Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 50/2007
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevistä yleisistä alioikeuksista annetun lain 1 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevistä yleisistä alioikeuksista annettua lakia. Lainmuutoksella Porin käräjäoikeus tulisi toimivaltaiseksi käsittelemään ne sotilasoikeudenkäyntiasiat, jotka kuuluvat 1 päivästä lokakuuta 2007 lakkautettavan Kokemäen käräjäoikeuden toimivaltaan.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2007.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Sotilasoikeudenkäyntilain (326/1983) 5 §:n 1 momentin mukaan sotilasoikeudenkäyntiasia käsitellään sen joukko-osaston sijaintipaikkaa lähinnä olevassa lain 1 §:n 2 momentissa tarkoitetussa yleisessä alioikeudessa, jossa vastaaja palvelee taikka jossa hän on viimeksi palvellut tai ollut velvollinen palvelemaan. Lain 1 §:n 2 momentin mukaan lailla säädetään erikseen, mitkä yleiset alioikeudet käsittelevät sotilasoikeudenkäyntiasioita.

Sotilasoikeudenkäyntilain 1 §:n 2 momentissa tarkoitettu laki on sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevistä yleisistä alioikeuksista annettu laki (327/1983). Lain 1 §:ssä säädetään niistä käräjäoikeuksista, jotka käsittelevät sotilasoikeudenkäyntiasioita. Yksi pykälässä mainituista alioikeuksista on Kokemäen käräjäoikeus, joka käytännössä käsittelee Säkylän kunnassa sijaitsevassa Porin prikaatissa palvelevia vastaajia koskevia sotilasoikeudenkäyntiasioita. Sama koskee myös niitä vastaajia, jotka ovat viimeksi palvelleet tai olleet velvollisia palvelemaan Porin prikaatissa. Syyttäjinä toimivat sotilasoikeudenkäyntiasioihin määrätyt Satakunnan syyttäjänviraston syyttäjät.

Kokemäen käräjäoikeus lakkautetaan 1 päivästä lokakuuta 2007, jolloin Säkylän kunta siirtyy Kokemäen käräjäoikeuden tuomiopiiristä Porin käräjäoikeuden tuomiopiiriin (valtioneuvoston asetus käräjäoikeuksien tuomiopiireistä, 1110/2006). Toisin kuin Kokemäen käräjäoikeus Porin käräjäoikeus ei ole sotilasoikeudenkäyntiasioista käsittelevistä yleisistä alioikeuksista annetun lain 1 §:n mukaan toimivaltainen tuomioistuin sotilasoikeudenkäyntiasioissa.

Siksi sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevistä yleisistä alioikeuksista annetun lain 1 §:ää ehdotetaan muutettavaksi niin, että pykälän mukaan toimivaltaisiin käräjäoikeuksiin lisätään Porin käräjäoikeus. Pykälästä poistettaisiin maininta Kokemäen käräjäoikeudesta.

Lainmuutos on tarpeen, koska muussa tapauksessa Kokemäen käräjäoikeuden hoidettaviksi kuuluvat sotilasoikeudenkäyntiasiat siirtyisivät sotilasoikeudenkäyntilain 5 §:n 1 momentin nojalla Turun käräjäoikeuden käsiteltäviksi. Turun käräjäoikeudelle tai siellä toimivaltaiselle Varsinais-Suomen syyttäjänvirastolle ei ole osoitettu voimavaroja uusien asioiden käsittelemistä varten. Kun Kokemäen käräjäoikeuden henkilökunta siirtyy Porin käräjäoikeuteen ja kun syyttäjinä Porin käräjäoikeudessa toimivat saman syyttäjäviraston syyttäjät kuin lakkautettavassa Kokemäen käräjäoikeudessa eli Satakunnan syyttäjänviraston syyttäjät, sotilasoikeudenkäyntiasiat voitaisiin hoitaa Porin käräjäoikeudessa entisin voimavaroin.

Sotilasoikeudenkäyntien järjestämistä Porin käräjäoikeudessa on myös eri paikkakuntien väliset etäisyydet huomioon ottaen pidettävä tarkoituksenmukaisena. Kokemäellä on 1 päivästä lokakuuta 2007 Porin käräjäoikeuden sivukanslia ja istuntopaikka (oikeusministeriön asetus 1111/2006).

2 Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole valtiontaloudellisia tai organisatorisia vaikutuksia.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu oikeusministeriössä. Esityksen pohjana olleesta luonnoksesta pyydettiin lausunnot Kokemäen, Porin ja Turun käräjäoikeuksilta, valtakunnansyyttäjänvirastolta sekä Satakunnan ja Varsinais-Suomen syyttäjänvirastoilta. Lausuntoja annettiin viisi. Lainmuutosta kannatettiin yksimielisesti.

4 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 2007. Lain voimaan tullessa Kokemäen käräjäoikeudessa vireillä olevat sotilasoikeudenkäyntiasiat siirtyvät Porin käräjäoikeuden käsiteltäviksi.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevistä yleisistä alioikeuksista annetun lain 1 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevistä yleisistä alioikeuksista 25 päivänä maaliskuuta 1983 annetun lain (327/1983) 1 §, sellaisena kuin se on laissa 599/1993, seuraavasti:

1 §

Sotilasoikeudenkäyntiasioita käsitteleviä käräjäoikeuksia, joissa on sotilasjäsenet, ovat Helsingin, Hämeenlinnan, Ikaalisten, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kotkan, Kouvolan, Kuopion, Lahden, Lapin, Lappeenrannan, Mikkelin, Oulun, Porin, Raaseporin, Rovaniemen, Tampereen, Turun ja Vaasan käräjäoikeudet.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Lain voimaan tullessa Kokemäen käräjäoikeudessa vireillä olevat sotilasoikeudenkäyntiasiat siirtyvät Porin käräjäoikeuden käsiteltäviksi.


Helsingissä 24 päivänä elokuuta 2007

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Oikeusministeri
Tuija Brax

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.