Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 193/1997
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Postipankki Oy:stä annetun lain 3 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Postipankki Oy:stä annettua lakia siten, että pankin osakkeiden luovutus perustettavalle uudelle osakeyhtiölle voidaan toteuttaa. Lakiehdotuksen mukaan Postipankki Oy:n osake-enemmistön tulee olla joko välittömästi valtion tai valtioenemmistöisen osakeyhtiön omistuksessa.

Esitys liittyy valtion vuoden 1997 lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Voimassa olevan Postipankki Oy:stä annetun lain (972/1987) 3 §:n mukaan Postipankki Oy:n, jäljempänä Postipankki, osakekannasta on valtion omistuksessa ja hallinnassa oltava määrä, joka on vähintään 51 prosenttia pankin kaikista osakkeista ja kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. Valtion määräämisvaltaa Postipankissa on perusteltu sillä, että osakeyhtiömuotoisen Postipankin omaisuus pääosin muodostuu valtion erillishallintoon kuuluneen liikelaitosmuotoisen Postipankin omaisuudesta ja että Postipankki hoitaa valtion koti- ja ulkomaisen maksuliikkeen. Voimassa oleva laki sallii omistuspohjan laajentamisen aina 49 prosentin puitteissa.

Ehdotetulla muutoksella valtion enemmistöomistus ja -hallinta voisivat toteutua myös sellaisen osakeyhtiön kautta, jossa valtiolla on välittömään osakeomistukseen perustuva määräysvalta. Muutoksella mahdollistettaisiin niin sanottu holdingyhtiömalli, jossa valtion enemmistöomistuksessa olevan omistusyhteisön alaisuuteen voitaisiin tytäryhtiöiksi siirtää Postipankin lisäksi Suomen Vientiluotto Oy, jäljempänä Suomen Vientiluotto, sekä suunnitelman mukaan erillinen investointipankki, jonka rungon tulisi muodostamaan Postipankista siirrettävät investointipankkitoiminnot.

Holdingyhtiömalli tarjoaisi valtiovarainministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön selvityksen mukaan parhaat mahdollisuudet Postipankin ja Suomen Vientiluoton yhteistyön kehittämiselle ja valtion omistaja-arvojen parantamiselle. Järjestely vahvistaisi Postipankin ja Suomen Vientiluoton toimintaedellytyksiä niiden liiketoiminnan ydinalueilla, purkaisi yhtiöiden toiminnallisia päällekkäisyyksiä ja parantaisi niiden liiketoiminnan kustannustehokkuutta. Siten voitaisiin kehittää yhtiöiden arvoa omistajalle ja luoda hyvä pohja jatkotoimenpiteille uuden konsernin kilpalukyvyn kehittämiseksi esimerkiksi mahdollisia omistuspohjan laajennustoimenpiteitä ajatellen. Uudelleen järjestelyjen avulla voitaisiin vahvistaa Postipankin ja Suomen Vientiluoton mahdollisuuksia toimia koko maassa tarjoamalla vahvasti uuteen teknologiaan nojaavaa asiakaspalvelua vähittäispankkitoiminnassa, yhdistämällä kahden vahvan suuryritysrahoittajan voimavarat sekä lisäämällä hallitusti niiden riskinottokykyä. Kokonaisvastuu konsernin liiketoiminnasta ja sen johtamisesta olisi holdingyhtiönä toimivalla emoyhtiöllä, johon keskitettäisiin konsernijohto ja sen kannalta tarpeelliset tukitoiminnot.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Holdingyhtiö perustettaisiin 30 miljoonan markan osakepääomalla, joka vastaa luottolaitoslaitostoiminnasta annetun lain (1607/1993) 13 §:n mukaista, perustettavan luottolaitoksen osakepääoman vähimmäismäärää. Perustamispääomaa varten varattaisiin määräraha valtion vuoden 1997 lisätalousarvioon.

Järjestelyllä syntyy säästöjä, koska yhtiöiden toiminnan uudelleen järjestelyllä on tarkoitus saavuttaa merkittäviäkin synergiahyötyjä keskinäisen kilpailun ja päällekäisten toimintojen loputtua.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä valtiovarainministeriössä yhteistyössä kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa.

4. Muita esitykseen vaikuttavia seikkoja

Esitys liittyy valtion vuoden 1997 lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

5. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki Postipankki Oy:stä annetun lain 3 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan Postipankki Oy:stä 11 päivänä joulukuuta 1987 annetun lain (972/1987) 3 § seuraavasti:

3 §

Postipankki Oy:n osakekannasta on valtion tai sellaisen osakeyhtiön, jossa valtiolla on välittömään osakeomistukseen perustuva määräysvalta, omistuksessa ja hallinnassa oltava määrä, joka on vähintään 51 prosent- tia pankin kaikista osakkeista ja kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 24 päivänä lokakuuta 1997

Tasavallan presidentti
MARTTI AHTISAARI

Valtiovarainministeri
Sauli Niinistö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.