaminen. Pykälä ehdotetaan kirjoitettavaksi kokonaan uudelleen. Sen otsikko muuttuisi laajeten kattamaan F-kaasut ja tarkentuisi samalla koskemaan pätevyyden osoittamista.

Pykälän 1 momentti koskisi sekä otsoniasetuksen että F-kaasuasetuksen mukaisia aineita käsittelevän tai niitä sisältävien laitteita tai järjestelmiä asentavan, kunnossapitävän, huoltavan tai niiden jätehuoltoa suorittavan henkilön ja toiminnanharjoittajan pätevyys-vaatimuksia. Suurjännitekytkinlaitealalla pätevyysvaatimukset koskisivat teholtaan yli 1000 voltin laitteista F-kaasuja talteen ottavia henkilöitä. Fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältäviä laitteita käsittelevien pätevyysvaatimukset koskisivat laitteista F-kaasuja talteen ottavia henkilöitä. Henkilöstön, jonka tehtävänä on suorittaa F-kaasuja sisältävän laitteen kovajuottoa, peh-meäjuottoa, hitsaamista tai vastaavia huolto- ja kunnossapitotöitä, ei tarvitse osoittaa pätevyyttään tässä laissa tai sen nojalla annettavassa valtioneuvoston asetuksessa säädettävällä tavalla. Heidän tapauksessaan riittää, että näiden toimien suorittamista valvoo F-kaasujen käsittelyyn pätevöity henkilöstö.

Pykälän 2 momentissa säädettäisiin otsoniasetuksen tai F-kaasuasetuksen velvoitteiden mukaisesta henkilön pätevyyden osoittamisesta. Koska F-kaasuasetuksen pätevyysvaatimukset kattavat useita erilaisia aloja, joilla on jo voimassa pätevyyden osoittamismenettelyjä, sisällytettäisiin F-kaasujen käsittelyvaatimukset suurelta osin nykyiseen henkilöiden pätevyyden arviointijärjestelmään. Pätevyyden arviointia tekisivät alasta riippuen näyttötutkintojärjestelmän tutkinto-toimikunnat, alan opetussuunnitelmaperus-teisen koulutuksen järjestäjät, alan oppilaitokset, henkilöiden sertifiointia hoitavat yritykset tai muu riittävän asiantunteva taho. Henkilön pätevyyden arviointi tehtäisiin arvioijan järjestämässä kokeessa. Käytännön taitoja voitaisiin arvioida myös henkilön työ-paikalla pätevän henkilön valvonnassa. Arvioinnista olisi annettava kirjallinen todistus.

Tutkintotoimikunnasta on tarkemmin säädetty ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998). Tutkintotoimikunnat toimivat opetushallituksen yhteydessä ja niiden jäsenet toimivat virkavastuulla. Jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpöpumppulaitealalle soveltuvia näyttötutkintoja on nykyään kylmäasentajan ammattitutkinnossa, kylmämestarin erikoisammattitutkinnossa, talotekniikan perustutkinnossa, kotitalous-koneasentajan ammattitutkinnossa sekä lämmityslaiteasentajan ammattitutkinnossa. Näiden alojen näyttötutkintojen järjestämisestä ja valvonnasta vastaa kylmäalan tutkintotoimikunta kolmessa ensin mainitussa tutkinnossa. Kotitalouskoneasentajan tutkinto-toimikunta ja lämmityslaiteasentajan tutkintotoimikunta järjestävät ja vastaavat oman alansa tutkinnoista. Opiskelijan arviointiaineisto on säilytettävä vähintään 6 kuukautta arvosanan antamisesta ammatillisesta koulutuksesta annetun asetuksen (811/1998) mukaan. Edellä mainittu ei koske näyttötutkintoja. F-kaasuasetuksen pätevyysvaatimukset sisällytettäisiin nykyisiin tutkintoihin.

Sammutuslaitteistoalalla pätevyyden arvioinnin suorittaisi henkilöiden sertifiointia hoitava yritys. Esimerkiksi Inspecta Sertifiointi Oy hoitaa jo nykyään sammutuslaitteistohenkilöiden tutkintoja ja sertifiointia. Sertifiointeihin sovelletaan Inspecta Sertifiointi Oy:n laatukäsikirjaa, ja lisäksi ISO/EN 17024 henkilösertifiointistandardin vaatimuksia. Sertifiointitoimintoja valvoo tuki-ryhmä ja sertifiointilautakunta. Tutkintojen suunnittelua ja tulosten tarkastamista varten on erillinen tutkintotoimikunta. Nykyisiä vaatimuksia voitaisiin täydentää F-kaasu-asetuksen ja sen nojalla annetun komission täytäntöönpanoasetuksen mukaiseksi.

