Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 74/1996
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sotilastapaturmalain 6 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilastapaturmalakia. Voimassa olevan sotilastapaturmalain perusteella moottoriajoneuvon kuljettajalle tai omistajalle ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutunut henkilövahinko jää valtion vahingoksi sen sijaan, että se korvattaisiin ajoneuvon liikennevakuutuksesta. Ehdotus mahdollistaisi sen, että valtion varoista maksettu korvaus voitaisiin periä ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Sotilastapaturmalaki (1211/90) tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 1991. Lain mukaisesti sotilastapaturmasta tai palvelussairaudesta vahingoittuneelle tai sairastuneelle ja hänen omaiselleen maksetaan korvausta valtion varoista. Lain 2 §:ssä määritellään sotilastapaturmaksi muun ohella vapaa-aikaan ja lomiin välittömästi liittyvillä matkoilla vamman tai sairauden aiheuttanut tapaturma.

Sotilastapaturmalain 5 §:n mukaan muun ohella korvauksen hakemisesta, korvausvelvollisuudesta, korvauksesta ja takautumisoikeudesta on, jollei tästä laista muuta seuraa, soveltuvin osin voimassa, mitä tapaturmavakuutuslaissa (608/48) säädetään. Lain 6 §:n mukaan muussa laissa säädettyä korvausta määrättäessä sotilastapaturmalain mukaiset etuudet otetaan huomioon samalla tavoin kuin tapaturmavakuutuslain mukaiset etuudet.

Tapaturmavakuutuslain 61 §:n mukaisesti sillä, joka on saanut tämän lain mukaan korvausta, on oikeus muun lain nojalla saada korvausta sen tuottajalta tai muulta korvausvelvolliselta. Vakuutuslaitoksella, joka on joutunut tämän lain mukaisesti korvaamaan vahingon, on oikeus saada suorittamansa määrä takaisin edellä mainitulta korvausvelvolliselta.

Liikennevakuutuslain 6 §:n 4 momentin (310/64) mukaan korvataan ajoneuvon omistajan tai kuljettajan omistamansa tai kuljettamansa ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuneesta henkilövahingosta liikennevakuutuslain nojalla vain se osa, jota ei korvata tapaturmavakuutuslain mukaan. Sotilastapaturman yhteydessä korvausvelvollisuutta on tulkittu siten, että tapaturmavirastolla ei ole takautumisoikeutta liikennevahingon yhteydessä maksamaansa korvaukseen liikennevakuutuslain 6 §:n 4 momentin rajoittaessa liikennevakuutuksesta maksettavan korvauksen vain tapaturmalain mukaisen korvauksen ylittävään osuuteen.

Sotilastapaturmalaki säädettiin aikanaan sotilastapaturmien korvaustoimikunnan mietinnön (komiteanmietintö 1989:12) pohjalta. Toimikunnan tehtävänä oli selvittää ja tehdä ehdotukset pääosin sotilasvammalain (404/48) nojalla järjestetyn puolustusvoimien henkilökunnan, asevelvollisten ja YK:n suomalaisissa valvontajoukoissa palvelevien korvausturvan järjestämisestä palveluksessa sattuneen kuoleman, tapaturman tai sairastumisen johdosta.

Sotilastapaturmien korvaustoimikunnan mietinnössä todettiin, että varusmiesten vapaa-ajan ja lomien lisääntyminen aiheuttavat erityistarpeen säännellä myös vapaa-aikana ja tavanomaisilla lomilla tapahtuvat vahingoittumiset ja laajentaa tapaturmasuojaa tältä osin. Lomilla tapahtuvia liikennevahinkoja pidettiin mietinnössä merkittävänä yksittäisenä vahinkoryhmänä ottaen huomioon niissä usein aiheutuvat vakavat vammat.

Liikennevahingon korvaus oli mietinnön mukaisesti tarkoitus suorittaa sotilastapaturmalain mukaan, mutta maksetut korvaukset olisi ollut saatava periä siltä vakuutuslaitokselta, jossa moottoriajoneuvo oli vakuutettu. Tämä järjestely olisi osaltaan vähentänyt lomalla tapahtuneista sotilastapaturmista valtiolle aiheutuvia kustannuksia, mitä pidettiin toimikunnassa ylipäätään edellytyksenä vapaa-aikana ja lomilla tapahtuvien vahingoittumisten korvaamiselle sotilastapaturmalain mukaan. Toimikunta ehdotti lakiin tämän mahdollistavaa säännöstä. Säännöstä on kuitenkin tulkittu toisin kuin toimikunta tarkoitti.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sotilastapaturmalain 6 §:ää siten, että muussa laissa säädettyä korvausta määrättäessä sotilastapaturmalain mukaiset etuudet otetaan huomioon samalla tavoin kuin tapaturmavakuutuslain mukaiset etuudet, poislukien liikennevakuutuslain 6 §:n 4 momentissa tarkoitettu korvausten yhteensovittaminen. Tällöin tapaturmavirastolla olisi maksamansa korvauksen osalta alunperin lain tarkoituksena ollut takautumisoikeus ajoneuvon liikennevakuutuksesta.

Säännöstä sovellettaisiin vammoihin ja sairauksiin, jotka ilmenevät lain tultua voimaan.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Sotilastapaturmalain liikennevahinkoa koskevan korvauksen periminen ajoneuvon liikennevakuutuksesta vähentäisi valtion menoja välittömästi vuositasolla arviolta 0,5 miljoonaa markkaa. Aiheutuva menojen vähentyminen riippuisi kuitenkin paljolti liikenneonnettomuuksien määrästä kunakin vuonna. Lisäksi kasvavien kokonaiskustannusten vähentymiseen vaikuttaisi muun ohella myöhemmän eläkkeen, kuntoutuksen ja sairaanhoidon korvaaminen liikennevakuutuksesta.

3. Asian valmistelu

Esityksestä on pyydetty lausunto pääesikunnalta, tapaturmavirastolta ja liikennevakuutuskeskukselta. Liikennevakuutuskeskusta lukuun ottamatta lausunnonantajat suhtautuivat esitykseen myönteisesti.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki sotilastapaturmalain 6 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 21 päivänä joulukuuta 1990 annetun sotilastapaturmalain (1211/90) 6 § seuraavasti:

6 §
Muun lain mukainen korvaus

Muussa laissa säädettyä korvausta määrättäessä tämän lain mukaiset etuudet otetaan huomioon samalla tavoin kuin tapaturmavakuutuslain mukaiset etuudet. Tällöin ei kuitenkaan sovelleta, mitä liikennevakuutuslain 6 §:n 4 momentissa säädetään tapaturmava- kuutuslain mukaisen korvauksen huomioon ottamisesta korvattaessa henkilövahinkoa liikennevakuutuksesta.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Tätä lakia sovelletaan vammoihin ja sairauksiin, jotka ilmenevät lain tultua voimaan.


Helsingissä 10 päivänä toukokuuta 1996

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Ministeri
Terttu Huttu-Juntunen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.