Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 60/2000
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 6 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annettua lakia. Konserneille annettaisiin oikeus suorittaa henkilökuljetuksensa hallinnassaan olevilla moottoriajoneuvoilla ilman liikennelupaa.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain (343/1991), jäljempänä henkilöliikennelaki, 5 §:ssä säädetään henkilöliikenteen luvanvaraisuudesta. Lain 6 §:ssä puolestaan säädetään, milloin henkilöliikennettä saa harjoittaa ilman liikennelupaa. Pykälän 1 kohdan mukaan ilman liikennelupaa saa suorittaa sairaankuljetusta valtion, kunnan, kuntayhtymän tai sairaalan hallinnassa olevalla sairasautolla. Pykälän 2 kohdassa annetaan mahdollisuus suorittaa kunnan järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluvaa henkilöiden kuljetusta tietyin rajoituksin. Pykälän 3 kohdan mukaan kuka tahansa saa kuljettaa huollettavanaan olevan henkilön kouluun, työhön, hoitolaitokseen tai vastaavaan, jos ajokorvauksena maksetaan enintään työ- tai virkaehtosopimuksen mukainen määrä.

On ilmennyt, että eräät konsernit haluavat keskittää hoitamansa konsernin sisäiset henkilökuljetukset yhteen yhtiöön. Tällöin yksi yhtiö myisi henkilökuljetuspalveluja muille konsernin yhtiöille. On tullut esiin tilanteita, joissa konsernit ovat olleet epätietoisia siitä, tarvitaanko tällaisiin kuljetuksiin liikennelupa. Vastaavat tavarakuljetukset ovat luvanvaraisesta tavaraliikenteestä tiellä annetun lain (342/1991), jäljempänä tavaraliikennelaki, mukaan sallittuja ilman liikennelupaa. Tavaraliikennelain 4 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan liikennelupaa ei tarvita suoritettaessa konsernin tai siihen verrattavan yhtymän kuljetuksia sen omalla kuljetuskalustolla.

Tarvetta keskittää konsernin sisäiset henkilökuljetukset yhteen yhtiöön on lähinnä muutamissa suurissa konserneissa. Kyse ei ole suurista automääristä eikä kaluston lisäämistarpeesta, vaan lähinnä olemassa olevan kaluston entistä tehokkaammasta käytöstä. Kuljetukset hoidettaisiin lähes poikkeuksetta henkilöautolla. Pääosin konsernien sisäiset henkilökuljetukset järjestettäisiin kuitenkin edelleen ostamalla palvelut liikenneluvan haltijoilta.

Sallimalla konsernin sisäiset henkilökuljetukset ilman liikennelupaa mahdollistetaan yritysten sisäisten henkilökuljetusten järjestäminen entistä tehokkaammin ja taloudellisemmin. Tämän vuoksi henkilöliikennelain 6 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että konsernin henkilökuljetuksia sen hallinnassa olevilla moottoriajoneuvoilla on oikeus suorittaa ilman liikennelupaa. Konsernilla tarkoitetaan osakeyhtiölain (734/1978) 1 luvun 3 §:n mukaisia yhtiöitä.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksen taloudelliset vaikutukset jäävät kokonaisuudessaan erittäin vähäisiksi. Niille konserneille, jotka hoitavat itse sisäiset henkilökuljetuksensa, koituu vähäisiä taloudellisia hyötyjä toiminnan tehostumisesta.

Esityksellä ei ole ympäristö-, organisaatio- tai henkilöstövaikutuksia eikä liioin vaikutuksia eri kansalaisryhmien asemaan.

3. Asian valmistelu

Asiasta on pyydetty lausunnot lääninhallituksilta, Suomen Taksiliitolta, Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitolta, Fortum Oyj:ltä sekä Sonera Oyj:ltä. Yhdessäkään lausunnossa ei vastusteta suunniteltua muutosta.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain 6 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 15 päivänä helmikuuta 1991 annetun lain (343/1991) 6 §, sellaisena kuin se on laissa 662/1994, seuraavasti:

6 §
Ilman liikennelupaa sallittu liikenne

Ilman liikennelupaa saa:

1) suorittaa sairaankuljetusta valtion, kunnan, kuntayhtymän tai sairaalan hallinnassa olevalla sairasautolla;

2) suorittaa kunnan järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluvaa henkilöiden kuljetusta:

a) kunnan tai kuntayhtymän hallinnassa olevalla henkilöautolla kuljetuspalvelujen saajilta perittäväksi säädettyä asiakasmaksua vastaan; tai

b) kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevan henkilön hallinnassa olevalla henkilöautolla silloin, kun kuljetus liittyy oleellisesti henkilön työtehtäviin ja ajokorvauksen määrä on työ- tai virkaehtosopimuksen mukainen;

3) kuljettaa huollettavanaan olevan henkilön kouluun, työhön, hoitolaitokseen tai vastaavaan ja takaisin, jos ajokorvauksena maksetaan enintään työ- tai virkaehtosopimuksen mukainen määrä;

4) suorittaa konsernin henkilökuljetuksia sen hallinnassa olevilla moottoriajoneuvoilla.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 2000.


Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 2000

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Liikenneministeri
Olli-Pekka Heinonen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.