Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 139/2007
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta annettua lakia. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan Valtiokonttori hoitaa alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta karttuneen etuuden laskemisen ja maksamisen niissä tilanteissa, joissa työntekijä on siirtänyt Suomen työeläkejärjestelmän mukaisen eläketurvansa Euroopan yhteisöjen eläkejärjestelmään. Lisäksi lakiin ehdotetaan tehtäväksi eräiden lakien muuttamisesta johtuvat viittaustarkistukset sekä lisättäväksi Ahvenanmaata koskevat lakiviittaukset ja menettelysäännökset.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.


YLEISPERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta annettu laki (644/2003; VEKL) on tullut voimaan vuoden 2005 alusta. Lain 1 §:ssä luetellaan ne työeläkelait ja eläkesäännöt, joiden mukaista muuta eläkettä kuin osa-aikaeläkettä myönnettäessä maksetaan myös VEKL:n mukainen etuus. VEKL:n voimaantulon jälkeen useimmat sen 1 §:ssä mainituista laeista on korvattu uusilla laeilla. VEKL:n 1 §:n lakiluettelo ja muissa pykälissä olevat viittaukset lakiluettelossa tarkoitettuihin lakeihin ehdotetaan tarkistettavaksi nykytilanteen mukaisiksi.

VEKL:a on sovellettu sen voimaantulosta lukien myös Ahvenanmaalla. VEKL:n 1 §:n lakiluettelossa ei kuitenkaan ole mainittu eräiden valtakunnassa voimassa olevien valtion eläkkeitä koskevien säännösten soveltamisesta Ahvenanmaan maakunnassa annettua maakuntalakia. Tämä laki ehdotetaan lisättäväksi VEKL:n 1 §:n lakiluetteloon ja myös muihin pykäliin ehdotetaan otettavaksi Ahvenanmaata koskevat säännökset niiltä osin kuin menettely Ahvenanmaalla poikkeaa mannermaan tilanteesta.

Siirrettäessä eläkeoikeutta Suomen työeläkejärjestelmästä Euroopan yhteisöjen eläkejärjestelmään eläkeoikeuden siirtämisestä Suomen työeläkejärjestelmän ja Euroopan yhteisöjen eläkejärjestelmän välillä annetun lain (165/1999) perusteella, ennen eläkeoikeuden siirtoa karttunut VEKL:n mukainen etuus jää siirron ulkopuolelle. VEKL:ssa ei ole säännöstä siitä, mikä eläkelaitos maksaa näissä tilanteissa VEKL:n mukaisen etuuden. VEKL:iin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan edellä tarkoitetussa siirtotilanteessa etuuden maksajana olisi Valtiokonttori.

VEKL:n 7 §:n mukaan Eläketurvakeskus antaa hakijalle työntekijäin eläkelain (395/1961; TEL) 10 a §:ssä tarkoitetulla tavalla pyynnöstä päätöksen VEKL:n 2–4 §:ssä tarkoitetuista edellytyksistä. Vuodesta 2008 alkaen työntekijöille lähetetään työntekijän eläkelain (395/2006; TyEL) 75 §:n, merimieseläkelain (1290/2006; MEL) 81 §:n, yrittäjän eläkelain (1272/2006; YEL) 69 §:n ja maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006; MYEL) 75 §:n nojalla vuosittain työntekijän eläkeote, jossa ilmoitetaan muun muassa peruste ja aika, jolta etuutta karttuu VEKL:n mukaan. Jos työntekijä havaitsee eläkeotteella olevassa tiedossa puutteen tai virheen, otteen toimittaneen eläkelaitoksen on työntekijän vaatimuksesta selvitettävä tietojen oikeellisuus. Työntekijällä on oikeus saada tästä valituskelpoinen päätös. Työntekijällä tai yrittäjällä, joka on saanut päätöksen jonkin edellä mainitun lainkohdan perusteella, ei ole tarvetta saada samasta asiasta päätöstä enää VEKL:n perusteella.

Julkisten alojen palvelussuhteessa oleville henkilöille ei lähetetä eläkeotetta vuosittain. Julkisten alojen palveluksessa olevalla työntekijällä on oikeus pyynnöstä saada rekisteriote karttuneesta eläkkeestään. Sitovaa ennakkopäätöstä siitä, täyttyvätkö VEKL:n 2–4 §:ssä tarkoitetut edellytykset, julkisten alojen palvelussuhteessa olevalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta saada julkisten alojen eläkelakien nojalla. Koska tätä mahdollisuutta ei tällä hetkellä ole julkisten alojen eläkelakien osalta, on perusteltua, että julkisten alojen työntekijöillä on mahdollisuus saada asiasta päätös VEKL:n perusteella.

