Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 7/1998
Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi siemenkauppalain 2 §:n ja taimiaineistolain 2 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi siemenkauppalakia ja taimiaineistolakia. Ruokasipulin lisäysaineiston tuottamista ja markkinoimista koskevat säännökset siirretään siemenkauppalaista taimiaineistolakiin.

Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun ne on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

1.1. Lainsäädäntö

Siemenkauppalaki (233/1993) koskee pelto- ja puutarhakasvien kylvösiementen tuotantoa, markkinointia, maahantuontia ja maastavientiä sekä viljelysopimukseen perustuvaa kylvösiemenen luovuttamista. Kylvösiemenellä tarkoitetaan kylvettäväksi tarkoitettuja siemeniä, siemenperunoita ja ruokasipulin istukkaita.

Maa- ja metsätalousministeriö on vuonna 1995 antanut päätöksen ruokasipulin istukkaiden tuottamisesta ja markkinoimisesta (maa- ja metsätalousministeriön määräyskokoelman numero 36/1995). Komissio on esittänyt 24 päivänä huhtikuuta 1997 päivätyllä kirjeellään virallisen huomautuksen Suomelle siitä, että ruokasipulin istukkaiden markkinointia koskevat säännökset on annettu ilman, että siitä on tehty teknisiä standardeja ja määräyksiä koskevien tietojen toimittamisessa noudatettavasta menettelystä annetun neuvoston direktiivin 83/189/ETY säännösten edellyttämää notifiointia. Huomautuksen johdosta maa- ja metsätalousministeriö on kumonnut 30 päivänä toukokuuta 1997 päätöksen ruokasipulin istukkaiden tuottamisesta ja markkinoimisesta.

Taimiaineistolaki (1205/1994) koskee puutarhakasvien taimiaineiston tuotantoa, maahantuontia ja markkinointia. Puutarhakasvien taimiaineistolla tarkoitetaan hedelmäpuiden ja marja-, koriste- ja vihanneskasvien taimia ja muuta lisäysaineistoa, ei kuitenkaan ruokasipulin istukkaita eikä vihanneskasvien siemeniä.

1.2. Euroopan yhteisön direktiivit

Ruokasipulin tuotantoa ja markkinointia koskevat säännökset sisältyvät vihannesten lisäys- ja taimiaineiston, lukuun ottamatta siemeniä, pitämisestä kaupan annetun neuvoston direktiivin 92/33/ETY soveltamisalaan. Direktiivissä on yleiset ja yksityiskohtaiset säännökset taimiaineistojen tuottamisesta ja markkinoimisesta. Niitä on sovellettava myös ruokasipulin istukkaiden tuottamiseen ja markkinoimiseen. Kylvösiemenen markkinoinnista annetut direktiivit eivät koske ruokasipulin istukkaita.

1.3. Ehdotetut muutokset

Siemenkauppalain soveltamisalaa ehdotetaan rajoitettavaksi yhteisön lainsäädännön mukaiseksi niin, että siitä poistetaan ruokasipulin istukkaat ja että taimiaineistolain soveltamisalaa vastaavasti laajennetaan niin, että ruokasipulin istukkaat lisätään siihen.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole merkittäviä ruokasipulin istukkaiden tuottamista ja markkinointia eikä niiden valvontaa koskevia vaikutuksia.

Ruokasipulin tuotannon keskeiset vaatimukset koskevat lisäysaineiston terveyttä ja sitä, että lisäysaineisto on lajikkeeltaan oikein nimettyä. Taimiaineistolain mukaan lisäysaineistoa saa tuottaa vain tuotantonsa laadunvarmentamisen järjestänyt valvontaviranomaisen hyväksymä toiminnanharjoittaja.

Esityksellä ei ole henkilöstö- tai organisaatiovaikutuksia, koska sekä siemenkauppalain että taimiaineistolain toimeenpano ja noudattamisen valvonta kuuluvat saman viranomaisen, kasvintuotannon tarkastuskeskuksen, tehtäviin.

Suomessa istukkaita tuottaa alle 10 tuottajaa vuosittain noin 9 hehtaarin alalla. Pääosa tuotannosta on Ahvenanmaalla, Hämeessä ja Uudellamaalla. Istukkaita tuodaan maahan, pääasiassa Hollannista, vuosittain noin miljoona kiloa. Ahvenanmaalla on itsehallintolainsäädäntöönsä perustuva oma siemenkauppa- ja taimiaineistolainsäädäntönsä.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu maa- ja metsätalousministeriössä virkatyönä.

4. Voimaantulo

Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun ne on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäviksi seuraavat lakiehdotukset:

1.

Laki siemenkauppalain 2 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 26 päivänä helmikuuta 1993 annetun siemenkauppalain (233/1993) 2 §:n 2 momentti seuraavasti:

2 §
Soveltamisala

Kylvösiemenellä tarkoitetaan kylvettäväksi tarkoitettuja siemeniä ja siemenperunoita.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1998.


2.

Laki taimiaineistolain 2 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 16 päivänä joulukuuta 1994 annetun taimiaineistolain (1205/1994) 2 §:n 1 kohta seuraavasti:

2 §
Määritelmät

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) puutarhakasvien taimiaineistolla hedelmäpuiden ja marja-, koriste- ja vihanneskasvien taimia ja muuta lisäysaineistoa, ei kuitenkaan vihanneskasvien siemeniä; sekä



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1998.


Helsingissä 27 päivänä helmikuuta 1998

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Maa- ja metsätalousministeri
Kalevi Hemilä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.