Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 150/1995
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi väestötietolain 18 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi väestötietolakia niin, että väestötietojärjestelmään merkittävän vuodenvaihteen asukasluvun ja kotikunnan rekisteröintimenettelyä nopeutettaisiin siten, että kyseiset tiedot olisivat käyttäjien saatavilla asianomaisen vuoden helmikuussa. Nykyisin tiedot saadaan huhtikuussa.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen siten, että lakia sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodenvaihteen 1995―96 asukasluvun ja kotikunnan määräytymisessä.


YLEISPERUSTELUT

Henkilön kotikunta ja siellä oleva asuinpaikka määräytyvät siten kuin kotikuntalaissa (201/94) säädetään. Tietojen rekisteröintiin liittyvät menettelysäännökset sisältyvät kotikuntalakiin ja kotikunta-asetukseen (351/94) sekä väestötietolakiin (507/93) ja väestötietoasetukseen (886/93).

Väestötietojärjestelmässä ovat tiedot Suomen kansalaisen ja Suomessa vakinaisesti asuvan ulkomaalaisen kotikunnasta ja siellä olevasta asuinpaikasta. Väestötietojärjestelmään voidaan ottaa myös tieto henkilön tilapäisestä asuinpaikasta. Kotikunta- ja asuinpaikkatietoja rekisteröidään väestötietojärjestelmään jokaisena arkipäivänä ja ne ovat käyttäjien saatavilla nykyisin varsin pian muuton tapahduttua.

Edellä mainittujen tietojen ohella väestötietojärjestelmään merkitään tieto siitä, mikä on kunnan asukasluku vuodenvaihteessa, ja siitä, missä kunnassa henkilöllä on sanottuna aikana ollut kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta ja asuinpaikka. Tietoja rekisteröitäessä otetaan huomioon viimeistään asianomaisen vuoden maaliskuun 31 päivänä väestötietojärjestelmään talletetut tiedot, jotka ovat käytettävissä siten huhtikuussa.

Vuodenvaihteen tiedoilla on muun muassa kunnallis- ja verolainsäädäntöön perustuvia vaikutuksia.

Hallintomenettelyssä ja tilastotuotannossa on tarvetta saada vuodenvaihteen tiedot mahdollisimman pian käytettäväksi. Aikataulua on mahdollista tarkistaa väestökirjanpidossa toteutettujen uudistusten, ennen kaikkea muuttoilmoitusmenettelyn nopeutumisen johdosta.

Väestörekisterikeskus voisi julkaista vuodenvaihteen mukaiset asukasluvut jo asianomaisen vuoden helmikuussa eli kaksi kuukautta nykyistä aikaisemmin.

Uudistuksesta ei aiheutuisi lisäkustannuksia.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Lakiehdotuksen perustelut

18 § Vuodenvaihteen asukasluku ja kotikunta. Pykälän 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että vuodenvaihteen asukasluvun ja kotikunnan rekisteröinnissä otettaisiin huomioon viimeistään asianomaisen vuoden tammikuun 31 päivänä väestötietojärjestelmään talletetut tiedot.

Muutoksella ei olisi vaikutusta nykyiseen muuttoilmoitusvelvollisuuteen eikä menettelyyn. Muuttoilmoitus on kotikuntalain 7 §:n mukaan tehtävä aikaisintaan viikkoa ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä.

Henkilön muuttopäiväksi katsotaan koti- kuntalain 10 §:n mukaan ilmoitettu päivä, jos ilmoitus on tehty säädetyssä määräajassa. Jos ilmoitus saapuu myöhästyneenä, katsotaan muuttopäiväksi ilmoituksen saapumispäivä.

2. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen siten, että lakia sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodenvaihteen 1995―96 asukasluku- ja kotikuntatietoihin.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki väestötietolain 18 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 11 päivänä kesäkuuta 1993 annetun väestötietolain (507/93) 18 §, sellaisena kuin se on 11 päivänä maaliskuuta 1994 annetussa laissa (202/94), seuraavasti:

18 §
Vuodenvaihteen asukasluku ja kotikunta

Väestötietojärjestelmään otetaan tieto siitä, mikä on kunnan asukasluku vuodenvaihteessa, ja siitä, missä kunnassa henkilöllä on sanottuna aikana ollut kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta ja siellä oleva asuinpaikka. Tällöin otetaan huomioon viimeistään asianomaisen vuoden tammikuun 31 päivänä väestötietojärjestelmään talletetut tiedot.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran vuodenvaihteen 1995―96 asukaslukuun ja kotikuntaan.

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 13 päivänä lokakuuta 1995

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Ministeri
Jouni Backman

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.