Suurjännitekytkinlaitealalla henkilö osoittaisi pätevyytensä riittävän asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa. Riittävän asian-tuntevaksi tahoksi katsotaan laitteen tai laitteiston maahantuoja taikka alan oppilaitos, jolla on riittävä asiantuntemus ja tarvittava laitteisto pätevyydenarviointiin. Alalla työskentelee vähän henkilöitä, joten maahantuojan järjestämä koulutus soveltuu alalle edellyttäen, että se sisältää F-kaasuasetuksen mukaiset vaatimukset. Vaihtoehtoisesti alan oppilaitos voisi järjestää erityiskurssin pätevyysvaatimusten täyttämiseksi. Ajoneuvojen ilmastointilaitealan pätevyyden arvioinnin tekisivät joko laitteiden maahantuojat tai oppilaitokset, jotka jo nykyään antavat alan koulutusta. Fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista F-kaasuja talteenottava henkilö osoittaisi pätevyytensä Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän riittävän asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa. Laitteita, joihin pätevyysvaatimuksia sovellettaisiin, on esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa, silmäkirurgiassa ja fysiikan tutkimuslaboratoriossa. Nykyisen tiedon mukaan tällaisia laitteita ei ole tällä hetkellä Suomessa, mutta niitä voidaan tulevaisuudessa Suomessakin käyttää, joten tilanteeseen on tarpeen varautua säätämällä henkilöiden pätevyydestä ja sen osoittamisesta.

Riittävän asiantuntevana tahona pidetään sellaista laitosta tai yksikköä, joiden laatujärjestelmät sisältävät F-kaasuasetuksen mukaiset vaatimukset. Riittävän asiantuntevan tahon henkilöstö toimisi tässä laissa tarkoitettuja julkisia hallintotehtäviä hoitaessaan virkavastuulla ja sen olisi noudatettava, mitä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999), sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003), hallintolaissa (434/2003) ja kielilaissa (423/2003) säädetään.

Turvatekniikan keskus tai Suomen ympäristökeskus voisi peruuttaa antamansa hyväksynnän järjestää kokeita henkilöiden pätevyyden arvioimiseksi, jos kokeiden järjestäjä ei enää toimisi alalla tai muusta syystä ei enää täyttäisi hyväksymisen edellytyksiä. Hyväksymisen edellytykset eivät enää täyttyisi, jos kokeiden järjestäjällä ei olisi esimerkiksi enää pätevää henkilöstöä tai tarvittavia laitteita ja välineitä järjestää kokeita. Edellytyksistä säädetään tarkemmin komission asetuksissa.

108 b § Toiminnan vastuuhenkilö ja laitteet. Pykälässä säädettäisiin vastuuhenkilön nimeämisestä ja toiminnassa tarvittavista laitteista. Asetusten mukaisia aineita käsittelevän tai asennus-, kunnossapito- tai huolto-toimintaa tai jätehuoltoa suorittavan toiminnanharjoittajan tulisi nimetä liikkeessä toimiva vastuuhenkilö, jolla tulisi olla 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettu pätevyys. Muut laitteita ja aineita asentavat, kunnossapitävät, huoltavat tai käsittelevät henkilöt toimisivat vastuuhenkilön valvonnassa. Nimetyn henkilön tulisi olla toimintaa harjoittavan pääasiallisessa palveluksessa. Toiminnanharjoittajalla tulisi lisäksi olla toiminnan edellyttämä riittävä kalusto, josta voitaisiin säätää tarkemmin asetuksella. Koska F-kaasuasetus ei edellytä vastuuhenkilön nimeämistä suurjännitekytkinlaitteita eikä fluorattuihin kasvi-huonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältäviä laitteita käsitteleviltä toiminnanharjoittajilta, ei säännöstä sovellettaisi edellä maini-tuin osin näihin toiminnanharjoittajiin.

108 c §. Ilmoitus pätevyyden todentamiseksi ja pätevyyden todentaminen. Pykälässä säädettäisiin henkilön pätevyyden todistamisesta tehtävästä ilmoituksesta turvatekniikan keskukselle. Turvatekniikan keskus myöntäisi pätevyysvaatimukset täyttävälle henkilölle pätevyystodistuksen. Myös toiminnanharjoittajan tulisi tehdä toiminnastaan ilmoitus turvatekniikan keskukselle. Tämä ei kuitenkaan koskisi suurjännitekytkinlaitealan eikä fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältäviä laitteita käsitteleviä toi-minnanharjoittajia, koska F-kaasuasetuksen mukaiset pätevyysvaatimukset eivät kata näiden alojen yrityksiä. Ajoneuvojen ilmas-tointilaitealan yritysten pätevyysvaatimuksista ja ilmoitusmenettelystä on jo säädetty pätevyysasetuksella, joten nykyiset vaatimukset pidettäisiin voimassa, vaikka F-kaasu-asetuksen täytäntöönpano ei niitä vaadi.

Turvatekniikan keskus myöntäisi F-kaasuasetuksen mukaiset pätevyysvaatimukset täyttävälle toiminnanharjoittajalle päte-vyystodistuksen. Jos henkilö tai toiminnan-harjoittaja ei enää täytä pätevyysvaatimuksia, turvatekniikan keskus voisi peruuttaa päte-vyystodistuksen. Henkilölle tai toiminnan-harjoittajalle on varattava tilaisuus korjata puute ennen pätevyystodistuksen peruuttamista ellei puute ole niin olennainen, ettei sitä voida korjata kohtuullisessa määräajassa. Olennainen puute on kyseessä esimerkiksi silloin, kun toiminnanharjoittajalla ei ole pätevyysvaatimukset täyttävää henkilöstöä taikka vaadittuja työvälineitä. Kohtuullisena määräaikana voidaan pitää kolmea kuukautta. Turvatekniikan keskuksella on jo nykyään F-kaasuja koskevia tehtäviä pätevyysasetuksen nojalla toimintailmoitusten vastaanottamisessa. Turvatekniikan keskuksella olisi oikeus periä maksua ilmoitusten ja tietojen käsittelystä ja rekisteröimisestä ja pätevyystodistuksen antamisesta. Maksullisista suoritteista ja niistä perittävistä maksuista säädettäisiin tarkemmin työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella noudattaen valtion maksuperustelakia (150/1992).

