Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 263/1998
Hallituksen esitys Eduskunnalle velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain 4 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain 4 §:n 1 momenttia (laissa 795/1998) siten, että ulosmittauksessa lainkohdan mukainen etuoikeus olisi ennen ulosmittauksen toimittamista erääntyneeseen elatusapuun perustuvilla saatavilla. Muutoksella lainkohta saatettaisiin tältä osin sisällöltään sellaiseksi kuin se oli velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain 4 §:n 1 momentissa laissa 674/1998.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 1999.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain 4 §:n 1 momenttia ehdotettiin lapsen elatusavun perintää koskevan lainsäädännön uudistamista koskeneessa hallituksen esityksessä (HE 128/1997 vp) muutettavaksi siten, että ulosmittauksessa säännöksen tarkoittama etuoikeus olisi ennen ulosmittauksen toimittamista erääntyneeseen elatusapuun perustuvilla saatavilla. Laki säädettiin tässä muodossa. Laki (674/1998) tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1999.

Lain 4 §:n 1 momenttia ehdotettiin sittemmin muutettavaksi myös hallituksen esityksessä yrityksen saneerauksesta annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 68/1998 vp). Myös tämä laki (795/1998), jolla on muutettu velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain 4 §:n 1 momenttia sellaisena kuin se on laissa 674/1998, tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1999. Viimeksi mainitussa hallituksen esityksessä ei ole ollut tarkoituksena muuttaa elatusavun etuoikeutta ulosmittauksessa koskevia säännöksiä. Lain 4 §:n 1 momentin sanamuoto on kuitenkin teknisen virheen vuoksi saanut säännöstä uudelleen muutettaessa myös elatusavun etuoikeutta ulosmittauksessa koskevalta osalta sellaisen sisällön, joka sillä oli ennen säännöksen muuttamista lailla 674/1998.

Sanotuista syistä ehdotetaan, että lain 4 §:n 1 momenttia muutettaisiin siten, että säännös ulosmittauksen osalta palautettaisiin siihen muotoon kuin se oli laissa 674/1998.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Esityksen tarkoituksena on teknisen virheen korjaaminen eikä sillä ole taloudellisia vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä oikeusministeriössä.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 1999.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain 4 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan velkojien maksunsaantijärjestyksestä 30 päivänä joulukuuta 1992 annetun lain (1578/1992) 4 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 795/1998, seuraavasti:

4 §
Elatusavun etuoikeus

Jos velallinen on tuomiolla velvoitettu tai sosiaalihuoltolain (710/1982) 6 §:ssä tarkoitetun kunnan määräämän monijäsenisen toimielimen vahvistamalla sopimuksella sitoutunut määräajoin suorittamaan lapselleen elatusapua, suoritetaan konkurssin alkaessa erääntynyt sekä konkurssin alkamisen ja konkurssituomion välisenä aikana erääntynyt elatusapusaatava ja elatusturvalakiin (671/1998) perustuva kunnan takautumissaatava 3 ja 3 a §:ssä tarkoitettujen saatavien jälkeen. Ulosmittauksessa vastaava etuoikeus on ennen ulosmittauksen toimittamista erääntyneeseen elatusapuun perustuvilla saatavilla. Kertyneen suorituksen jakamisesta elatusapuun oikeutetun lapsen saatavan ja kunnan takautumissaatavan kesken on voimassa, mitä elatusturvalaissa säädetään.



Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1999.


Helsingissä 27 päivänä marraskuuta 1998

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Oikeusministeri
Jussi Järventaus

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.