Edellä olevan perusteella kysymyksessä olevaa VEKL:n 7 §:n säännöstä ehdotetaan muutettavaksi siten, ettei samasta asiasta ole mahdollista saada päätöstä kahden eri lain perusteella. Samalla ehdotetaan, että säännös kirjoitetaan omaan momenttiin.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksessä ehdotetut muutokset ovat täsmentäviä eikä niillä ole vaikutusta valtion tai kuntien talouteen.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä sosiaali- ja terveysministeriössä. Valmistelun yhteydessä on kuultu Eläketurvakeskusta, Valtiokonttoria ja oikeusministeriötä. Asiasta on pyydetty myös Ahvenanmaan maakunnan lausunto.

4. Muita esitykseen vaikuttavia seikkoja

Eduskunnalle on tarkoitus antaa kuluvan syksyn aikana hallituksen esitys evankelis-luterilaisen kirkon eläkelaiksi, jolla on tarkoitus korvata voimassa oleva evankelis-luterilaisen kirkon eläkelaki (298/1966). Tämän hallituksen esityksen lakiehdotuksen 1 §:n 1 momentin 7 kohdassa on viitattu vielä voimassa olevan evankelis-luterilaisen kirkon eläkelakiin.

Hallituksen esityksen valmistelun yhteydessä oikeusministeriössä on valmisteltu tasavallan presidentin asetus Ahvenanmaan maakunnan tehtävistä valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ja opiskelun ajalta annetun lain ja asetuksen nojalla.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Lakiehdotuksen perustelut

1 §. Pykälässä olevaa lakiluetteloa tarkistetaan vuoden 2007 alusta voimaan tulleiden uusien työeläkelakien vuoksi. Lisäksi lakiluetteloon lisätään eräiden valtakunnassa voimassa olevien valtion eläkkeitä koskevien säännösten soveltamisesta Ahvenanmaan maakunnassa annettu maakuntalaki.

2 §. Ahvenanmaan maakuntalainsäädännön mukainen lapsen kotihoidon tuki rinnastetaan VEKL:ia sovellettaessa lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain (1128/1996) mukaiseen tukeen. Pykälään lisätään maininta Ahvenanmaan maakuntalainsäädännön mukaisesta lapsen kotihoidon tuesta.

3 §. Ulkomailla suoritettu tutkinto oikeuttaa VEKL:n mukaiseen etuuteen myös silloin, kun henkilö on saanut Ahvenanmaan maakuntalainsäädännön mukaista opintotukea. Pykälän 3 momenttiin lisätään maininta tästä.

5 §. Pykälän 1 momentin viittaus työntekijäin eläkelakiin korjataan viittaukseksi työntekijän eläkelakiin.

Pykälään lisätään uusi 2 momentti. Siinä säädetään eläkeoikeutensa EY:n eläkejärjestelmään siirtäneiden EY-virkamiesten oikeudesta saada VEKL:n mukainen etuus. Etuuden laskee ja suorittaa Valtiokonttori. Koska Valtiokonttori huolehtii EY-virkamiesten Suomen työeläkejärjestelmään palauttamista eläkeoikeuksista, on tarkoituksenmukaista, että Valtiokonttori hoitaa VEKL:n mukaisen etuuden laskemisen ja suorittamisen silloin, kun henkilön eläkeoikeus on siirretty EY:n eläkejärjestelmään. Etuus voidaan suorittaa hakemuksesta aikaisintaan siinä vaiheessa, kun henkilöllä on oikeus saada eläkettä Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen vahvistamisesta sekä yhteisöjen virkamiehiin tilapäisesti sovellettavien erityisten toimenpiteiden laatimisesta annetun neuvoston asetuksen (ETY, Euratom; EHTY) N:o 259/68 perusteella.

6 §. Pykälän 1 momentin mukaan lapsen vanhemman on VEKL:n mukaisen etuuden määräämistä varten ilmoitettava kotihoidontukihakemuksessa Kansaneläkelaitokselle, onko hän estynyt tekemästä ansiotyötä alle kolmivuotiaan lapsen hoidon vuoksi. Momenttiin lisätään säännös, jonka mukaan Ahvenanmaan maakuntalainsäädännön mukaista lapsen kotihoidon tukea hakevan vanhemman on tehtävä tämä ilmoitus kotihoidontukihakemuksella kotihoidon tukea Ahvenanmaalla myöntävälle kunnalle.

Pykälän 3 momenttiin lisätään säännös kotihoidon tukea maksavan Ahvenanmaan kunnan velvollisuudesta ilmoittaa hallussaan olevat etuusasian ratkaisemiseksi välttämättömät tiedot Eläketurvakeskukselle.