108 d §. Valtioneuvoston asetukset. Pykälään ehdotetaan nykyistä säännöstä vastaavaa valtuusta säätää valtioneuvoston asetuksella tarkemmin 108 a §:n 2 momentissa ja 108 b §:ssä tarkoitetuista pätevyysvaatimuksista, 108 c §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitetusta il-moituksen sisällöstä ja ilmoitusmenettelystä, 108 a §:ssä tarkoitettuja aineita sisältävien laitteiden ja järjestelmien asennus-, kunnossapito- ja huoltotoiminnassa sekä näiden aineiden jätehuollossa tarvittavista laitteista ja välineistä sekä laitteiden ja huoltotoiminnan valvonnasta. Nykyinen pätevyysasetus muutettaisiin koskemaan F-kaasuasetuksen edellyttämiä henkilöstön ja yritysten pätevyys-vaatimuksia, laitteiden tarkastusvelvoitteita sekä turvatekniikan keskukselle tehtävien ilmoitusten muotoa. Nykyisin voimassa olevat säännökset koskisivat edelleen myös otsonikerrosta heikentäviä aineita käsitteleviä henkilöitä ja toiminnanharjoittajia. Lainsäädännöllisen selkeyden takia pätevyysasetus ehdotetaan muutettavaksi kokonaan.

108 e §. Viranomaisen rekisteri. Pykälässä säädettäisiin turvatekniikan keskuksen velvollisuudesta pitää rekisteriä ilmoituksen tehneistä toiminnanharjoittajista, vastuuhenkilöistä ja pätevyystodistuksista. Turvatekniikan keskus voisi poistaa henkilön tai toiminnanharjoittajan rekisteristä toiminnanharjoittajan sitä pyytäessä tai sen liiketoiminnan loppuessa taikka jos pätevyystodistus on peruutettu 108 c §:n 3 momentin nojalla. Rekisterin pitämisessä noudatettaisiin henkilötieto-lain säännöksiä (523/1999). Rekisteristä voitaisiin antaa tietoja yleisölle noudattaen mitä viranomaisten julkisuudesta annetussa laissa säädetään.

108 f §. Pätevyyden vastavuoroinen tunnustaminen. Pykälässä säädettäisiin F-kaasuasetuksen 5 (2) artiklan edellyttämästä henkilön ja toiminnanharjoittajan pätevyyden vastavuoroisesta tunnustamisesta siten, että henkilön ja toiminnanharjoittajan pätevyys voitaisiin osoittaa myös Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa myönnetyllä pätevyystodistuksella, jos sen saamisen perustana olevat vaatimukset vastaisivat, mitä F-kaasuasetuksessa tai sen nojalla säädetään. Koska samat pätevyysvaatimukset koskisivat myös otsonikerrosta heikentäviä aineita käsitteleviä henkilöitä ja toiminnanharjoittajia, tulisi säännöstä soveltaa myös heihin.

116 §. Rangaistussäännökset. Pykälässä säädetään ympäristönsuojelurikkomuksesta. F-kaasuasetuksen 13 artiklan ja EPRTR-asetuksen 20 artiklan mukaan jäsenvaltioiden on säädettävä seuraamusjärjestelmästä asetusten säännösten rikkomisen varalle. Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia. Pykälän 2 momentin 3 kohtaa ehdotetaan sen vuoksi täydennettäväksi siten, että F-kaasuasetuksen mukaisten velvollisuuksien ja EPRTR-asetuksessa säädettyjen toiminnanharjoittajan velvollisuuksien laiminlyönti säädettäisiin rangaistavaksi. Rangaistavaksi ehdotettavat teot rinnastuvat jo aikaisemmin ympäristönsuojelulain rangaistussäännöksen muissa kohdissa rangaistaviksi säädettyihin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä tai viranomaisen määräyksen rikkomista koskeviin tekoihin.

Rikoslain 48 luvun 1 §:ää on jo aikaisemmin muutettu niin, että eräät F-kaasu-asetuksen vastaiset teot on säädetty sen 1 momentin 2 ja 3 kohdassa rangaistaviksi. Tämä rikoslain muutos (748/2007) tuli voi-maan 12 päivänä heinäkuuta 2007.

Rikoslain säännöksessä edellytetään, että teko on omiaan aiheuttamaan tunnusmerkistössä mainittuja ympäristövaikutuksia, mitä nyt ympäristönsuojelulakiin ehdotettavassa rikkomussäännöksessä ei edellytettäisi. F-kaasuasetuksen vastaiset teot ovat rikoslain säännöksessä rangaistavuuden suhteen samassa asemassa kuin muut kemikaalilain (744/1989) tai ympäristönsuojelulain taikka EY:n asetusten haitallisia aineita koskevien säännösten vastaiset teot. Rikoslaissa mainitut teot voivat tulla rangaistaviksi myös ympäristönsuojelurikkomuksina huolimattomuudesta tehtyinä, koska ympäristönsuojelu-lakiin ehdotettava rikkomussäännös kattaa kaikki F-kaasuasetuksen vastaiset teot. Sääntely vastaa otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun EY:n asetuksen osalta rikoslaissa ja ympäristönsuojelulaissa omaksuttua sääntelyä.

