Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 4/2004
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain 7 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi evankelis-luterilaisen kirkon eläkelakia siten, että kirkon keskusrahaston ammatillista kuntoutusta koskevaan päätökseen olisi oikeus hakea muutosta valittamalla. Kuntoutuksen sisältöä tai harkinnanvaraista kuntoutusavustusta koskevaan päätökseen ei kuitenkaan edelleenkään saisi hakea muutosta valittamalla. Ehdotus vastaa valtion eläkelakiin tehtyjä muutoksia.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain (298/1966), jäljempänä kirkon eläkelaki, 5 b §:n mukaan kirkon eläkelaissa tarkoitetulle edunsaajalle myönnetään kuntoutusetuuksia soveltuvin osin valtion eläkelain (280/1966) mukaan. Vuoden 2004 alussa voimaan tulleiden valtion eläkelain kuntoutusta koskevien muutosten tavoitteena on painottaa ammatillisen kuntoutuksen ensisijaisuutta työkyvyttömyyseläkkeeseen nähden. Toimenpiteillä pyritään osaltaan vaikuttamaan keskimääräisen eläkkeellesiirtymisiän nousemiseen. Ammatillisen kuntoutuksen painoarvon lisäämiseksi ja edunsaajan oikeusturvan vahvistamiseksi ammatillisesta kuntoutuksesta on säädetty edunsaajan oikeus, jonka saamisen edellytykset luetellaan laissa ja jota koskevaan päätökseen voi hakea muutosta.

Valtion eläkelain säännökset tulevat sovellettaviksi myös kirkon eläkelain soveltamisalaan kuuluvan henkilön ammatillisesta kuntoutuksesta päätettäessä. Valtion eläkelain 18 g §:ssä säädetään valituskiellosta, joka koskee kuntoutuksen sisällöstä ja harkinnanvaraisesta kuntoutusavustuksesta tehtyä päätöstä. Kirkkolain (1054/1993) 24 luvun 8 §:n perusteella kirkon keskusrahaston kirkon eläkelain tai evankelis-luterilaisen kirkon perhe-eläkelain (258/1970) nojalla antamaan päätökseen haetaan muutosta kirkon eläkelain 7, 7 a ja 7 b §:ssä säädetyssä järjestyksessä. Tarkoituksenmukaista on, että myös ammatillista kuntoutusta koskevaan päätökseen haetaan muutosta kirkon oman eläkelainsäädännön mukaan.

Kirkon eläkelain 7 §:n 1 momenttiin ehdotetaan muutosta, jonka mukaan ammatillista kuntoutusta koskevaan kirkon keskusrahaston päätökseen olisi oikeus hakea muutosta valittamalla. Päätöksestä, joka koskee valtion eläkelain 18 b §:n 4 momentin mukaista kuntoutuksen sisältöä tai 18 e §:n mukaista harkinnanvaraista kuntoutusavustusta, ei kuitenkaan saisi valittaa.

2. Esityksen vaikutukset

Muutettaessa valtion eläkelain kuntoutusta koskevia säännöksiä tavoitteena on ollut painottaa ammatillisen kuntoutuksen ensisijaisuutta työkyvyttömyyseläkkeeseen nähden. Pidemmällä aikavälillä ammatillisen kuntoutuksen kehittymisen ja laajentumisen on arvioitu vähentävän kirkon keskusrahaston eläkekustannuksia. Itse kuntoutukseen käytettävät kustannukset todennäköisesti kasvavat.

Ehdotuksella saatetaan voimaan ammatillista kuntoutusta koskevat muutoksenhakusäännökset kirkon eläkelainsäädännössä.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu kirkkohallituksessa ja kirkolliskokouksen talousvaliokunnassa. Kirkolliskokouksen lakivaliokunta on antanut asiasta lausunnon.

4. Voimaantulo

Valtion eläkelain ammatillista kuntoutusta koskevat muutokset ovat tulleet voimaan vuoden 2004 alussa. Tämän vuoksi kirkon eläkelain muutos ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain 7 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 20 päivänä toukokuuta 1966 annetun evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain (298/1966) 7 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1190/2003, seuraavasti:

7 §

Kirkon keskusrahaston eläkeasiassa ja ammatillista kuntoutusta koskevassa asiassa antamaan päätökseen haetaan muutosta valittamalla valtion eläkelautakuntaan. Päätökseen, jolla on kieltäydytty antamasta valtion eläkelain 22 §:ssä tarkoitettu ennakkotieto, ei saa hakea muutosta valittamalla. Kirkon keskusrahaston päätökseen, joka koskee valtion eläkelain 18 b §:n 4 momentissa tarkoitetun kuntoutuksen sisältöä tai 18 e §:ssä tarkoitettua kuntoutusavustusta, ei saa hakea muutosta valittamalla. Eläkelautakunnan päätökseen haetaan muutosta valittamalla vakuutusoikeuteen. Valitusoikeus on etuuden hakijalla tai saajalla ja eläkeasiamiehellä. Vakuutusoikeuden päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 200 .

Tätä lakia sovelletaan päätökseen, joka on annettu lain tultua voimaan.


Helsingissä 6 päivänä helmikuuta 2004

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Kulttuuriministeri
Tanja Karpela

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.