Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 51/2001
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 48 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Ehdotuksen mukaan tieliikennelain säännöstä poliisiajoneuvon vetämään saattueeseen kuuluvan ajoneuvon kuljettajan oikeudesta poiketa liikennesäännöistä muutettaisiin siten, ettei saattueajossa toimiva kuljettaja olisi velvollinen antamaan säädettyjä ääni- ja valomerkkejä. Ehdotuksen mukaan velvollisuus säädettyjen ääni- ja valomerkkien antamiseen koskisi ainoastaan hälytysajoneuvon kuljettajaa.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2001.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotettu muutos

19 päivänä tammikuuta on annettu laki tieliikennelain muuttamisesta (23/2001). Muutoksilla on määritelty ne tilanteet ja edellytykset, joiden vallitessa poliisiajoneuvon vetämään saattueeseen kuuluvan ajoneuvon kuljettajalla on oikeus poiketa liikennesäännöistä. Tieliikennelain 48 §:n 1 momentin mukaan poliisiajoneuvon vetämään saattueeseen kuuluvan ajoneuvon kuljettaja saa kiireellisessä tehtävässä tarpeellista varovaisuutta noudattaen ja säädettyjä ääni- ja valomerkkejä antaen poiketa niistä liikennesäännöistä, jotka eivät erityisesti koske häntä. Hänen on kuitenkin annettava esteetön kulku junalle ja muulle rautatiekiskoilla kulkevalle laitteelle. Laki on hyväksytty liikenne-valiokunnassa tehtyjen muutosehdotusten mukaisessa sanamuodossa. Laki tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2001.

Esityksen tarkoituksena on täsmentää 1 päivänä heinäkuuta 2001 voimaan tulevia liikennesäännöksiä siten, että vaatimus säädettyjen ääni- ja valomerkkien antamisesta koskisi saattueessa ainoastaan sitä vetävän poliisiajoneuvon kuljettajaa. Muut saattueeseen kuuluvien ajoneuvojen kuljettajat eivät antaisi säädettyjä ääni- ja valomerkkejä. Esityksen mukaan säädettyjä ääni- ja valomerkkejä antavan poliisiajoneuvon vetämään saattueeseen kuuluvan ajoneuvon kuljettajalla olisi mahdollisuus kiireellisessä tehtävässä tarpeellista varovaisuutta noudattaen poiketa niistä liikennesäännöistä, jotka eivät erityisesti koske saattuetta. Saattueen olisi kuitenkin annettava esteetön kulku junalle ja muulle rautatiekiskoilla kulkevalle laitteelle.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole taloudellisia, ympäristöllisiä, organisatorisia eikä henkilöstöpoliittisia vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä liikenne- ja viestintäministeriössä. Esityksen valmistelussa on oltu yhteydessä sisäasiainministeriön poliisiosastoon.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä heinäkuuta 2001.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki tieliikennelain 48 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 3 päivänä huhtikuuta 1981 annetun tieliikennelain (267/1981) 48 §:n 1 momentti,

sellaisena kuin se on laissa 23/2001 seuraavasti:

48 §
Poikkeussäännökset

Hälytysajoneuvon ja poliisiajoneuvon vetämään saattueeseen kuuluvan ajoneuvon kuljettaja saa kiireellisessä tehtävässä tarpeellista varovaisuutta noudattaen poiketa niistä liikennesäännöistä, jotka eivät erityisesti koske häntä. Hänen on kuitenkin annettava esteetön kulku junalle ja muulle rauta-tiekiskoilla kulkevalle laitteelle. Hälytysajoneuvon ja saattuetta vetävän poliisiajoneuvon kuljettajan on annettava säädettyjä ääni- ja valomerkkejä.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 2001.


Helsingissä 27 päivänä huhtikuuta 2001

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Liikenne- ja viestintäministeri
Olli-Pekka Heinonen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.