F-kaasuasetuksen mukaisten velvollisuuksien vastaisuus tarkoittaisi pätevyysvaatimusten täyttämättä jättämistä, turvatekniikan keskukselle tehtävän ilmoituksen laiminlyömistä, yli yksi tonnia tuotetun, maahan tuodun tai maasta viedyn F-kaasun määrän tietojen ilmoittamatta jättämistä, F-kaasu-asetuksen edellyttämän laitekirjanpidon tai sen tietojen luovuttamisen laiminlyömistä taikka jättämistä merkitsemättä F-kaasuja sisältävät jäähdytystuotteet ja -laitteet, ilmastointituotteet ja -laitteet, lämpöpumput, sammutuslaitteistot ja palosammuttimet, kytkinlaitteet tai säiliöt F-kaasuasetuksen tai sen nojalla annettujen säädösten edellyttämällä tavalla.

EPRTR-asetuksen osalta rangaistussäännöksessä rajataan rangaistavuus koskemaan vain toiminnanharjoittajille asetuksessa asetettujen velvoitteiden laiminlyöntiä. Näitä säännöksiä EPRTR-asetuksessa ovat 5 ja 6 artikloissa edellytetyt toiminnanharjoittajanilmoitukset sekä 9 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu laadunvarmistus ja -arviointi, joihin rangaistussäännöksessä ehdotetaan viitattavaksi.

Säännöksessä säädettäisiin rangaistavaksi 108 a §:n 1 - 3 momentin, 108 b §:n, 108 c §:n 1 ja 2 momentin tai 108 d §:n 1 - 3 kohdan nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen vastainen toiminta. Lain 108 a §:n 1 - 3 momentissa säädettäisiin henkilöstön pätevyyden osoittamisesta, 108 b §:ssä toiminnan vastuuhenkilöstä ja laitteista, 108 c §:n 1 ja 2 momentissa henkilön ja toiminnanharjoittajan ilmoituksen tekemisestä turvatekniikan keskukselle valvontaa ja pätevyyden todentamista varten sekä 108 d §:n 1 - 3 kohdassa valtioneuvoston asetuksella annettavista tarkemmista säännöksistä henkilön ja toiminnanharjoittajan koulutus- ja pätevyysvaatimuksiksi, turvatekniikan keskukselle tehtävän ilmoituksen sisällöksi ja ilmoitusmenettelyksi sekä 108 a §:ssä tarkoitettujen laitteiden ja järjestelmien asennus-, kunnossapito- ja huoltotoiminnassa sekä näiden aineiden jätehuollossa tarvittaviksi laitteiksi ja välineiksi.

3 Esityksen vaikutukset

3.1 Organisatoriset vaikutukset

Suomen ympäristökeskukselle tulisi F-kaasuasetuksen toimivaltaisen viranomaisen tehtävät, jotka liittyvät tietojen keräämiseen valmistetun, maahantuodun ja maasta viedyn F-kaasun määristä. Suomen ympäristökeskuksella on vastaavia tehtäviä, jotka liittyvät otsoniasetuksen toimeenpanoon, jätelain mukaan jätteen kansainväliseen siirtoon ja kemikaalilain valvontaan. Suomen ympäristö-keskuksella on tähän riittävä asiantuntemus eikä tehtäviin tarvita lisävoimavaroja.

Turvatekniikan keskus myöntäisi F-kaasuasetuksen pätevyysvaatimukset täyttävälle henkilölle ja yrityksille pätevyystodistukset. Turvatekniikan keskuksella on vastaavia tehtäviä, jotka liittyvät otsoniasetuksen toimeenpanoon. Turvatekniikan keskuksella on tähän riittävä asiantuntemus. Lisävoima-varojen tarvetta olisi todennäköisimmin siinä vaiheessa, kun turvatekniikan keskus vastaanottaa ilmoitukset sekä todentaa henkilöiden ja toiminnanharjoittajien pätevyydet. Koska pätevyystodistukset on annettava koko F-kaasuja käsittelevälle henkilöstölle, on odotettavissa ilmoitusten määrän lisääntyminen 5 000-10000:een nykyisestä noin 2 000:sta. Enimmillään ilmoituksia odotetaan vuosien 2009-2011 aikana, jolloin lisävoimavaran tarve olisi suurin. Alustavan arvion mukaan lisävoimavaran tarve olisi yksi henkilötyövuosi.

Toiminnanharjoittajat toimittavat tiedot päästöistään valvontaviranomaiselle lupaan liittyvän määräaikaisen eli sen kuukausittaisen tai vuosittaisen raportoinnin yhteydessä. Ympäristölupiin liittyviä päästöjen seuranta- ja raportointiohjelmia tulisi sitä mukaa kun lupia uudistetaan täydentää niiden epäpuhtauksien päästötiedoilla, joiden seurantaan EPRTR-asetus velvoittaa päinvastoin kuin aikaisemmin noudatettu EPER-päätös. Tärkeimmille toimialoille on laadittu kuvaukset siitä, kuinka valitaan ne epäpuhtaudet, joiden päästöt on selvitettävä mittaamalla, laskemalla taikka arvioimalla. Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään on tehty tietojen tallennusta ja käsittelyä varten tarvittavat muutokset vuoden 2007 aikana.