7 §. Pykälä jaetaan kahdeksi momentiksi siten, että voimassa olevasta pykälästä, lukuun ottamatta sen viimeistä virkettä, tulee pykälän 1 momentti. Voimassa olevan pykälän viimeinen virke, jossa säädetään etuuden hakijan pyynnöstä annettavasta Eläketurvakeskuksen päätöksestä koskien 2–4 §:ssä tarkoitettujen edellytysten täyttymistä, korvataan pykälän 2 momentilla. Samalla ehdotetussa 2 momentissa Eläketurvakeskuksen päätöksenantovelvollisuutta rajoitetaan nykyiseen säännökseen verrattuna. Kaksinkertaisen päätöksenteon estämiseksi Eläketurvakeskuksen ei tarvitse antaa päätöstä sellaisessa tilanteessa, jossa yksityisten alojen eläkelaitoksessa vakuutettu henkilö on jo saanut samasta asiasta päätöksen TyEL:n 75 §:n 6 momentin, MEL:n 81 §:n 6 momentin, YEL:n 69 §:n 5 momentin tai MYEL:n 75 §:n 5 momentin perusteella. Lisäksi momentissa säädetään siitä, kuinka Eläketurvakeskuksen päätöksen osalta menetellään.

8 §. Pykälän 2 momenttiin lisätään säännös kotihoidon tukea maksaneen Ahvenanmaan kunnan oikeudesta saada korvaus 6 §:n mukaisen ilmoituksen tekemisestä.

9 §. Pykälän 3 momenttia tarkistetaan vuoden 2007 alusta voimaan tulleen työntekijän eläkelain johdosta.

2. Tarkemmat säännökset ja määräykset

Ehdotettu laki edellyttäisi, että valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta annettua valtioneuvoston asetusta muutetaan vastaamaan ehdotettuja muutoksia.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

Lain voimaantulosäännöksen 2 momentissa säädetään siitä, että lain 1 §:ssä mainittuihin lakeihin ja eläkesäännöihin rinnastetaan myös ne lait ja eläkesäännöt, jotka mainitaan 1 §:ssä sellaisena kuin se oli voimassa tämän lain voimaan tullessa.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan valtion varoista suoritettavasta eläkkeen korvaamisesta alle kolmivuotiaan lapsen hoidon tai opiskelun ajalta 27 päivänä kesäkuuta 2003 annetun lain (644/2003) 1 ja 2 §, 3 §:n 3 momentti, 5 §, 6 §:n 1 ja 3 momentti, 7 §, 8 §:n 2 momentti ja 9 §:n 3 momentti,

sellaisina kuin niistä ovat 2 §, 3 §:n 3 momentti, 5 ja 7 § sekä 9 §:n 3 momentti laissa 895/2004, seuraavasti:

1 §

Tässä laissa säädetään alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ja opintojen ajalta karttuvasta etuudesta. Etuus maksetaan myönnettäessä muuta eläkettä kuin osa-aikaeläkettä alla mainittujen lakien ja eläkesääntöjen nojalla:

1) työntekijän eläkelaki (395/2006);

2) merimieseläkelaki (1290/2006);

3) yrittäjän eläkelaki (1272/2006);

4) maatalousyrittäjän eläkelaki (1280/2006);

5) valtion eläkelaki (1295/2006);

6) kunnallinen eläkelaki (549/2003);

7) evankelis-luterilaisen kirkon eläkelaki (298/1966);

8) ortodoksisesta kirkosta annettu laki (985/2006);

9) Kansaneläkelaitoksesta annettu laki (731/2001);

10) Suomen Pankista annetun lain (214/1998) 11 §:n 2 momentin 6 kohdan nojalla annettu eläkesääntö; tai

11) eräiden valtakunnassa voimassa olevien valtion eläkkeitä koskevien säännösten soveltamisesta Ahvenanmaan maakunnassa annettu maakuntalaki (ÅFS 54/2007).

2 §

Oikeus etuuteen on vanhemmalla, joka alle kolmivuotiaan lapsensa hoitamisen vuoksi on estynyt tekemästä ansiotyötä ja saa lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain (1128/1996) mukaista tukea tai vastaavaa Ahvenanmaan maakuntalainsäädännön mukaista lapsen kotihoidon tukea. Etuuden perusteena oleva laskennallinen tulo on 523,61 euroa kuukautta kohden. Tarkemmat säännökset etuuden saamisesta annetaan valtioneuvoston asetuksella.

3 §

Ulkomailla suoritettu tutkinto oikeuttaa vastaavasti etuuteen edellyttäen, että henkilö on saanut opintotukilain (65/1994) mukaista opintotukea tai vastaavaa Ahvenanmaan maakuntalainsäädännön mukaista opintotukea.


