Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 182/2005
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi merimieseläkelain 38 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan merimieseläkelain 38 §:n muuttamista siten, että radiosähköttäjiä edustavalla henkilöllä ei enää olisi läsnäolo- ja puheoikeutta Merimieseläkekassan hallituksen kokouksissa.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2006. Ennen lain voimaantuloa voitaisiin ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Merimieseläkelain (72/1956) 2 §:n mukaan merimieseläkelain mukaisen vakuutustoiminnan harjoittaminen kuuluu Merimieseläkekassalle. Lain 35, 35 b ja 36 – 39 §:ssä säädetään Merimieseläkekassan hallituksesta, hallituksen jäsenten kelpoisuusehdoista ja nimittämisestä sekä hallituksen tehtävistä ja toiminnasta. Merimieseläkelain 36 ja 38 §:n mukaan oikeus olla edustettuna Merimieseläkekassan hallinnossa on eri henkilöstöryhmillä, joita edustavat alan edustavimmat liitot. Vuoteen 1998 saakka radiosähköttäjien edustaja vuorotteli muiden päällystöryhmien edustajien kanssa hallituksen jäsenenä. Merimieseläkekassan hallituksen kokoonpanoa muutettiin päällystöjärjestöjen osalta siten, että vain kansipäällystöä ja konepäällystöä edustavien liittojen edustajat vuorottelevat hallituksen jäseninä. Samalla kuitenkin säilytettiin radiosähköttäjien edustajan oikeus olla läsnä ja osallistua keskusteluun.

Merimieseläkelain 38 §:n 5 momentissa säädetään muun ohella radiosähköttäjiä edustavan henkilön oikeudesta olla saapuvilla Merimieseläkekassan hallituksen kokouksessa ja osallistua siellä keskusteluun. Lainkohdan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö nimittää myös radiosähköttäjiä edustavan henkilön ja hänelle henkilökohtaisen varamiehen Merimieseläkekassan hallituksen nimittäessään.

Teknisen kehityksen vuoksi radiosähköttäjiä ei enää ole Suomen kauppamerenkulussa. Aiemmin merimieseläkelain mukaan vakuutetut radiosähköttäjät ovat joko eläkkeellä tai muissa tehtävissä. Merimieseläkelain mukaista eläkettä Merimieseläkekassasta saa 71 radiosähköttäjää. Vuodesta 2000 lukien suomalaisilla aluksilla, joilla tehtävään työhön sovelletaan merimieseläkelakia, ei ole ollut lainkaan radiosähköttäjiä. Tämän vuoksi esityksessä ehdotetaan, että radiosähköttäjiä edustavalla henkilöllä ei enää olisi oikeutta olla saapuvilla Merimieseläkekassan hallituksen kokouksessa ja osallistua siellä keskusteluun. Muutos toteutettaisiin siten, että merimieseläkelain 38 §:n 5 momentista poistettaisiin toinen, kolmas ja neljäs virke, joissa radiosähköttäjiä koskevat maininnat ovat.

2. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä virkatyönä. Valmistelun aikana on kuultu Merimieseläkekassaa.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2006.

Ennen lain voimaantuloa voitaisiin ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin. Merimieseläkekassan hallituksen nykyinen toimikausi päättyy 31 päivänä joulukuuta 2005. Sosiaali- ja terveysministeriö nimittää merimieseläkelain 36 §:n 1 momentin mukaisesti loppusyksyllä 2005 Merimieseläkekassan hallituksen 1 päivänä tammikuuta 2006 alkavaksi ja 31 päivänä joulukuuta 2009 päättyväksi toimikaudeksi. Esitetty muutos otettaisiin tässä nimityksessä huomioon siten, että radiosähköttäjien edustajaa ja hänen henkilökohtaista varamiestään ei nimitettäisi.

4. Säätämisjärjestys

Hallituksen käsityksen mukaan ehdotettu laki ei loukkaa perustuslaissa säädettyjä perusoikeuksia eikä muutenkaan ole perustuslain vastainen ja se voidaan siten käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki merimieseläkelain 38 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 26 päivänä tammikuuta 1956 annetun merimieseläkelain (72/1956) 38 §:n 5 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1174/2003, seuraavasti:

38 §

Sillä tunnustetun päällystöjärjestön erikseen valtuuttamalla henkilöllä, joka ei ole 36 §:n 1 momentin mukaan hallituksessa jäsenyysvuorossa on oikeus olla saapuvilla hallituksen kokouksessa ja osallistua siellä keskusteluun.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2006.

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 21 päivänä lokakuuta 2005

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Sosiaali- ja terveysministeri
Tuula Haatainen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.