3.2 Taloudelliset vaikutukset

Henkilöstön pätevyysvaatimusten ulottaminen rikkiheksafluoridia sisältäviin laitteisiin aiheuttaa jonkin verran kustannuksia toiminnanharjoittajille. Tällaisia laitteita ovat lähinnä suurjännitekytkinlaitteet. Suurjännitekytkinlaitteita huoltaa erityiskoulutuksen saanut henkilöstö, jonka lisäkoulutuksen tarve kattaisi lähinnä rikkiheksafluoridin käsittelyn. Tämä voitaisiin hoitaa muutaman päivän kurssilla, jolloin toiminnanharjoittajille ei arvioida aiheutuvan merkittäviä lisäkustannuksia. Lisäksi fluorihiilivetyjä ja perfluorihiilivetyjä koskevat nykyiset pätevyysvaatimukset tulee saattaa F-kaasuasetuksen nojalla annettujen vähimmäispätevyysvaatimusten tasalle, mikä myös aiheuttaa jonkin verran kustannuksia toiminnanharjoittajille. Noin puolet alan työvoimasta on jo osoittanut täyttävänsä F-kaasuasetuksen nojalla annetut vähimmäispätevyysvaatimukset, mutta loput eli noin 1000 henkilöä voisivat osoittaa pätevyytensä suorittamalla teoriaopintoja ja antamalla näytön osaamisestaan. Koulutuksen arvioidaan maksavan noin 2000 euroa henkilöltä. Kokonaisuudessaan kustannukset olisivat noin 2 000 000 euroa.

Turvatekniikan keskukselle aiheutuisi lisä-kustannuksia lisätyövoiman palkkauksesta. Alustava arvio on yksi henkilötyövuosi.

3.3 Ympäristövaikutukset

Kioton pöytäkirja velvoittaa Suomea vähentämään Kioton pöytäkirjan liitteessä A lueteltujen kasvihuonekaasujen kokonais-päästönsä vuosina 2008-2012 vuoden 1990 tasolle.

Suomen F-kaasupäästöt vuonna 2005 olivat 0,89 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia eli hieman yli prosentin Suomen kasvi-huonekaasujen päästöjen kokonaismäärästä. F-kaasujen osuus kasvihuonekaasujen päästöistä on pieni, mutta se näyttäisi kasvavan. Vuoden 1990 F-kaasupäästöihin verrattuna vuoden 2005 päästöt olivat kymmenkertaiset. On arvioitu, että ilman rajoituksia F-kaasujen päästöt lisääntyisivät Suomessa vuoteen 2020 mennessä noin 1,2 miljoonaan hiilidioksidiekvivalenttitonniin.

4 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä ympäristöministeriössä. Esityksestä on saatu lausunnot oikeusministeriöltä, puolustusministeriöltä, opetusministeriöltä, maa- ja metsätalous-ministeriöltä, liikenne- ja viestintäministeriöltä, sosiaali- ja terveysministeriöltä, Suomen ympäristökeskukselta, opetushallitukselta, Suomen Kuntaliitolta, turvatekniikan keskukselta, sosiaali- ja terveydenhuollon tuote-valvontakeskukselta, Elinkeinoelämän Keskusliitolta, Energiateollisuus ry:ltä, Suomen Kylmäliikkeiden liitto ry:ltä, Suomen Kyl-mäyhdistys ry:ltä, Teknisen Kaupan liitolta, Fingrid Oyj:ltä, ja Fortum Power and Heat Oy:ltä. Lausuntojen palaute on otettu huomioon ehdotuksen valmistelussa.

5 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan ensitilassa. Henkilöstön pätevyysvaatimusten täyttämiselle annettaisiin siirtymäaikaa sammu-tuslaitteisto- ja suurjännitekytkinlaitealoilla ja fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista F-kaasuja talteen ottavalle henkilölle 4 päivään heinäkuuta 2009 saakka, ajoneuvojen ilmastointilaitealalla 4 päivään heinäkuuta 2010 saakka sekä jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpöpumppualalla 4 päivään heinäkuuta 2011 saakka. Siihen saakka henkilöstö ja toiminnanharjoittajat voisivat toimia nykyisten pätevyystodistustensa turvin. Jos henkilö täyttää jo osittain uudet pätevyysvaatimukset, hän voisi täydentää puuttuvat osat erikseen sovitulla tavalla pätevyyden arvioijan kanssa.

6 Säätämisjärjestys

Asian valmistelussa on otettu huomioon, että otsoniasetuksen tai F-kaasuasetuksen mukaisia aineita sisältävien laitteiden ja järjestelmien asennus-, kunnossapito tai huolto-toimintaa suorittavien sekä niissä käytettyjen aineiden käsittelyä tai jätehuoltoa suorittavien henkilöiden pätevyysvaatimus liittyy perustuslain 18 §:n mukaiseen elinkeinovapauteen ja sen rajoittamiseen.

