Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 121/1999
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annettuun lakiin tehtäväksi tekniset muutokset, jotka aiheutuvat viittauslain nimikkeen muuttumisesta, kaavamuotojen yhdistämisestä sekä tontinosan lunastamista koskevien säännöksien siirtymisestä kiinteistönmuodostamislakiin.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2000.


1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

11 §. Vuoden 2000 alusta voimaan tulevaan maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999) ei sisälly tontin osan lunastusta koskevaa säännöstä. Kiinteistönmuodostamislain (554/1995) 62 §:n mukaan myös tontin osan lunastaminen tapahtuu kiinteistönmuodostamislain mukaisena kiinteistötoimituksena, johon toimitusmääräyksen antaa maanmittaustoimisto kiinteistönmuodostamislain säännösten mukaisesti. Tämän vuoksi kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetun lain (603/1977), jäljempänä lunastuslain, 11 §:n 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siitä poistetaan maininta määräyksen antamisesta tontinosan lunastukseen.

13 §. Pykälässä säädetään riittävästi lunastusasioihin perehtyneen toimitusinsinöörin määräämisestä lunastustoimitukseen. Uuden maankäyttö- ja rakennuslain mukaiseen asemakaava-alueeseen sisältyy nykyisen rakennuslain (370/1958) mukainen rakennuskaava-alue. Tämän vuoksi lunastuslain 13 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että siitä poistetaan maininta rakennuskaava-alueesta. Jos toimitus tapahtuu kokonaan kunnan asemakaava-alueella, lukuun ottamatta maankäyttö- ja rakennuslain 10 luvussa tarkoitettua ranta-asemakaava-aluetta, eikä asian- omainen kunta ole lunastustoimituksessa asianosaisena, toimitusinsinööriksi voitaisiin kunnan suostumuksella määrätä kiinteistöinsinööri, jolla on vastaava perehtyneisyys lunastusasioihin.

23 §. Voimassa olevan pykälän 1 momentissa viitataan rakennuslakiin. Momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä viitataan maankäyttö- ja rakennuslakiin.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole taloudellisia eikä organisaatio- ja henkilöstövaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä. Esitysehdotuksesta on pyydetty lausunto oikeusministeriöltä, ympäristöministeriöltä ja maanmittauslaitokselta sekä Suomen Kuntaliitolta.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2000.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnalle hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta 29 päivänä heinäkuuta 1977 annetun lain (603/1977) 11 §:n 2 momentti, 13 § ja 23 §:n 1 momentti,

sellaisina kuin niistä ovat 11 §:n 2 momentti laissa 476/1996 ja 13 § laissa 709/1993, seuraavasti:

11 §

Määräyksen 5 §:n 3 momentissa tarkoitetun lunastuksen sekä sellaisen muun lunastuksen toimeenpanosta, johon hakijalla on oikeus ilman lunastuslupaa, maanmittaustoimisto antaa hakemuksesta.

13 §

Toimitusinsinööriksi maanmittaustoimiston on määrättävä sellainen maanmittaustoimituksia suorittava toimitusinsinööri, jolla on riittävä perehtyneisyys lunastusasioihin. Jos toimitus tapahtuu kokonaan kunnan asemakaava-alueella, lukuun ottamatta maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 10 luvussa tarkoitettua ranta-asemakaava-aluetta, eikä asianomainen kunta ole lunastustoimituksessa asianosaisena, toimitusinsinööriksi voidaan kunnan suostumuksella määrätä kiinteistöinsinööri, jolla on vastaava perehtyneisyys lunastusasioihin.

23 §

Kun lunastus pannaan toimeen siten, että tilusten pirstoutumisen vuoksi tai muusta sellaisesta syystä kiinteistön tai sen osan käyttämiselle aiheutuu huomattavaa haittaa, voidaan, jos haitan poistaminen tai sen olennainen vähentäminen on siten sopivasti aikaansaatavissa tuottamatta muille sanottavaa haittaa tai vahinkoa ja vaikeuttamatta maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettujen kaavojen toteuttamista tai laatimista, kiinteistöjen kesken toimittaa tilusten vaihtoa. Lisäksi voidaan, jos erityistä syytä siihen on, rahana suoritettavaa täyttä korvausta vastaan siirtää edellä tarkoitettuun kiinteistöön vastikemaaksi tiluksia muusta kiinteistöstä. Jos vaihdettavien alueiden jyvitysarvot eivät vastaa toisiaan, korvataan niiden ero rahalla.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta .


Helsingissä 22 päivänä lokakuuta 1999

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Maa- ja metsätalousministeri
Kalevi Hemilä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.