Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 65/1996
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistuesta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistuesta annettua lakia muutettavaksi siten, että maatalousyrittäjien eläkelaitoksen tulisi ilmoittaa kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistukea saaneista viljelijöistä asian-omaiselle maaseutuelinkeinopiirille ja omenanviljelyn lopettamistukea saaneista viljelijöistä lisäksi kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi valvontaa koskeva säännös. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistuesta annettu laki (1297/94) tuli voimaan 1 päivänä tammikuuta 1995. Lain nojalla voidaan myöntää lopettamistukea laissa tarkemmin säädetyin perustein viljelijöille, jotka vuosina 1995 -1998 luopuvat kasvihuonetuotannosta tai omenanviljelystä. Lain täytäntöönpanosta huolehtii maatalousyrittäjien eläkelaitos ja lopettamistuen toimeenpanoa valvoo ylimpänä viranomaisena maa- ja metsätalousministeriö. Tarkemmat säännökset lain täytäntöönpanosta on 1 päivänä tammikuuta 1995 voimaan tulleessa kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistuesta annetussa asetuksessa (1586/94).

Maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain (1059/94) mukaisesti puutarhataloudelle voidaan myöntää siirtymäkauden tukea, pohjoista tukea ja kansallista erityistukea. Tukimuotoja puutarhatalouden osalta ovat muun muassa kasvihuonetuotannon tuki, avomaan puutarhatuotannon tuki ja puutarhatuotannon varastointituki. Tukimuodoista on määrätty tarkemmin valtioneuvoston päätöksillä (1258/94 muut. 412/95, 1096/95 ja 1434/95) ja (413/95 muut. 1435/95). Tukien ehdoissa todetaan muun muassa, että tukea ei makseta siltä osin kuin tuotannosta maksetaan lopettamistukea. Kasvihuonetuotannon tukea ja puutarhatuotannon varastointitukea haetaan maaseutuelinkeinopiiriltä. Avomaan puutarhatuotannon tukea haetaan kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta.

Kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistuesta annetussa laissa ei ole säännöstä maatalousyrittäjien eläkelaitoksen velvollisuudesta ilmoittaa myönnetyistä lopettamistuista maaseutuelinkeinopiireille tai kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Tämä saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa samalle viljelijälle maksetaan sekä lopettamistukea että edellä mainittua muuta tukea.

Tämän vuoksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös maatalousyrittäjien eläkelaitoksen velvollisuudesta ilmoittaa myönnetyistä lopettamistuista. Ilmoitus sisältäisi tiedot viljelijältä tuotannosta poistuvan alueen pinta-alasta ja tuotannon lopettamisajankohdasta. Säännös ehdotetaan otettavaksi lakiin lisättävään 4 a §:ään. Viljelijöitä koskevien tietojen luovuttamisesta on säädettävä laissa, jotta maatalousyrittäjien eläkelaitos voi luovuttaa tietoja maaseutuelinkeinoviranomaisille. Tietojen käsittelyssä on noudatettava yleisten asiakirjain julkisuudesta annettua lakia (83/51).

Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi 11 a §, joka sisältää lain noudattamisen valvontaan oikeuttavan säännöksen. Valvontaa suorittaisivat kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiset, maaseutuelinkeinopiirit, maa- ja metsätalousministeriö sekä maatalousyrittäjien eläkelaitos. Maaseutuelinkeinoviranomaiset saavat myös muita maatalouden hallintoon kuuluvia tehtäviä suorittaessaan tietoa tässä laissa tarkoitettujen yritysten olosuhteista. Sama koskee eläkelaitosta sen suorittaessa eläkelaitoksen toimivaltaan kuuluvia tehtäviä. Lopettamistukea saaneilla yrittäjillä ja viljelijöillä olisi velvollisuus pyynnöstä antaa tarvittavia tietoja valvonnasta huolehtiville toimielimille, jotta nämä voisivat varmistua siitä, että laissa säädettyjä velvoitteita noudatetaan. Valvonta suoritettaisiin lähinnä tilakohtaisilla käynneillä.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole olennaisia taloudellisia tai organisatorisia vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä.

4. Voimaantulo

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistuesta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistuesta 16 päivänä joulukuuta 1994 annettuun lakiin (1297/94) uusi 4 a ja 11 a § seuraavasti:

4 a §

Eläkelaitoksen tulee ilmoittaa kasvihuonetuotannon ja omenanviljelyn lopettamistukea saaneista viljelijöistä asianomaiselle maaseutuelinkeinopiirille ja lisäksi omenanviljelyn lopettamistukea saaneista viljelijöistä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

11 a §

Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisten, maaseutuelinkeinopiirien ja maa- ja metsätalousministeriön asiana on eläkelaitoksen ohella la valvoa, että lopettamistuen saaja ei harjoita kasvihuonetuotantoa tai omenanviljelyä omaan tai yhteiseen lukuun ja että tuotannon tai viljelyn lopettanut noudattaa tässä laissa tarkoitettuja sitoumuksia.

Valvontaa varten 1 momentissa tarkoitetuilla toimielimillä on oikeus suorittaa katselmus lopettamistuen kohteena olevalla tilalla ja oikeus saada luopumistuen saajalta selvitys tässä laissa säädettyjen edellytysten täyttymisestä.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1996.


Helsingissä 10 päivänä toukokuuta 1996

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Ministeri
Antti Kalliomäki

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.