Asian valmistelussa on otettu huomioon myös se, että perustuslain 10 §:n mukaan henkilötietojen suojasta säädetään lailla. Säännös viittaa tarpeeseen lainsäädännöllisesti turvata yksilön oikeusturva ja yksityisyyden suoja henkilötietojen käsittelyssä, re-

kisteröinnissä ja käyttämisessä.

Viranomaisen ylläpitämään rekisteriin toiminnanharjoittajista, pätevyystodistuksista ja vastuuhenkilöistä sovellettaisiin myös henki-lötietolakia ja julkisuuslakia.

Siltä osin kuin pätevyys osoitetaan asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa, kysymys on perustuslain 124 §:ssä tarkoitetusta julkisesta hallintotehtävästä. Järjestelyä, jossa pätevyyden osoittaminen tapahtuu eräillä aloilla muun kuin viranomaisen järjestämässä kokeessa, voidaan pitää perustuslain 124 §:ssä tarkoitetulla tavalla tarkoituksenmukaisena. Kysymys on erityisaloilla käytettävistä erityisistä laitteista sekä niissä käytettävistä kaasuista ja aineista, joiden käsittelyvaatimukset edellyttävät samoin erityistä ammattitaitoa ja tietämystä. Perustuslakivaliokunnan lausuntokäytännön mukaan julkisen hallintotehtävän hoitaminen edellyttää, että henkilöt toimivat tehtävässään virkavastuulla (esim. PeVL 18/2007 vp s. 7/I, PeVL 20/2006 vp s. 2 ja PeVL 33/2004 vp s. 7/II). Tämä on otettu huomioon lain 108 a §:n 3 momentin säännöksessä. Ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitettu tutkintotoimikunta toimii asianomaisen lain perusteella virkavastuulla.

Hallinto-oikeuden päätökseen saisi hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta vain luvanvaraisesti. Asian sisältö ja merkitys sekä se seikka, että kyseessä ei ole valituskielto, huomioon ottaen tätä voidaan pitää vähäisenä poikkeuksena muutoksenhakuoikeuden asemaan pääsääntönä.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Edus-kunnalle hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotukset

Laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 4 päivänä helmikuuta 2000 annetun ympäristönsuojelulain (86/2000) 15 §:n 2 momentti, 20 §:n 3 momentti, 22 §:n 2 momentti, 87 §:n 3 momentti, 97 a §:n 1 momentti, 108 a § sekä 116 §:n 2 momentin 3 kohta,

sellaisina kuin niistä ovat 20 §:n 3 momentti ja 108 a § laissa 586/2001, 22 §:n 2 momentti ja 87 §:n 3 momentti laissa 814/2005, 97 a §:n 1 momentti laissa 252/2005 ja 116 §:n 2 momentin 3 kohta laissa 137/2006, sekä

lisätään 97 a §:ään, sellaisena kuin se on laissa 252/2005, uusi 3-5 momentti sekä lakiin uusi 108 b-108 f §, jolloin nykyinen 108 b § siirtyy 108 g §:ksi, seuraavasti:

15§
Aineet, valmisteet ja tuotteet

Kemikaaleja koskevista rajoituksista ja kielloista säädetään lisäksi kemikaalilaissa (744/1989) sekä tuotteiden turvallisuudesta kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetussa laissa (75/2004).

20 §
Valtion viranomaiset

Suomen ympäristökeskus toimii otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2037/2000 sekä tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 842/2006 mukaisena toimivaltaisena viran-omaisena.

22 §
Valvontaviranomaiset

Terveydensuojeluviranomaiset ja kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetussa laissa tarkoitetut valvon-

taviranomaiset valvovat 13 §:n 1 momentin 2 kohdassa ja 108 d §:ssä tarkoitetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista. Myös työsuojeluviranomaiset valvovat 13 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista ja elintarvi-kevalvontaviranomaiset 108 d §:ssä tarkoitetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista. Suomen ympäristökeskus valvoo 15 §:ssä tarkoitetun orgaanisia liuottimia sisältäviä tuotteita koskevan valtioneuvoston asetuksen noudattamista.


87 §
Aineita, valmisteita, tuotteita, laitteita ja koneita koskeva kielto- tai velvoittamispäätös

Suomen ympäristökeskus päättää 1 ja 2 momentissa tarkoitetusta kiellosta tai velvoittamisesta, kun rikkomus koskee 15 §:n nojalla annettua orgaanisia liuottimia sisältäviä tuotteita koskevan valtioneuvoston asetuksen noudattamista sekä 17 a §:ssä tarkoitetun poikkeuslupapäätöksen noudattamista. Suomen ympäristökeskus päättää myös kiellosta tai velvoittamisesta, kun rikkomus koskee ot-sonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen, tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen, 15 §:n nojalla otsonikerroksen suojaamiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen ja 108 d §:n nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista sekä muutoin 108 a §:n 1 - 3 momentin, 108 b §:n ja 108 c §:n 1 ja 2 momentin mukaisten velvoitteiden noudattamista. Kiellon käyttää säännösten vastaista yksittäistä laitetta tai huoltovelvollisuuden täyttämistä koskevan velvoitteen antaa kuitenkin 22 §:n 1 momentissa tarkoitettu valvontaviranomainen.

97 a §
Muutoksenhaku eräissä tapauksissa

Tyyppihyväksyntää koskevasta viranomaisen päätöksestä sekä turvatekniikan keskuksen 108 c §:n nojalla tekemästä päätöksestä antaa pätevyystodistus tai peruuttaa se valitetaan siten kuin hallintolainkäyttö-laissa säädetään.