5 §

Etuutta karttuu 1/8 prosenttia kalenterikuukautta kohden 2 ja 3 §:ssä mainitusta perusteesta. Etuuden laskee ja suorittaa 1 §:ssä tarkoitetun lain mukaista eläketurvaa hoitava työntekijän eläkelain 107 §:n mukainen eläkelaitos ja muissa kuin mainitun lainkohdan tarkoittamissa tilanteissa hakijan eläketurvan järjestänyt viimeinen eläkelaitos myöntämänsä etuuden alkamishetkestä lukien, ei kuitenkaan aikaisemmasta ajankohdasta kuin siitä, jolloin eläkkeen hakija on suorittanut 3 §:ssä tarkoitetun tutkinnon. Jos 1 §:ssä tarkoitetun lain mukaista eläketurvaa hoitavia eläkelaitoksia on samanaikaisesti kaksi tai useampia, tämän lain mukaisen etuuden suorittaa se eläkelaitos, jossa eläketurva on järjestetty pääasiallisen ansiotyön perusteella.

Jos hakijan eläkeoikeus on siirretty Euroopan yhteisöjen eläkejärjestelmään eläkeoikeuden siirtämisestä Suomen työeläkejärjestelmän ja Euroopan yhteisöjen eläkejärjestelmän välillä annetun lain (165/1999) perusteella, tämän lain mukaisen etuuden laskee ja suorittaa etuuden saajan hakemuksesta Valtiokonttori. Etuus suoritetaan siitä ajankohdasta lukien, josta henkilöllä on oikeus saada eläkettä Euroopan yhteisöjen henkilöstösääntöjen perusteella.

6 §

Lapsen vanhemman on 2 §:ssä tarkoitetun etuuden määräämistä varten ilmoitettava kotihoidontukea koskevassa hakemuksessaan Kansaneläkelaitokselle tai kotihoidontukea Ahvenanmaalla myöntävälle kunnalle, onko hän estynyt tekemästä ansiotyötä alle kolmivuotiaan lapsen hoidon vuoksi. Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen pyynnöstä hakijan on lisäksi esitettävä tarvittaessa selvitys siitä, että hän täyttää etuuden saamisen edellytykset.


Kansaneläkelaitoksen ja kotihoidon tukea maksavan Ahvenanmaan kunnan on ilmoitettava Eläketurvakeskukselle etuusasian ratkaisemiseksi välttämättömät, hallussaan olevat 1 ja 2 momentissa tarkoitetut tiedot siten kuin valtioneuvoston asetuksella tarkemmin säädetään.

7 §

Eläkelaitoksen tämän lain nojalla suorittamaan etuuteen sovelletaan, mitä 1 §:ssä tarkoitetussa laissa tai eläkesäännössä säädetään asian käsittelystä, päätöksen antamisesta, eläkkeen maksamisesta, määräytymisestä ja takaisinperinnästä, tietojen saannista ja luovutuksesta, muutoksenhakumenettelystä sekä lainvoimaisen päätöksen poistamisesta.

Eläketurvakeskus antaa tämän lain nojalla hakijalle pyynnöstä päätöksen 2–4 §:ssä tarkoitetuista edellytyksistä, jos eläkelaitos ei ole antanut asiasta päätöstä työntekijän eläkelain 75 §:n 6 momentin, merimieseläkelain 81 §:n 6 momentin, yrittäjän eläkelain 69 §:n 5 momentin tai maatalousyrittäjän eläkelain 75 §:n 5 momentin perusteella. Eläketurvakeskuksen päätöksen osalta sovelletaan, mitä työntekijän eläkelaissa säädetään Eläketurvakeskuksen osalta asian käsittelystä, päätöksen antamisesta, tietojen saannista ja luovutuksesta sekä muutoksenhakumenettelystä ja lainvoimaisen päätöksen poistamisesta.

8 §

Kansaneläkelaitoksella ja kotihoidon tukea maksaneella Ahvenanmaan kunnalla on oikeus saada korvaus 6 §:ssä tarkoitetusta ilmoituksesta.

9 §

Edellä 2 ja 3 §:ssä säädetyt rahamäärät vastaavat työntekijän eläkelain 96 §:ssä tarkoitetun palkkakertoimen arvoa yksi (1,000) vuonna 2004. Rahamäärät tarkistetaan laskentahetken tasoon mainitulla palkkakertoimella.



Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

Tämän lain 1 §:ää sovellettaessa pykälässä mainittuihin lakeihin ja eläkesääntöihin rinnastetaan myös ne lait ja eläkesäännöt, jotka mainitaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleessa 1 §:ssä.


Helsingissä 26 päivänä lokakuuta

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Sosiaali- ja terveysministeri
Liisa Hyssälä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.