Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 129/2006
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain 18 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetussa laissa säädettyä valtion ja kuntien välistä kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kustannustenjakoa siten, että valtion osuutta vuonna 2007 sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannuksista korotetaan 33,32 prosentista 33,88 prosenttiin. Tällöin vastaavasti kuntien osuus mainituista kustannuksista alenee 66,68 prosentista 66,12 prosenttiin.

Esitys liittyy valtion vuoden 2007 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2007 alusta.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja keskeiset ehdotukset

Valtio ja kunnat osallistuvat kunnallisten palveluiden rahoitukseen kuntien valtionosuusjärjestelmän mukaisesti. Kuntien valtionosuusjärjestelmä muodostuu kolmen hallinnonalan lainsäädännön kokonaisuudesta. Sisäasiainministeriö vastaa kuntien valtionosuuslain (1147/1996) mukaisesta kuntien yleisestä valtionosuudesta, verotuloihin perustuvasta valtionosuuksien tasauksesta ja ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa oleville kunnille myönnettävästä harkinnanvaraisesta rahoitusavustuksesta. Valtionosuusjärjestelmän muut osat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain (733/1992) mukainen valtionosuus sekä opetusministeriön hallinnonalalla opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (635/1998) ja vapaasta sivistystyöstä annetun lain (632/1998) mukainen valtionrahoitus.

Valtionosuusjärjestelmän laskentaperusteiden sektorikohtaisesta eriytyneisyydestä huolimatta valtionosuusjärjestelmään perustuva valtionrahoitus on kunnille yleiskatteellista tiettyyn tarkoitukseen kohdentamatonta rahaa, jonka allokoinnista kunnan sisällä päättää kunta itse. Sektorikohtaiset valtionosuudet kytkeytyvät muutoinkin tiiviisti toisiinsa. Tämä tapahtuu erityisesti kunnan verotuloihin perustuvan valtionosuuksien tasauksen sekä valtion ja kuntien välisen kustannustenjaon tarkistusten kautta.

Esityksessä ehdotetaan tarkistettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannusten valtionosuusprosentin suuruutta. Esityksessä ehdotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannusten valtionosuutta korotettavaksi 0,56 prosenttiyksiköllä pääosin Kansallisen terveydenhuollon hankkeen sekä Sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi. Esityksessä valtionosuusprosenttia ehdotetaan korotettavaksi yhteensä nykyisestä 33,32 prosentista 33,88 prosenttiin vuonna 2007.

2. Ehdotetut muutokset

Sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain 18 §:n 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusprosenttia korotettaisiin 0,56 prosenttiyksiköllä. Esitetty korotus perustuu 1.9.2006 toteutetun toimeentulotuen asumismenojen omavastuun poistamiseen liittyvästä kompensaatiosta sekä Kansallisen terveydenhuollon hankkeen ja Sosiaalialan kehittämishankkeen tavoitteiden toteuttamisen tukemiseen. Pääosin korotus liittyy Kansallisen terveydenhuollon hankkeen tavoitteiden toteuttamiseen muun muassa yhdenmukaisin perustein suoritettavan hoidon tarpeen arviointiin ja hoitoon pääsyn turvaamiseen, erikoissairaanhoidon työnjako- ja yhteistyösuunnitelmien toimeenpanoon ja perusterveydenhuollon aseman vahvistamiseen terveydenhuollon palvelujärjestelmässä sekä tietojärjestelmien kehittämiseen. Sosiaalialan kehittämishankkeessa keskitytään vuonna 2007 hankkeen tavoitteiden mukaisten toimenpiteiden loppuunsaattamiseen, tulosten levittämiseen ja hankkeen arviointiin.

Esityksen mukaan valtionosuutta sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannuksista korotettaisiin 33,32 prosentista 33,88 prosenttiin. Tällöin vastaavasti kuntien osuus mainituista kustannuksista alenisi 66,68 prosentista 66,12 prosenttiin.

3. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannusten valtionosuuksien määrärahan mitoituksessa on lisäyksenä otettu huomioon noin 70 miljoonaa euroa lainmuutoksen johdosta. Määrärahan lisäyksestä 12,8 miljoonaa euroa liittyy toimeentulotuen asumismenojen omavastuun poistamisen kompensaatioon sekä 50 miljoonaa euroa Kansallisen terveydenhuollon hankkeen ja lähes kahdeksan miljoonaa euroa Sosiaalialan kehittämishankkeen toteuttamiseen.

4. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä.

5. Riippuvuus muista esityksistä

Esitys liittyy valtion vuoden 2007 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

6. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2007.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin. Täytäntöönpanon edellyttämänä toimenpiteenä vuoden 2007 valtionosuuden perusteet vahvistetaan syksyllä 2006 olettaen, että laki tulee voimaan vuoden 2007 alusta.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain 18 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta 3 päivänä elokuuta 1992 annetun lain (733/1992) 18 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1220/2005, seuraavasti:

18 §
Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannusten valtionosuus

Kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset jakautuvat vuonna 2007 kuntien ja valtion kesken siten, että kuntien osuus tämän lain mukaan määräytyvistä kustannuksista on 66,12 prosenttia ja valtion osuus 33,88 prosenttia.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 12 päivänä syyskuuta 2006

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Peruspalveluministeri
Liisa Hyssälä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.