Näyttötutkinnossa 108 a §:n mukaan osoitetun pätevyyden arviointiin tyytymätön opiskelija voi hakea muutosta arviointiin siten kuin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) säädetään.

Opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa 108 a §:n mukaan osoitetun pätevyyden arviointiin tyytymätön opiskelija voi hakea muutosta arviointiin siten kuin ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (630/1998) säädetään.

Turvatekniikan keskuksen tai Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän asiantuntevan tahon 108 a §:n nojalla tekemään päätökseen todistuksen antamisesta pätevyyden arvioinnin kohteena oleva saa hakea oikaisua kirjallisesti päätöksen tekijältä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätökseen on liitettävä oikaisuvaatimusohje. Päätökseen, jolla oikaisuvaatimus on hylätty, saa hakea muutosta hallinto-oikeudelta siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään. Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

108 a §
Otsonikerrosta heikentäviä aineita ja tiettyjä fluorattuja kasvihuonekaasuja käsittelevien pätevyyden osoittaminen

Otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen sekä tietyistä fluoratuista kasvihuone-kaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaisia aineita käsittelevällä tai niitä sisältäviä laitteita tai järjestelmiä asentavalla, kunnossapitävällä, huoltavalla tai niiden jätehuoltoa suorittavalla henkilöllä ja toiminnanharjoittajalla tulee olla aineiden päästöjen ehkäisemisen kannalta riittävä pätevyys.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun henkilön on osoitettava pätevyytensä otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen taikka niiden nojalla säädettyjen vaatimusten mukaisesti. Jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumppulaitealalla henkilön tulee osoittaa pätevyytensä näyttötutkinnossa siten kuin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa säädetään sekä opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa siten kuin ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa säädetään. Näyttötutkinnossa tutkintotoimikunta ja opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa koulutuksen järjestäjä antaa todistuksen pätevyytensä osoittaneelle henkilölle. Sammutuslaitteistoalalla, suurjännitekytkinlaitealalla ja ajoneuvojen ilmastointilaitealalla henkilön tulee osoittaa pätevyytensä Turvatekniikan keskuksen hyväksymän riittävän asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa. Fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteen ottavan henkilön tulee osoittaa pätevyytensä Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän riittävän asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa. Riittävän asiantuntevana tahona pidetään näiden alojen oppilaitosta tai henkilöiden sertifiointia hoitavaa yritystä taikka laitteen tai laitteiston maahantuojaa. Hyväksytysti suoritetusta kokeesta annetaan todistus pätevyytensä osoittaneelle henkilölle.

Edellä 2 momentissa tarkoitetun asiantuntevan tahon henkilöstöön sovelletaan sen hoitaessa tässä laissa tarkoitettuja julkisia hallintotehtäviä rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä ja sen on noudatettava, mitä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa, sähköisestä asioinnista vi-ranomaistoiminnassa annetussa laissa, hallintolaissa ja kielilaissa säädetään. Vahingonkorvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974).

Turvatekniikan keskus tai Suomen ympäristökeskus voi peruuttaa antamansa hyväksynnän järjestää kokeita henkilöiden pätevyyden arvioimiseksi, jos kokeiden järjestäjä ei enää toimi alalla tai muusta syystä ei enää täytä hyväksymisen edellytyksiä.

108 b §
Toiminnan vastuuhenkilö ja laitteet

Edellä 108 a §:n 1 momentissa tarkoitetun toiminnanharjoittajan, ei kuitenkaan suurjännitekytkinlaitealan eikä fluorattuihin kasvi-huonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteenottavan toiminnanharjoittajan, on nimettävä vastuu-henkilö, jonka tulee olla asianomaisen toiminnanharjoittajan pääasiallisessa palveluksessa ja jolla on 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettu pätevyys. Toiminnanharjoittajalla tulee olla lisäksi asianmukaisen huoltotyön edellyttämät laitteet ja välineet.

108 c §
Ilmoitus pätevyyden todentamiseksi ja pätevyyden todentaminen

Henkilön on tehtävä pätevyyden todentamista varten Turvatekniikan keskukselle ilmoitus. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi tarpeelliset henkilö- ja yhteystiedot sekä osoitus 108 a §:n 2 momentin mukaisesta pätevyysvaatimusten täyttämisestä. Pätevyysvaatimukset täyttävälle henkilölle Turvatekniikan keskus antaa pätevyystodistuksen.

Toiminnanharjoittajan on tehtävä valvontaa varten sekä otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen taikka niiden nojalla tehdyn päätöksen edellyttämää pätevyyden todentamista varten Turvatekniikan keskukselle ilmoitus henkilöstön pätevyydestä sekä toiminnan luonteesta ja työvälineistä. Pätevyysvaatimukset täyttävälle toiminnanharjoittajalle Turvatekniikan keskus antaa pätevyystodistuksen. Ilmoitusvelvollisuus ei kuitenkaan koske suurjännitekytkinlaitealan eikä fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteenottavia toiminnanharjoittajia.

