Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 113/1996
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräistä vesitilusjärjestelyistä annetun lain 7 a ja 8 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia eräistä vesitilusjärjestelyistä annettuun lakiin vuoden 1997 alusta voimaan tulevan kiinteistönmuodostamislain johdosta. Tarkistukset koskisivat yhteisalueosuuden määräytymisperustetta lu- nastettaessa vesialuetta tilojen yhteiseksi alueeksi ja kiinteistön muodostamista lunastettaessa kunnalle aluetta vesitilusjärjestelyn yhteydessä.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 1997 alusta.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Eräistä vesitilusjärjestelyistä annetun lain 7 a §:n 2 momentin (931/93) mukaan jos vain vesialuetta omistamattoman kylän tilat ovat kalastaneet määrätyllä vesialueella, lunastetaan tällainen vesialue niiden kylään kuuluvien tilojen yhteiseksi, joiden omistajat lunastamista vaativat. Sanotun momentin mukaan lunastettuun alueeseen tilat saavat osuutta manttaalinsa mukaan, jolleivät tilojen omistajat toisin sovi.

Vuoden 1997 alusta voimaan tulevan kiinteistönmuodostamislain (554/95) mukaan uusille muodostettaville tiloille ei enää määrätä manttaalia. Tämän vuoksi pykälän 2 momentista ehdotetaan poistettavaksi maininta manttaalista ja sen sijaan säädettäväksi, että lunastettuun alueeseen tilat saavat osuutta maapinta-alojensa suhteessa, jolleivät tilojen omistajat toisin sovi. Tämä osuuden määräytymisperuste olisi yhdenmukainen kiinteistönmuodostamislain 150 §:n 2 momentissa olevan osuuden määräytymisperusteen kanssa.

Lain 8 §:n 2 momenttiin ehdotetaan teknisenä korjauksena tehtäväksi muutos niin, että kaavoitusalueiden jakolain (101/60) 76 §:n asemesta siinä viitataan kiinteistönmuodostamislain 45 §:ään, jossa säädetään yleisen alueen mittauksesta.

2. Esityksen vaikutukset

Esitykseen sisältyvät ehdotukset ovat luonteeltaan lainsäädäntöä selkeyttäviä. Esityksellä ei ole muita vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä. Valmistelutyön aikana on kuultu maanmittauslaitoksen edustajia.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 1997.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki eräistä vesitilusjärjestelyistä annetun lain 7 a ja 8 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan eräistä vesitilusjärjestelyistä 11 päivänä tammikuuta 1980 annetun lain (31/80) 7 a §:n 2 momentti ja 8 §:n 2 momentti,

näistä 7 a §:n 2 momentti sellaisena kuin se on 5 päivänä marraskuuta 1993 annetussa laissa (931/93), seuraavasti:

7 a §

Jos vain vesialuetta omistamattoman kylän tilat ovat kalastaneet määrätyllä vesialueella, lunastetaan tällainen vesialue niiden kylään kuuluvien tilojen yhteiseksi, joiden omistajat lunastamista vaativat. Lunastettuun alueeseen tilat saavat osuutta maapinta-alojensa suhteessa, jolleivät tilojen omistajat toisin sovi.


8 §

Poiketen siitä, mitä edellä säädetään, voidaan tässä laissa tarkoitettua vesijättöä ja vesialuetta lunastaa vesitilusjärjestelyissä kunnalle, jos kunnalla rakennuslain (370/58) nojalla on alueeseen ilman erityistä lupaa lunastusoikeus tai jos kunta on saanut rakennuslaissa tarkoitetun luvan alueen lunastamiseen. Kunnalle lunastettu alue on muodostettava tilaksi, jollei alueella ole suoritettu kiinteistönmuodostamislain (554/95) 45 §:ssä tarkoitettua yleisen alueen mittausta.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Jos lain voimaan tullessa keskeneräisenä olevassa toimituksessa on jo tehty 7 a §:n 2 momentissa tarkoitettu päätös osuuksien määräytymisperusteesta, noudatetaan toimituksessa osuuden määräytymisperusteen osalta, mitä siitä tämän lain voimaan tullessa on säädetty.


Helsingissä 13 päivänä syyskuuta 1996

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Maa- ja metsätalousministeri
Kalevi Hemilä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.