Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 112/1996
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen muodostumisesta säädettäisiin asetuksella. Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäviksi säännökset siitä, että asianomainen maanmittaustoimisto päättäisi kyläjaotuksen, sekä rekisterikylän ja rekisteriyksikön nimen muuttamisesta.

Laissa ehdotetaan myös säädettäväksi, että maanmittauslaitoksen keskushallinto antaisi määräyksiä ja ohjeita kiinteistörekisterin ja rekisterikartan pitämisessä noudatettavasta menettelystä

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 1997.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Voimassa olevassa kiinteistörekisterilain 3 §:ssä (504/91) säädetään hyvin yksityiskohtaisesti kiinteistöjen ja muiden rekisteriyksiköiden merkitsemisestä kiinteistörekisteriin ja siihen liittyvästä rekisteriyksiköiden ryhmittelystä kylittäin ja kaupunginosan tai kunnanosan mukaan. Säännös on osittain vanhentunut ja liian ahdas. Kun tällaisten teknisten kiinteistörekisterin pitämistä koskevien asioiden sääntely lain tasolla on tarpeetonta, pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, ettei laissa enää säädettäisi rekisteriyksiköiden ryhmittelystä kiinteistörekisterissä. Ehdotuksen mukaan lain tasolla säädettäisiin ainoastaan siitä, että kiinteistöistä ja muista rekisteriyksiköistä pidettäisiin kiinteistörekisteriä kunnittain kuten nykyisinkin. Tarkemmat säännökset kiinteistörekisterin pitämisessä noudatettavasta jaottelusta annettaisiin asetuksella.

Pykälän 2 momenttiin ehdotetaan otettavaksi uusi säännös, jonka mukaan kyläjaotuksen ja rekisterikylän sekä rekisteriyksikön nimen muuttamisesta päättäisi asianomainen maanmittaustoimisto. Aikaisemmin näistä asioista on säädetty jakolaissa (604/51), joka on kumottu 1 päivänä tammikuuta 1997 voimaan tulevalla kiinteistönmuodostamislailla (554/95). Kyläjaotuksen ja rekisterikylän nimi muutettaisiin kunnan hakemuksesta tai maanmittaustoimiston omasta aloitteesta. Rekisteriyksikön nimi muutettaisiin rekisteriyksikön omistajan hakemuksesta.

Lain 4 §:n 1 momentin mukaan kullekin rekisteriyksikölle annetaan kiinteistötunnus, jonka muodostavat kunnan ja lain 3 §:n 2 momentissa tarkoitetun ryhmän sekä rekisteriyksikön tunnukset. Pykälän 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä säädettäisiin velvoite antaa kullekin rekisteriyksikölle toisistaan poikkeava kiinteistötunnus. Sen sijaan kiinteistötunnuksen muodostumisesta ehdotetaan säädettäväksi asetuksella. Samalla pykälän 2 momentin säännöstä ehdotetaan tarkennettavaksi kiinteistötunnuksen muuttamista koskevan päätöksen tiedottamisen osalta.

Lain 15 §:n mukaan lain täytäntöönpanoa valvoo maanmittaushallitus. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä valtuutettaisiin maanmittauslaitoksen keskushallinto antamaan tarvittaessa määräyksiä ja ohjeita kiinteistörekisterin ja rekisterikartan pitämisessä noudatettavasta menettelystä.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole taloudellisia tai organisatorisia vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä. Valmistelutyön aikana on kuultu maanmittauslaitoksen, Suomen kuntaliiton ja kiinteistöinsinöörien edustajia.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 1997.

Lisäksi ehdotetaan, että ennen lain voimaantuloa voitaisiin ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki kiinteistörekisterilain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 16 päivänä toukokuuta 1985 annetun kiinteistörekisterilain (392/85) 3, 4 ja 15 §, näistä 3 § sellaisena kuin se on osittain muutettuna 8 päivänä maaliskuuta 1991 annetulla lailla (504/91), seuraavasti:

3 §

Kiinteistöistä ja muista rekisteriyksiköistä pidetään kiinteistörekisteriä kunnittain.

Maanmittaustoimisto päättää kunnan hakemuksesta tai omasta aloitteestaan kyläjaotuksen ja rekisterikylän nimen muuttamisesta, sekä rekisteriyksikön omistajan hakemuksesta rekisteriyksikön nimen muuttamisesta.

4 §

Kullakin rekisteriyksiköllä tulee olla toisistaan poikkeava kiinteistötunnus. Kiinteistötunnuksen muodostumisesta säädetään asetuksella.

Kiinteistötunnuksen antaa ja muuttaa kiinteistörekisterin pitäjä. Sellainen kiinteistötunnuksen muuttamista koskeva päätös, johon sisältyy rekisteriyksikön ryhmä- tai yksikkönumeron muutos, on annettava tiedoksi asianomaisen rekisteriyksikön omistajalle tai haltijalle. Jos rekisteriyksikön omistavat useat yhdessä tai jos ryhmä- tai yksikkönumeron muuttaminen koskee kiinteistöjen yhteistä aluetta, voidaan tieto antaa jollekin rekisteriyksikön omistajista tai haltijoista taikka yhteisen alueen osakkaista.

15 §

Maanmittauslaitoksen keskushallinto antaa tarvittaessa määräyksiä ja ohjeita kiinteistörekisterin ja kiinteistörekisterikartan pitämisessä noudatettavasta menettelystä.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 13 päivänä syyskuuta 1996

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Maa- ja metsätalousministeri
Kalevi Hemilä

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.