Turvatekniikan keskus voi päätöksellään peruuttaa pätevyystodistuksen, jos toiminnanharjoittaja tai henkilö ei enää täytä pätevyysvaatimuksia. Ennen pätevyystodistuksen peruuttamista Turvatekniikan keskuksen on varattava toiminnanharjoittajalle tai henkilölle tilaisuus korjata puute pätevyysvaatimuksissa, jollei puute ole niin olennainen, ettei sen poistaminen ole mahdollista kohtuullisessa määräajassa.

Turvatekniikan keskuksella on oikeus periä maksu 1 ja 2 momentissa tarkoitetusta ilmoitusten käsittelystä ja pätevyystodistusten antamisesta. Maksuista säädetään tarkemmin työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella noudattaen, mitä valtion maksuperustelaissa säädetään.

108 d §
Valtioneuvoston asetukset

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä:

1) 108 a §:n 2 momentissa ja 108 b §:ssä tarkoitetun henkilön ja toiminnanharjoittajan koulutus- ja pätevyysvaatimuksista;

2) 108 c §:ssä tarkoitettujen ilmoitusten sisällöstä ja ilmoitusmenettelystä;

3) 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettuja aineita sisältävien laitteiden ja järjestelmien asennus-, kunnossapito- ja huoltotoiminnassa sekä näiden aineiden jätehuollossa tarvittavista laitteista ja välineistä;

4) valvontaviranomaisten tehtävistä 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettujen laitteiden ja järjestelmien asennus-, kunnossapito- ja huoltotoiminnan sekä jätehuollon valvonnassa.

108 e §
Viranomaisen rekisteri

Turvatekniikan keskus pitää sille 108 c §:ssä säädettyjen tehtävien hoitamista varten rekisteriä tämän lain nojalla ilmoituksen tehneistä toiminnanharjoittajista. Lisäksi Turva-tekniikan keskus pitää rekisteriä 108 c §:n nojalla annetuista pätevyystodistuksista ja vastuuhenkilöistä.

Rekisteriin merkitään rekisteröitävän henkilön, liikkeen tai laitoksen nimi sekä tarpeelliset yhteystiedot. Pätevyystodistuksesta rekisteriin merkitään myös sen peruste ja erityisosaamisen ala. Merkintä on poistettava rekisteristä rekisteröidyn henkilön tai toiminnanharjoittajan sitä pyytäessä tai toiminnanharjoittajan liiketoiminnan loppuessa taikka pätevyystodistuksen tultua peruutetuksi.

Rekisteriin tallennettujen tietojen salassapitoon ja luovuttamiseen sovelletaan viran-omaisten toiminnan julkisuudesta annettua lakia sekä muuhun henkilötietojen käsittelyyn henkilötietolakia. Rekisteristä saa antaa tietoja jäljennöksinä ja yleisen tietoverkon kautta viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 16 §:n 3 momentin estämättä.

108 f §
Pätevyyden osoittaminen muussa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa

Edellä 108 a §:ssä tarkoitetun henkilön tai toiminnanharjoittajan pätevyys voidaan osoittaa myös muussa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa myönnetyllä pätevyystodistuksella, jos sen saamisen perustana olevat vaatimukset vastaavat, mitä otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa taikka niiden nojalla säädetään.

108 g §
Pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevat erityiset säännökset

Tämän lain mukaista lupa- tai ilmoitusasiaa käsiteltäessä on noudatettava, mitä pysyvistä orgaanisista yhdisteistä sekä direktiivin 79/117/ETY muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 6 artiklan 3 kohdassa ja 7 artiklassa säädetään.

Edellä 1 momentissa mainitun asetuksen 7 artiklassa tarkoitettuina toimivaltaisina viranomaisina toimivat tämän lain mukaiset ympäristölupaviranomaiset. Asetuksen 7 artiklan valvontaan sovelletaan, mitä tämän lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamisen valvonnasta säädetään.

116 §
Rangaistussäännökset

Joka muulla kuin 1 momentissa tarkoitetulla tavalla tahallaan tai huolimattomuudesta


3) laiminlyö otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaisen velvollisuutensa tai toimii epäpuhtauksien päästöjä ja siirtoja koskevan eurooppalaisen rekisterin perustamisesta ja neuvoston direktiivien 91/689/ETY ja 96/61/EY muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 166/2006 5 tai 6 artiklassa taikka 9 artiklan 1 kohdassa säädetyn velvollisuutensa vastaisesti taikka toimii 108 a §:n 1 momentin tai 108 b §:n taikka 108 d §:n 1 - 3 kohdan nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen vastaisesti,


on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, ympäristönsuojelulain rikkomisesta sakkoon.

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 200

Sammutuslaitteistoalalla ja suurjännitekytkinlaitealalla 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettuja tehtäviä suorittavan henkilön ja fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteen ottavan henkilön tulee osoittaa tämän lain mukainen pätevyytensä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2009.

Ajoneuvojen ilmastointilaitealalla henkilön

tulee osoittaa tämän lain mukainen pätevyytensä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2010.

Jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpö-pumppualalla henkilön tulee osoittaa tämän lain mukainen pätevyytensä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2011.

Ennen tämän lain voimaantuloa voimassa olleen lain nojalla pätevyytensä osoittaneella henkilöllä on oikeus toimia 108 a §:n 1 momentin mukaisissa tehtävissä edellä mainittuihin päivämääriin saakka.


Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2008

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Ministeri
Sirkka-Liisa Anttila

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.